Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odpre se čez 01:47).
Premiera 6. oktobra ob 17:00 v prisotnosti režiserke Alice Schmid in nastopajočih deklet Carolin Vogel in Julie Vogel na 18. mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti - Mesto žensk!

Otroci z gore Napf Die Kinder vom Napf

Alice Schmid / Švica / 2011 / 87 min / podnapisi, švicarska nemščina / 7+ (ob razlagi staršev tudi 5+)

Premiera 6. oktobra v prisotnosti režiserke Alice Schmid in nastopajočih deklet Carolin Vogel in Julie Vogel na 18. mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti - Mesto žensk!

režija Alice Schmid, glasba Daniel Almada, zvok Alice Schimd, montaža Caterina Mona, nastopajoči otroci iz Napfa, med njimi tudi gostji na premieri, Carolin Vogel in Julia Vogel, producent Alice Schmid, distribucija Demiurg

festivali, nagrade premiera na Berlinalu 2012 - otvoritveni film sekcije Generation

IMDb

Portret švicarskega „Divjega zahoda“.

zgodba
Šamponiranje krave, igranje z mucki, hranjenje kokoši, skrb za jelene, zaščita ovac pred volkovi, košnja trave, rokoborba, dirka s kolesi, petje, igranje harmonike, izdelava piškotov, folklorni ples – vse to počne petdeset otrok, ki živijo na gorskih kmetijah v osrčju Švice pri gori Napf. V šolo hodijo v 10 km oddaljeno vas Romoos, včasih čez rožnate travnike, drugič skozi globok sneg. Naučiti se morajo živeti v muhastih vremenskih pogojih in se izogniti nevihtnim strelam. Otroci se od očetov učijo tudi starodavne obrti kurjenja oglja, ki gorskim vasem prinaša dodatni zaslužek. V filmu se sprehodimo od ene kmetije do druge in skozi otroške oči izkusimo, kaj pomeni, če se iznenada pojavi volk, ali pa ko v domišljiji kragulj odnese kokoš. Alice Schmid je s kamero med otroki živela natanko leto dni in uspelo ji je portretirati pravi švicarski „Divji zahod“.

pedagoško gradivo                               knjižica za otroke iz knjižne zbirke Kinobalon

izjave otrok
»Ko zakoljemo živali, jim moramo najprej na hitro odsekati glavo. Takrat naredi ‘peng’.« Kilian, 6 let

»Miši lovimo le šest dni na teden. Nikdar ob nedeljah ali med prazniki.« Thomas, 10 let

»Če bi vladal svetu, bi vedno snežilo, zmeraj bi pil Red Bull in vse bi prepustil Bogu.« Jannic, 12 let

»Zmagovalne krave imajo lepe boke in raven hrbet. Vime se lepo drži trebuha.« Severin, 11 let

»Ta prepelica znese okoli tristo jajc na leto. Samec potrebuje pet žena. Rad ima izbiro.« Dustin, 9 let

»Mislim, da poznam nekoga, ki bi lahko ustrelil volka.« Erich, 12 let

»S seboj moraš vedno imeti kamen ali palico. « Robin, 11 let

»Ovce ponoči zaklepamo, volk je vedno naokoli. Ko zagleda čredo, pokonča več živali. Pojé od vsake malo.« Markus, 13 let

»Romoos je super. Tam se nahajajo ena pekarna, ena pošta in ena šola.« Michaela, 11 let

»Romoos mora postati bolj znan, tako kot Hollywood.« Carolin, 10 let

»Oglje kurimo zato, ker ga je tudi oče.« Dario, 12 let

»Pravijo, da nevihte izvirajo iz soteske Enziloch. Tam živijo gospodje, ki so zatirali ljudi in so bili zato pregnani iz dolin. Zdaj privzdigujejo skale. Tik pod vrhom se jim izmuznejo in skale se odvalijo navzdol. Tako nastane grom.« Reto, 13 let

