Danes je blagajna odprta od 14:00 do 21:00 (odprto še 04:52, tel: 01 239 22 17).

Panorama I (2023) Panorama I (2023)

različni avtorji / razno / 77 min

Panorama je program, v katerem dobimo najboljši vpogled v trenutno stanje animacije v regiji.

Modri medo / Plavi medo / Blue Teddy Bear
Marina Andree Škop (PomPom Film/Artileria)
Hrvaška, Slovaška, 2023, 10’22”

Deček za peti rojstni dan dobi modrega medvedka. Srčno si želi odviti darilo, a mu mama ne dovoli, da se plišaste igračke ne bi oprijeli bakterije in prah. Ko odraste in postane oče, se odloči, da bo storil vse za uresničitev sinovih sanj.

Tine in Bine, tigrasta komarja: Tango / Tine And Bine, Tiger Mosquitos: Tango
Grega Mastnak (Ozor Animations)
Slovenija, 2022, 2′

V ritmu tanga poteka zagrizen boj med dvema komarjema za soplesalko. Divja menjava plesalcev privede do zmede glede spolne identitete.

Kit / La baleine / The Whale
Leandro Basso, Tom Tirabosco (Nadasdy Film/RTS)
Švica, 2022, 11’35”

Film o žalovanju, v katerem mlad moški pusti umirajočo mater v bolnišnici in na obali najde nasedlega kita. Strah pred neizbežnim koncem v njegovih sanjah prebudi spomine na skupne trenutke, ki jih je preživel z mamo.

Meditacija ob mraku / Meditáció alkonyatkor / Meditation at Dusk
Judit Erdélyi (Hyperion-Live)
Madžarska, 2023, 7’27”

V življenju štejejo dejanja. Toda ali ga zares napolnijo? Kaj bi utegnilo biti še pomembnejše? Odgovor na ta vprašanja iščemo skozi oči in sanje mačke.

Paradeigma
Andrej Rehak (Zagreb film)
Hrvaška, 2023, 8’05”

Ena od lastnosti kaosa je pojav vzorca, ne glede na velikost. Paradeigma je primer vzorca. Spremljamo prizemljeno figuro, ki se je zaradi strahu pred prostim padom in nelagodja zaradi dežja zaprla v začarani kvadrat, ki ga ne more več zapustiti. Manifestacija protagonista je ponavljajoči se primerek sebi podobnega vzorca.

V kaplji / In una goccia / In a Drop
Valeria Weerasinghe (Sayonara Film)
Italija, 2023, 7’45”

Dekle, razpeto med dve kulturi, pred vsakdanom pobegne v namišljeno džunglo. Po sledi kaplje se znajde pred svojimi koreninami in ugotovi, da bo njeno poreklo za vedno ostalo pomemben del njene identitete.

Kje stanujem / Wo ich wohne / Where I Live
Susi Jirkuff (neodvisna/independent)
Avstrija, 2022, 10’58”

Film ne samo narativno, temveč tudi vizualno, sliko za sliko, oriše nenadni zdrs protagonistke. Ta povsem na začetku reče: »Od včeraj živim eno nadstropje niže.« A nenavadno dogajanje ne vznemiri nikogar drugega v njeni okolici.

Desertni jazbečar / Deserowy jamnik / Dessert Dachshund
Betina Bożek (Film Kraków)
Poljska, 2022, 7’20”

Nadrealistična zgodba o jazbečarju, ki živi v poročnih tortah. Pes, ki prerokuje mladim parom, je simbol površinskih odnosov.

Ethel
Beatrice Jäggi (prêt-à-tourner)
Švica, 2022, 8′

Mlada Ethel v kleti odkrije škatlo oblačil svoje pokojne mame in začne kopati po spominih. Deklica se trudi razumeti materino strast. Zgodba o prebolevanju izgube in odraščanju.

Kieslerjevo telo / Kiesler’s Körper / Kiesler’s Body
Ganaël Dumreicher (Ganaël Dumreicher/Filmakademie Wien)
Avstrija, 2023, 3’38”

Arhitekturni teoretik Frederick Kiesler je zasnoval prostor za filmske projekcije, v katerem je pozornost usmerjena v zaslon in kjer pozabimo na vse drugo okoli sebe. Film z animiranimi prostorskimi modeli njegovega kina na nadrealističen, fizičen in skrajno neposreden način udejanji idejo brezmejnega filmskega prostora.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Svetovni jagodni izbor III (2023) Svetovni jagodni izbor III (2023)

različni avtorji

četrtek, 30. 11. 2023 / 17:00 / Dvorana

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.

Belo plastično nebo Műanyag égbolt

Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó

četrtek, 30. 11. 2023 / 19:00 / Dvorana

Leto 2123. Človeštvo zaradi čedalje hujšega pomanjkanja naravnih virov lahko reši samo kupčija: vsak prebivalec se po dopolnjenem 50. letu spremeni v drevo. Ko Stefan izve, da se je njegova ljubljena žena Nora prostovoljno odločila predčasno podariti svoje telo, se poda na drzno pot, da bi jo rešil.

Tekmovalni program III (2023) Tekmovalni program III (2023)

različni avtorji

četrtek, 30. 11. 2023 / 21:00 / Dvorana

Najboljši novi animirani filmi iz srednje in vzhodne Evrope se potegujejo za nagrado občinstva in veliko nagrado mednarodne žirije. Med režiserji najdemo tako legendarne animatorje kot avtorje prvencev in vse vmes.