Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Naše matere Nuestras madres

César Díaz / Gvatemala, Francija, Belgija / 2019 / 77 min / španščina

Film o travmatičnem poglavju novejše gvatemalske zgodovine, zaradi katerega se dve desetletji po koncu državljanske vojne številni Gvatemalci še vedno borijo z globoko bolečino.

režija César Díaz, scenarij César Díaz, fotografija Virginie Surdej, glasba Rémi Boubal, montaža Damien Maestraggi, igrajo Armando Espitia (Ernesto), Emma Dib (Cristina), Aurelia Caal (Nicolasa), Julio Serrano Echeverría (Juan), Victor Moreira (Freddy)

festivali, nagrade Cannes 2019 – Teden kritike (zlata kamera)

IMDb

Gvatemala leta 2018. Oči celotne države so uperjene v sodni proces proti vojakom, ki so zanetili državljansko vojno. Nizajo se pričevanja žrtev. Ernesto je mlad antropolog, ki dela za Forenzično fundacijo, njegova naloga pa je iskanje pogrešanih v vojnem sporu. Nekega dne se mu med poslušanjem starejše ženske zazdi, da je naletel na informacijo o svojem očetu, pripadniku gverilskih borcev, ki je izginil med vojno. Kljub materinemu nasprotovanju se z dušo in telesom poda na pot iskanja resnice.

»Med iskanjem kraja za dokumentarec sem prišel v vasico Uspantan, ki je bila med vojaško diktaturo prizorišče velikega masakra. Zapisal sem izjave družinskih članov, ki so preživeli to tragedijo. /…/ Pričevanja vaščanov so me globoko ganila in v meni prebudila željo, da bi o njih posnel film, da bi o gvatemalski zgodovini spregovoril z velikim Z. /…/ Moč tistih, ki so preživeli gvatemalski genocid, me je presunila. Ko slišiš, kaj so te ženske prestale, si predstavljaš, da bi to vsakomur udušilo voljo do življenja. Vendar kljubujejo. To je velik poduk o življenju.« (César Díaz)

César Díaz
Rojen leta 1978 v Gvatemali. Po študiju v Mehiki in Belgiji se je vpisal v scenaristično delavnico na filmski šoli FEMIS v Parizu. Od tedaj je več kot deset let delal kakor montažer igranih in dokumentarnih filmov, posnel pa je tudi kratka dokumentarca. Naše matere je njegov prvi celovečerni film.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Parazit Gisaengchung

Bong Joon-ho

četrtek, 12. 12. 2019 / 14:30 / Dvorana

Film, ki ga režiser označuje za »komedijo brez klovnov, tragedijo brez negativcev«, je čudovito nepredvidljiva družinska tragikomedija o neizogibnem konfliktu med tistimi, ki imajo, in tistimi, ki nimajo. Dobitnik zlate palme na zadnjem festivalu v Cannesu in kritiški favorit leta.

Slavna medvedja zasedba Sicilije La fameuse invasion des ours en Sicile

Lorenzo Mattotti

četrtek, 12. 12. 2019 / 16:00 / Mala dvorana

Za tiste, ki imajo radi smeh, solze, legende in dogodivščine, Gedeone, pripovedovalec in glasbenik, princ komedije dell’arte ter deklica Almerina, pripovedujeta zgodbo …

Dodatna projekcija

Zgodbe iz kostanjevih gozdov Zgodbe iz kostanjevih gozdov

Gregor Božič

četrtek, 12. 12. 2019 / 17:00 / Dvorana

Sanjska parabola o »življenju in smrti v pozabljenih, zapuščenih krajih«. Celovečerni prvenec mladega slovenskega režiserja je z zadnjega Festivala slovenskega filma odnesel rekordnih enajst vesen, med njimi kipca za najboljši celovečerec in najboljšo režijo ter nagrado občinstva.