»Zjutraj me zbudi petelin. Kikirikiiii!« Dario, 6 let

»Preden zberemo seno, po travnikih iščemo zamaške od steklenic. Če bi jih krave pojedle, bi jih morali operirati ali zaklati.« Thomas, 10 let

»Peti je treba stoje. Če sediš, je zvok drugačen.« Céline, 10 let

»V sanjah sem imela samo še eno kokoš. Kragulj je bil tam in napadla sem ga s palico. Kljunil me je in mi jo vzel.« Julia, 9 let

»Imamo dvajset hektarjev zemlje za igro.« Thomas, 10 let

»To so sledovi zajcev. Pozimi se tačke ugreznejo. Ampak zadnjica se pa ne ugrezne.« Cyrill, 10 let

iz prve roke
»Vedno sem si želela narediti film, povezan z goro Napf. Kraj me magično privlači. Tam imam staro kmetijo in le stežka preživim noč sama; strah me je. Po dvajsetih let snemanja v Afriki, Aziji in Južni Ameriki se mi je končno uspelo vrniti sem. S kamero sem delala 365 dni. In moji junaki so otroci z gore Napf.«
– Alice Schmid, režiserka

o avtorici
Dokumentarne filmske zgodbe Alice Schmid so vedno osredotočene na otroke širom sveta. Posnela je več filmov – o zlorabi otrok (Say No, 1993), o otrocih vojakih v Liberiji in Sierri Leone (I Killed People, 2000); v filmu Every Drop for the Future (1996) pa je spremljala bolivijsko deklico na njeni dvourni poti v šolo. V filmu Letters to Grown-Ups (1994) je predstavila življenje otrok na minskih poljih Kambodže. Film Otroci z gore Napf je njen prvi celovečerec, s katerim se je vrnila v Švico, na goro Napf, ki je epicenter njenih najzgodnejših izkušenj. Tam je nastal tudi njen prvi roman, Dreizehn ist meine Zahl (Trinajst je moja številka, 2011), literarna uspešnica, za katero je prejela tudi glavno nagrado na osrednji domači podelitvi literarnih priznanj.

o gori Napf
Gora Napf se nahaja v osrčju doline Entlebuch, ki je pod zaščito Unesca, v centralni Švici, med kantonoma Bern in Luzern. Gora je dostopna le peš ter predstavlja izvrstno razgledno točko na Bernske Alpe in hribovje, ob lepem vremenu pa je mogoče videti vse do gore Uetliberg pri Zürichu.

dodatne dejavnosti
Več informacij o filmu najdete v Kinobalonovi knjižici Otroci z gore Napf in v pedagoškem gradivu. Ob filmu pripravljamo dve delavnici in igrarije v Sezamovem kotičku.

10% popust pri nakupu vstopnic
Ob predložitvi vstopnice Prirodoslovnega muzeja Slovenije ali ZOO Ljubljana si lahko filma Med volkovi in Otroci z gore Napf ogledate z 10% popustom. In obratno, z vstopnico filma imate enak popust pri nakupu vstopnic omenjenih ustanov. Popusti veljajo v času predvajanja filma. Enak popust velja pri obeh filmih tudi za tabornike in skavte (s seboj imejte svoje rutice) ter člane Planinske zveze Slovenije.

Dodatna gradiva


Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Caravaggieva senca L’ombra di Caravaggio

Michele Placido

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Uporniški in nemiren, pobožen in razuzdan, neodvisen in transgresiven: Caravaggio, kakršnega razkrije Michele Placido, je prekleti umetnik izjemnega talenta; rock zvezda daleč pred svojim časom; upornik brez razloga, ki se mora soočiti s posledicami lahkomiselnega življenja.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Zver La bête

Bertrand Bonello

ponedeljek, 22. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Bertrand Bonello (L’Apollonide: Spomini zaprte hiše, Nočni razgledi) je film svobodno priredil po kratki zgodbi Henryja Jamesa Zver v džungli (1903).