Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 03:51).
V Kinobalonu od 18. februarja 2017.

Novi mulc Le nouveau

Rudi Rosenberg / Francija / 2015 / 80 min / podnapisi, francoščina / 11+

Najstniška komedija, z vsemi obveznimi sestavinami: humorjem, norčevanjem, zavezništvom s čudaki in neumnimi vici. 

režija Rudi Rosenberg, scenarij Rudi Rosenberg, fotografija Nicolas Loir, glasba Pascal Mayer, montaža Julie Lena, igrajo Réphaël Ghrenassia, Joshua Raccah, Géraldine Martineau, Guillaume Cloud-Roussel, Johanna Lindstedt, Max Boublil , producenta Eric Juhérian, Mathias Rubin, distribucija Demiurg

festivali, nagrade Glavna nagrada v sekciji novih režiserjev – San Sebastian. Nagrada mednarodne žirije za najboljši film – Cinekid Amsterdam. Nagrada občinstva – Zagreb. Nagrada mladinske žirije in nagrada ECFA – BUFF Malmö. Nagrada občinstva in nagrada za najboljši film v sekciji Indie Junior – Indie Lisboa. Posebna omemba žirije – Cinema in Sneakers, Varšava. Schlingel, Chemnitz. Dunaj. Sehpferdchen Hannover. Ciné-Jeune de l'Aisne. Kristiansand. Zlin. Sarajevo. Espoo Cine, Finska. DUFF, Dubrovnik.

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

zgodba
Benoit se zaradi očetove službe iz manjšega kraja preseli v Pariz. Mlajši brat Nino ima v novi šoli že veliko prijateljev, Benoit pa je bolj nerodne sorte, zato mu oče pridiga, da se mora odpreti. Že prvi šolski dan se zameri skupini fantov, ki so v razredu glavni. Zdaj se mu vsi izogibajo, razen nekaj sošolcev, podobno kot on označenih za čudake. Ko staršev ni doma, Benoit po stričevem nasvetu organizira »najbolj noro zabavo«, s katero bi pridobil priljubljenost v razredu in osvojil Johanno, ki mu je všeč.

iz prve roke
»Ta zgodba je bila vedno v meni, tudi zato, ker sem bil nekoč sam novi mulc na šoli in sem imel težave z vključevanjem v družbo zaradi sramežljivosti. Verjetno pa se je vsak od nas vsaj enkrat v življenju že znašel v vlogi novega mulca. /…/ Moj spomin na najstniška leta je spomin na prijatelje in početje popolnih bedarij. Moj prijatelj iz otroštva je pravzaprav Max Boubil, ki v filmu igra vlogo strica. Pri njem doma, živel je nad frizerskim salonom, sva si krajšala čas z metanjem kokakole skozi okno, potegavščinami po telefonu, pleskanjem sten njegove sobe z juho. Ves film je zgrajen na teh vzgibih. Želel sem prikazati mlade, ki se ob početju trapastih stvari zabavajo, in tako v dogajanje naravno umestiti zgodbo o njihovem prijateljstvu. /…/ Veliko je filmov o oblikovanih druščinah mladih, ki so že prijatelji. S filmom Novi mulc pa sem želel prikazati čas tik pred tem in se osredotočiti na vzpostavljanje skupine, na njen nastanek. Mislim, da je v tem obdobju življenja nekaj lepega: ne da bi se poznali, lahko v sekundi postanemo prijatelji, to prijateljstvo pa lahko traja en teden ali do konca življenja. Rojstvo in izguba prijateljstva sta v teh letih zelo intenzivna. … Sklepanje prijateljstev v odraslosti je prav tako lepo, vendar je bolj zavestno in manj spontano. /…/ Zanimal me je prav četrti letnik (op. v našem šolskem sistemu 8. razred). To je prehodno leto, v katerem so kontrasti med zrelostjo učencev najbolj opazni. Kljub enaki starosti v tem letu nismo vsi v istem čolnu: nekateri so še očitno otroci, ki sesajo svoj palec in nosijo šolske torbice, medtem ko so drugi že postali najstniki, kadijo, prirejajo zabave in hodijo s puncami. Soočenje teh dveh svetov mi je ponudilo izvrstno prizorišče za komedijo. /…/ Podlaga za zgodbo je bila misel, da resnično zmagaš takrat, ko se lahko požvižgaš na mnenje drugih ljudi.«
– Rudi Rosenberg, režiser

zanimivosti
Vsi igralci v filmu, z izjemo Maxa Boubila, ki igra strica, so bili naturščiki. Iskanje igralcev je bilo osrednjega pomena v pripravah na snemanje filma in je trajalo skoraj deset mesecev. Režiser Rudi Rosenberg je pri tem sodeloval z več kot tridesetimi sodelavci v Franciji, Belgiji in na Švedskem ter srečal več kot 5000 mladih. Ves čas je vztrajal pri preizkušanju najslabših učencev, tistih, ki so pogosto na robu družbe, marginalizirani in izključeni. Iskal je mlade, ki radi norijo in se smejijo, ki so radi trapasti. Sam pravi, da mu je to uspelo, a je bilo snemanje filma zato na trenutke tudi naporno.

o avtorju
Rudi Rosenberg (1979) je v svet filma vstopil kot mlad igralec že pri štirinajstih. Svojo filmsko pot je nadaljeval kot študent režije na mednarodni šoli za film in televizijo – EICAR v Parizu. Do zdaj je posnel tri kratke filme, med njimi leta 2010 tudi Aglaée, ki je bil uvrščen na več kot 20 mednarodnih festivalov in je prejel 15 nagrad. Novi mulc je njegov prvi celovečerni film.

kritike
»Rudi Rosenberg je posnel preprost, nepretenciozen film, ki lahko zadovolji različne tipe gledalcev. V film je vključil polno komičnih, pa tudi zelo resnih in čustvenih trenutkov, ne da bi pri tem zapadel v klišejsko prikazovanje likov. Inteligenten in všečen film, ki ne razočara.«
– Thibault van de Werve, Cinephilia

»Rudiju Rosenbergu je uspelo z veliko natančnostjo posneti rahločuten, toda nikakor ne solzav film, ki je komičen, a v nobenem trenutku preprost. Spretno je uprizoril začetek obdobja adolescence in majhnih dogodkov iz vsakdana, ki imajo lahko v teh letih močne osebne razsežnosti. Režiser brez potrebnega moraliziranja v ospredje postavi »antijunake«, ki pri gledalcih vzbudijo zdravo naklonjenost. Težave vključevanja v neko skupino – v tem primeru prihod Benoîta v novo šolo – kruto odražajo družbeni svet odraslih, v katerem otresti se pogledov drugih ni vedno lahko.«
– Fabien Lemercier, Cineurope

Zapelji se v kino!
Nagradna igra z Urban Roofom in skiroji.si! Z vstopnico za film Novi mulc (na hrbtno stran vpiši svoje ime, priimek in telefon starša ter jo oddaj v skrinjico v Kavarni) lahko sodeluješ v nagradnem žrebanju in z malo sreče postaneš lastnik ali lastnica skiroja za trike Skiro Shredder SCS. Zadeneš lahko tudi katero izmed norih nagrad Urban Roofa: mesečni skiro tečaj, mesečna karta za prosto rekreacijo, najem skateparka z inštruktorjem za deset prijateljev, individualna ura športa po izbiri, darilni boni in majice! Zmagovalec bo znan 6. marca 2017. Nagrade podarjajo Urban Roof in skiroji.si.

Dodatna gradiva

avtorica Živa Jurančič


Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.