Danes je blagajna odprta od 15:30 do 20:20 (odprto še 01:14, tel: 01 239 22 17).

Ovni in mamuti Ovni in mamuti

Filip Robar Dorin / Jugoslavija / 1985 / 92 min / slovenščina

Spomin na čase, ko je bilo mogoče slovenske fašiste še hospitalizirati.

Fotografije

Film Ovni in mamuti, posnet leta 1985, je premogel toliko treznosti, poguma in smisla za socialno geografijo, da je slovenski odnos do »južnjakov« problematiziral in obračunal s slovensko nestrpnostjo: Marko Skače (Marko Derganc), ultra Slovenec, ki »Bosancem« v straniščih reže in maliči ušesa, je bil dokaz, da so slovenski nacionalizem, ksenofobija in rasizem prešli v patološko, sociopatsko fazo, da je slovenska ksenofobija zrela za psihiatrijo in da je podton asimilacije, na katero Slovenija lovi Bosance (in druge priseljence), fašistoiden. Odrezano uho, ki ga Jeffrey (Kyle MacLachlan), protagonist Lynchevega Modrega žameta, posnetega leto kasneje, najde v travi, je bilo portal v temno srce Americane, odrezano uho v Ovnih in mamutih pa je bilo portal v temno srce Slovenije, toda bolelo je tako, kot je sedem let kasneje v Tarantinovih Steklih psih bolelo tisto Blondinčevo rezanje policistovega ušesa.

Ovni in mamuti so bili ultimativno pojasnilo, zakaj Bosancev ni bilo več v slovenskih filmih. Toda to je bil čas, ko je bilo mogoče take tipe, kot je Marko Skače, še hospitalizirati – in svetega Marka potem tudi res hospitalizirajo. Ko ga »ozdravijo«, je videti tako, kot da je izgubil identiteto – ne ve več, kaj bi počel. Nič hudega, le nekaj let bo moral počakati – pač toliko, da gre Slovenija na svoje. Potem bo lahko svojo »bolezen« spremenil v politično stranko.

ponedeljek, 06. 05. 2024

Maraton Slovenskih filmov, ki jih vse preredko vidimo z Marcelom Štefančičem, jr.

V četrtek, 2. maja, so se na Kinodvorovo platno vrnili slovenski filmi – tokrat tisti, ki jih vse preredko vidimo. Po izboru kuratorja programa, Marcela Štefančiča, jr., smo si ogledali filme Ko zorijo jagode (in se posladkali s prvimi letošnjimi jagodami), Trst, Minuta za umor, Po isti poti se ne vračaj ter Ovni in mamuti. Vse projekcije so potekale s 35mm filmskega traku.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Neskončni spomin La memoria infinita

Maite Alberdi

sreda, 22. 05. 2024 / 19:30 / Mala dvorana

Srce parajoč in hkrati navdihujoč spomenik neuničljivi moči ljubezni. Film Maite Alberdi (Krt) je nominiran za oskarja v kategoriji najboljši dokumentarec.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

sreda, 22. 05. 2024 / 20:20 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 23. 05. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.