Danes je blagajna odprta od 16:00 do 21:00 (odprto še 02:35, tel: 01 239 22 17).

Neuvrščeni: Dosje Labudović Nesvrstani: Dosje Labudović

Mila Turajlić / Srbija, Črna gora, Francija, Hrvaška / 2023 / 105 min

Titov snemalec Stevan Labudović je s kamero pričal vsem ključnim političnim trenutkom pri oblikovanju gibanja neuvrščenih.

Ko so se leta 1961 v Beogradu zbrali voditelji držav tretjega sveta, se je rodilo gibanje neuvrščenih, ki so nasprotovali hladnovojni delitvi na vzhod in zahod. Dogodek je bil izdatno dokumentiran in medijsko podprt, toda dokumentirani so bili tudi ostali Titovi politični projekti in potovanja po svetu. Če je njegova potovanja poosebljala ladja Galeb, pa je avdiovizualno gradivo beograjskih Filmskih novosti poosebljal Stevan Labudović, Titov osebni snemalec in soudeleženec znamenitega beograjskega vrha, ki je od sredine petdesetih let dokumentiral vse ključne dogodke ob osamosvajanju držav tretjega sveta izpod kolonialnega primeža. Mila Turajlić je iz impozantnih arhivov Filmskih novosti ustvarila potentno in pomenljivo sliko političnih delitev tistega časa, pa tudi podobo Jugoslavije na vrhuncu njenega zunanjepolitičnega vpliva.

»Ko sva s Stevanom začela snemati, se mi niti sanjalo ni, kako prostrana je njegova zgodba. Ob začetku najinega snemanja sem vedela dve stvari – da so ga v Alžiriji šteli za junaka (poimenovali so ga »Filmsko oko revolucije«) in da je bil imenovan za snemalca jugoslovanskih Filmskih novosti, ki je spremljal potovanja predsednika Tita. Toda tedaj nisem razumela povezave med tema dejstvoma. Šele ob koncu tega triletnega obdobja sem spoznala, da je kot snemalec pričal vsem ključnim političnim trenutkom pri oblikovanju gibanja neuvrščenih. Tega mi ni razkril.« (Mila Turajlić)

sreda, 19. 06. 2024

Ob razstavi v SEM v Kinodvoru projekcija filma Neuvrščeni: Dosje Labudović s pogovorom

Projekciji, ki bo v Kinodvoru na ogled v četrtek, 27. junija, ob 18. uri, bo sledil pogovor z režiserko in avtorico Milo Turajlić in soavtorico razstave dr. Tino Palaić (SEM). Dogodek je del spremljevalnega programa razstave Prepletenost svetov: Zunajevropske zbirke v obdobju neuvrščenosti, ki je na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Kri moje ljubezni Love Lies Bleeding

Rose Glass

nedelja, 21. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

S steroidi naphana in s krvjo prepojena zgodba o ljubezni in maščevanju. Nasilen, mračno humoren in seksi kvirovski triler z bombastičnim finalom.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 21. 07. 2024 / 20:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Popolni dnevi Perfect Days

Wim Wenders

nedelja, 21. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

Wim Wenders se vrača v Tokio, da bi posnel ganljivo filmsko pesem o iskanju lepote v drobnih trenutkih vsakdanjega življenja. Film z nostalgičnim soundtrackom, ki vključuje klasike Louja Reeda, Patti Smith in Nine Simone, je Kojiju Yakushoju prinesel nagrado za najboljšega igralca v Cannesu.