Danes je blagajna odprta od 14:45 do 20:45 (za danes zaprto).

Projekcije filma

torek, 10. 03. 2020 / 17:00 / Dvorana

Zgodnja ptica: Festival ob petih

Naše matere Nuestras madres

César Díaz / Gvatemala, Francija, Belgija / 2019 / 77 min / španščina

Projekcije filma

torek, 10. 03. 2020 / 17:00 / Dvorana

Zgodnja ptica: Festival ob petih

Film o travmatičnem poglavju novejše gvatemalske zgodovine, zaradi katerega se dve desetletji po koncu državljanske vojne številni Gvatemalci še vedno borijo z globoko bolečino.

režija César Díaz, scenarij César Díaz, fotografija Virginie Surdej, glasba Rémi Boubal, montaža Damien Maestraggi, igrajo Armando Espitia (Ernesto), Emma Dib (Cristina), Aurelia Caal (Nicolasa), Julio Serrano Echeverría (Juan), Victor Moreira (Freddy)

festivali, nagrade Cannes 2019 – Teden kritike (zlata kamera)

IMDb

Gvatemala leta 2018. Oči celotne države so uperjene v sodni proces proti vojakom, ki so zanetili državljansko vojno. Nizajo se pričevanja žrtev. Ernesto je mlad antropolog, ki dela za Forenzično fundacijo, njegova naloga pa je iskanje pogrešanih v vojnem sporu. Nekega dne se mu med poslušanjem starejše ženske zazdi, da je naletel na informacijo o svojem očetu, pripadniku gverilskih borcev, ki je izginil med vojno. Kljub materinemu nasprotovanju se z dušo in telesom poda na pot iskanja resnice.

»Med iskanjem kraja za dokumentarec sem prišel v vasico Uspantan, ki je bila med vojaško diktaturo prizorišče velikega masakra. Zapisal sem izjave družinskih članov, ki so preživeli to tragedijo. /…/ Pričevanja vaščanov so me globoko ganila in v meni prebudila željo, da bi o njih posnel film, da bi o gvatemalski zgodovini spregovoril z velikim Z. /…/ Moč tistih, ki so preživeli gvatemalski genocid, me je presunila. Ko slišiš, kaj so te ženske prestale, si predstavljaš, da bi to vsakomur udušilo voljo do življenja. Vendar kljubujejo. To je velik poduk o življenju.« (César Díaz)

César Díaz
Rojen leta 1978 v Gvatemali. Po študiju v Mehiki in Belgiji se je vpisal v scenaristično delavnico na filmski šoli FEMIS v Parizu. Od tedaj je več kot deset let delal kakor montažer igranih in dokumentarnih filmov, posnel pa je tudi kratka dokumentarca. Naše matere je njegov prvi celovečerni film.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Prvič v kino / Zadnjič

Živživalice Animanimals

Julia Ocker

sobota, 18. 01. 2020 / 10:00 / Dvorana

Sedem prikupnih in zabavnih dogodivščin pisanih živalic za najmlajše.

Loti in izgubljeni zmaji Lotte ja kadunud lohed

Heiki Ernits, Janno Põldma

sobota, 18. 01. 2020 / 11:30 / Dvorana

Dogodivščina prijazne psičke Loti je polna nenavadnih domišljijskih presenečenj, s čudovito narisanim svetom narave.

Kinobalon / Bobri

Sune in Sune Sune vs. Sune

Jon Holmberg

sobota, 18. 01. 2020 / 14:30 / Dvorana

Družinska komedija na simpatičen in humoren način spregovori o temah, ki tarejo otroke v drugi triadi osnovne šole … in njihove starše!