Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (za danes zaprto).

Projekcije filma

ponedeljek, 18. 11. 2019 / 19:00 / Dvorana

LIFFe / Perspektive

nedelja, 24. 11. 2019 / 11:00 / Dvorana

LIFFe / Perspektive

Naše matere Nuestras madres

César Díaz / Gvatemala, Francija, Belgija / 2019 / 77 min / španščina

Projekcije filma

ponedeljek, 18. 11. 2019 / 19:00 / Dvorana

LIFFe / Perspektive

nedelja, 24. 11. 2019 / 11:00 / Dvorana

LIFFe / Perspektive

Film o travmatičnem poglavju novejše gvatemalske zgodovine, zaradi katerega se dve desetletji po koncu državljanske vojne številni Gvatemalci še vedno borijo z globoko bolečino.

režija César Díaz, scenarij César Díaz, fotografija Virginie Surdej, glasba Rémi Boubal, montaža Damien Maestraggi, igrajo Armando Espitia (Ernesto), Emma Dib (Cristina), Aurelia Caal (Nicolasa), Julio Serrano Echeverría (Juan), Victor Moreira (Freddy)

festivali, nagrade Cannes 2019 – Teden kritike (zlata kamera)

IMDb

Gvatemala leta 2018. Oči celotne države so uperjene v sodni proces proti vojakom, ki so zanetili državljansko vojno. Nizajo se pričevanja žrtev. Ernesto je mlad antropolog, ki dela za Forenzično fundacijo, njegova naloga pa je iskanje pogrešanih v vojnem sporu. Nekega dne se mu med poslušanjem starejše ženske zazdi, da je naletel na informacijo o svojem očetu, pripadniku gverilskih borcev, ki je izginil med vojno. Kljub materinemu nasprotovanju se z dušo in telesom poda na pot iskanja resnice.

»Med iskanjem kraja za dokumentarec sem prišel v vasico Uspantan, ki je bila med vojaško diktaturo prizorišče velikega masakra. Zapisal sem izjave družinskih članov, ki so preživeli to tragedijo. /…/ Pričevanja vaščanov so me globoko ganila in v meni prebudila željo, da bi o njih posnel film, da bi o gvatemalski zgodovini spregovoril z velikim Z. /…/ Moč tistih, ki so preživeli gvatemalski genocid, me je presunila. Ko slišiš, kaj so te ženske prestale, si predstavljaš, da bi to vsakomur udušilo voljo do življenja. Vendar kljubujejo. To je velik poduk o življenju.« (César Díaz)

César Díaz
Rojen leta 1978 v Gvatemali. Po študiju v Mehiki in Belgiji se je vpisal v scenaristično delavnico na filmski šoli FEMIS v Parizu. Od tedaj je več kot deset let delal kakor montažer igranih in dokumentarnih filmov, posnel pa je tudi kratka dokumentarca. Naše matere je njegov prvi celovečerni film.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Panorama

Dnevi, ki prihajajo Els dies que vindran

Carlos Marqués-Marcet

sobota, 16. 11. 2019 / 21:15 / Dvorana

Režiser Marqués-Marcet je kot izhodišče za naturalistično osvetlitev dilem prihajajočega starševstva uporabil resnično pričakovanje otroka, v kakršnem sta se znašla glavna igralca.

LIFFe / Panorama

Zbogom, sin moj Di jiu tian chang

Wang Xiaoshuai

nedelja, 17. 11. 2019 / 11:00 / Dvorana

Zgodba zakoncev, ki tragično izgubita edinca, je mojstrski preplet lirične izpovedi tihe bolečine in epskega orisa družbeno-zgodovinskih sprememb, ki so zaznamovale Kitajsko v zadnjih tridesetih letih.

LIFFe / Kinobalon na LIFFu

Nenavaden teden s Tesso My Extraordinary Summer with Tess

Steven Wouterlood

nedelja, 17. 11. 2019 / 15:00 / Dvorana

Topla zgodba o odraščanju in prijateljstvu je posneta po istoimenskem romanu Anne Woltz, ki je preveden tudi v slovenščino. Po premieri na Berlinalu je film postal festivalski hit letošnjega leta.