Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:00 (odpre se čez 04:41).

Projekcije filma

sreda, 02. 10. 2019 / 20:30 / Dvorana

Premiera slovenskega filma

od 2. oktobra 2019

Oroslan Oroslan

Matjaž Ivanišin / Slovenija, Češka / 2019 / 72 min / slovenščina

Projekcije filma

sreda, 02. 10. 2019 / 20:30 / Dvorana

Premiera slovenskega filma

Film Matjaža Ivanišina (Karpopotnik, Playing Men) je svetovno premiero doživel v tekmovalni sekciji Cineasti del presente festivala v Locarnu.

režija Matjaž Ivanišin, scenarij Matjaž Ivanišin po kratki zgodbi Zdravka Duše, fotografija Gregor Božič, montaža Matic Drakulić, glasba Branko Rožman, Ivan Antić, produkcija Miha Černec, Staragara, koprodukcija Jordi Niubó, i/o post, igrajo Margit Gyecsek, Dejan Spasić, Milivoj Miki Roš, distribucija Demiurg

festivali, nagrade Locarno (svetovna premiera)

IMDb

Fotografije

zgodba
V majhni vasi v Porabju umre moški, znan pod vzdevkom Oroslan. Novica o njegovi smrti se hitro razširi med vaščani. Dejanja postanejo besede in besede zgodbe. Da bi se lažje soočili z izgubo, vaščani obujajo Oroslanovo podobo skozi zgodbe o njegovem življenju.

Film Matjaža Ivanišina (Karpopotnik, Playing Men) je svetovno premiero doživel v tekmovalni sekciji Cineasti del presente festivala v Locarnu.

iz prve roke

»Pozimi pred skoraj dvajsetimi leti je v majhni vasi umrl moški. Nisem ga poznal, nikoli ga nisem srečal ali videl. Veliko pozneje sem bral zgodbo o njegovi smrti in potem še vrsto zgodb o njegovem življenju. Tako v sebi nosim podobo popolnega neznanca, ki se v mojih predstavah meša s podobo nekoga iz moje družine. To je bilo izhodišče za film o Oroslanu, ki so mu življenje posodili ljudje iz Porabja, pripadniki slovenske manjšine na Madžarskem.«
– Matjaž Ivanišin

portret avtorja
Matjaž Ivanišin, rojen leta 1981 v Mariboru, je diplomiral iz filmske in televizijske režije na ljubljanski AGRFT. Njegov dokumentarni film Karpopotnik je bil leta 2013 v Portorožu nagrajen z vesno za najboljši scenarij, mednarodno premiero pa je doživel na festivalu v Rotterdamu. Leta 2014 je v sorežiji z Darkom Sinkom posnel srednjemetražec Hiške, ki smo si ga v Kinodvoru lahko ogledali v okviru programa Naši kratki. Na Kinodvorovem sporedu smo predvajali tudi celovečerni dokumentarec Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba (2017, v sorežiji z Rajkom Grlićem) in dokumentarni esej Playing Men (2017). Oba filma sta bila nagrajena na Festivalu slovenskega filma, prvi z vesno za posebne dosežke, drugi pa je poleg številnih mednarodnih nagrad prejel vesno za najboljši dokumentarec.

kritike
»Ivanišinov filmski slog od nekdaj zaznamujejo prelomi, praznine in disonance, zato se zdi njegov prehod od dokumentarca k fikcijskemu filmu o izginotju povsem logičen. Oroslan – zasnovan kot niz pripovednih sklopov, ki predstavljajo različne filmske konvencije – je poklon filmski umetnosti kot spominskemu stroju, sposobnemu ustvarjati legende in prinašati večno življenje ne le posamezniku, pač pa vsej deželi.«
– Daniela Persico, Filmski festival v Locarnu

»Matjaž Ivanišin dokaže, da življenje po smrti le obstaja – vsaj v zgodbah, ki jih pripovedujemo. Film je morda najbolj preprosta ilustracija ikoničnih besed Raya Bradburyja: ‘In ko nas bodo vprašali, kaj počnemo, jim bomo lahko odgovorili – spominjamo se. In prav tako bomo nazadnje uspeli.’/…/ Oroslan /…/ slavi idejo, ki morda ni revolucionarna, a je vseeno ganljiva. Gre za idejo, da po smrti /…/ preprosto živimo naprej – v zgodbah, ki si jih ljudje delijo ob vrčku piva nekje na Madžarskem, ali pa v anekdoti, pripovedovani sprva z negotovim, a kmalu širokim nasmehom. /…/ Film ujame ravnotežje med različnimi nasprotji: med resničnostjo in fikcijo, med resnico in izmišljotino, med dokumentarcem in poklonom filmu kot ultimativnemu pripovedovalcu zgodb.«
– Marta Bałaga, Cineuropa

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bolečina in slava Dolor y gloria

Pedro Almodóvar

torek, 17. 09. 2019 / 16:30 / Dvorana

Najnovejši film španskega mojstra Pedra Almodóvarja je duhovita, čutna in ganljiva avtobiografska oda filmski ustvarjalnosti, ki je Antoniu Banderasu prinesla nagrado za najboljšega igralca na letošnjem Cannesu.

Igor in Rosa Rosa

Katja Colja

torek, 17. 09. 2019 / 19:00 / Dvorana

Celovečerni prvenec režiserke Katje Colja z Borisom Cavazzo in Lunetto Savino v glavnih vlogah je intimna drama o dolgoletni ljubezni, ki je postavljena na preizkušnjo. Je tudi zgodba o mejah in njihovem preseganju: o mejah med državami, ljudmi, generacijami, med dušo in telesom, med razumom in čustvi.

Zaton Napszállta

László Nemes

četrtek, 19. 09. 2019 / 20:30 / Dvorana

László Nemes nasledi z oskarjem nagrajeni prvenec Savlov sin z enigmatično zgodovinsko dramo o rojstvu 20. stoletja, a hkrati o civilizaciji na predvečer njenega zatona.