Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (za danes zaprto).
V Kinobalonu od 23. avgusta

Nikec na počitnicah Les vacances du petit Nicolas

Laurent Tirard / Francija / 2014 / 97 min / podnapisi, francoščina / 7+

Film o najslavnejšem šolarju vseh časov. Posnet je po istoimenski knjižni uspešnici – seriji zgodb o Nikcu, katerih avtorja sta René Goscinny (tudi avtor besedil za slovitega Asterixa in Srečnega Luko) in ilustrator Jean-Jacques Sempé.

režija Laurent Tirard, scenarij Laurent Tirard in Grégoire Vigneron, po knjigi René Goscinny, Jean-Jacques Sempé, igrajo Mathéo Boisselier, Valérie Lemercier, Kad Merad, Dominique Lavanant, François-Xavier Demaison, Bouli Lanners, Judith Henry, Francis Perrin, glasba Éric Neveux, fotografija Denis Rouden, montaža Valérie Deseine, producenta Marc Missonnier, Olivier Delbosc, distribucija Blitz Film & Video Distribution

IMDb

Film o najslavnejšem šolarju vseh časov. Posnet je po istoimenski knjižni uspešnici – seriji zgodb o Nikcu, katerih avtorja sta René Goscinny (tudi avtor besedil za slovitega Asterixa in Srečnega Luko) in ilustrator Jean-Jacques Sempé.

zgodba
Konec šolskega leta je. Težko pričakovani trenutek, saj so nastopile počitnice. Nikec se s starši in z babico odpravi na morje. Na plaži hitro spozna nove prijatelje: Blaža, Kristijana, Metoda, Poldeta, Sineta, Lovra in Jožka. Eden ni na počitnicah, saj tam živi, drugi ima rad vse, celo ribe, tretji ne govori istega jezika, ker je Anglež, četrti pa se ves čas cmeri. In tu je še nekdo, ki hoče imeti vedno prav, kar je za vse zelo naporno. Nikec pa spozna tudi Izabelo, ki ga ves čas gleda z velikimi očmi. Prepričan je, da jo želijo starši na silo poročiti. Začnejo se vrstiti prepiri in vse mogoče neumnosti. O nečem pa ni dvoma: to bodo za vse nepozabne počitnice.

iz prve roke
Nikec je serija, tako da smo o nadaljevanju razmišljali domala od začetka. Po uspehu prvega filma pa sploh ni bilo dvoma. Počitniška tematika mi je v spomin priklicala filme iz otroštva, kot sta Les Vacances de Mr. Hulot in Hôtel de la plage; zdelo se mi je, da nam bo tematika omogočila, da se spustimo v povsem drugačen svet in obudimo brezskrbnost počitnikovanja iz petdesetih in šestdesetih. Prav zaradi te spremembe okolja in tona sem se veselil novega podviga.
– Laurent Tirard, režiser

o avtorju
Laurent Tirard je študiral film na newyorški univerzi. Nato je bil zaposlen kot bralec scenarijev v studiu Warner Bros in kot filmski kritik pri francoski reviji Studio. Objavil je knjigo intervjujev, Moviemakers’ Master Class: Private Lessons from the World’s Foremost Directors, v kateri se je o filmu pogovarjal s slavnimi režiserji, kot so Woody Allen, David Cronenberg, brata Coen in Lars von Trier. Kot soscenarist je sodeloval tudi pri celovečercu Kako se poročiti in ostati samski. Posnel je kratek film The Story of My Life, celovečerec Molière in dva filma o slavnem Nikcu, Mali Nikec in Nikec na počitnicah. Njegov je tudi zadnji film o Asterixu, Asterix in Obelix v Britaniji.

kritike
»Komedija se kaže kot dobra. Scenarij združuje gege šolarjev (prizor z umazanim tušem), komične repeticije (babica z bonbončki) in neverjetne, toda resnične situacije.«
– Olivier Bachelard, Abus de Ciné

Dodatna gradiva

1, 2, 3 ciné! Po francosko v kinu – Festival du film francophone pour les scolaires


Program festivala 1, 2, 3 ciné! Po francosko v kinu - Festival du film francophone pour les scolaires

Vabljeni na festival za učence, dijake in vse, ki se učijo francoščino: med 14. in 16. majem 2019 v Kinodvoru in drugih kinih po Sloveniji

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan

ponedeljek, 24. 06. 2024 / 17:10 / Dvorana

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

ponedeljek, 24. 06. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

ponedeljek, 24. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.