22. LIFFe v Kinodvoru

Norveški gozd Noruwei no mori

Tran Anh Hung / Japonska / 2010 / 133 min / japonščina

Ekranizacija svetovne knjižne uspešnice Harukija Murakamija. Zgodba o zlomljenem srcu in izgubi v času globalne nestabilnosti.

režija Tran Anh Hung, scenarij Tran Anh Hung (po romanu Harukija Murakamijai), fotografija Ping Bin Lee, glasba Jonny Greenwood, montaža Mario Battistel, igrajo Rinko Kikuchi (Naoko), Ken'ichi Matsuyama (Toru Watanabe), Kiko Mizuhara (Midori), Tetsuji Tamayama (Nagasawa), Kengo Kôra (Kizuki), Eriko Hatsune (Hatsumi), Reika Kirishima (Reiko Ishida), Shigesato Itoi (profesor), Yukihiro Takahashi (vratar)

Benetke/Venice 2010, Istanbul 2011 (nagrada FIPRESCI/FIPRESCI Prize), Azijske filmske nagrade/Asian Film Awards (najboljša fotografija/Best Cinematographer)

festivali, nagrade Benetke 2010, Istanbul 2011 (nagrada FIPRESCI), Azijske filmske nagrade (najboljša fotografija)

Ekranizacija svetovne knjižne uspešnice Harukija Murakamija. Zgodba o zlomljenem srcu in izgubi v času globalne nestabilnosti.

Tokio, pozna šestdeseta leta. Po vsem svetu študentje na ulicah protestirajo proti vladajočim strukturam. Podobno razburkano je tudi zasebno življenje Toruja Watanabeja. V srcu je globoko predan svoji prvi ljubezni, lepi, razmišljajoči in zadržani Naoko. Zapleteno vez med njima je pred leti zaznamovala in oblikovala tragična smrt njunega najboljšega prijatelja. Watanabe je močno pod vplivom te smrti in vsega, kar se dogaja okrog njega. Potem pa v njegovo življenje privihra Midori, dekle, ki je vse, kar Naoko ni: je družabna, živahna in neverjetno samozavestna. Zdaj mora Watanabe izbrati med svojo preteklostjo in prihodnostjo.

Tran Anh Hung
Rojen leta 1962 v Senu, v nekdanji Kraljevini Laos v osrednjem Vietnamu. Leta 1975 je skupaj z družino emigriral v Francijo, kjer je obiskoval filmsko šolo. S svojimi filmi je osvojil kar nekaj pomembnih lovorik: prvenec Vonj po zeleni papaji mu je prinesel cansko zlato palmo in cezarja za najboljši film, film Kolo pa zlatega leva na beneškem festivalu. V vseh njegovih filmih, z izjemo Norveškega gozda, igra njegova žena.

»Norveški gozd je v svojem srcu zgodba o številnih raznolikih stvareh v življenju, ki jih mora vsakdo izkusiti, kot so neizpolnjeno mladostno hrepenenje, radikalni protesti, izbira življenja ali smrti, proces odraščanja itd. Romaneskna predloga je tako prevzemajoča in pretanjena; zaznamuje jo kaos silovitosti in elegance, prevevata jo čutnost in poezija. Vsebuje široko paleto tem, ki se ponujajo za filmsko obdelavo. Verjamem, da bo moj instinkt za filmsko upodobitev tega dela vodil v nadaljnje priznanje izvrstnosti in polnosti predloge.«
– Tran Anh Hung

filmografija
1989    La femme mariée de Nam Xuong (kratki/short)     
1991    La pierre de l’attente (kratki/short)
1993    Mui du du xanh (The Scent of Green Papaya/Vonj po zeleni papaji)
1995    Xich lo (Cyclo/Kolo)
2000    Mua he chieu thang dung (The Vertical Ray of the Sun)
2009    I Come with the Rain
2010    Noruwei no mori (Norwegian Wood/Norveški gozd) 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno