Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (odpre se čez 59 minut).

Najsrečnejši človek na svetu Najsrekjniot Čovek Na Svetot

Teona Strugar Mitevska / Severna Makedonija, Bosna in Hercegovina, Slovenija, Danska, Belgija, Hrvaška / 2022 / 95 min / bosanščina

Film o težavnih medsebojnih odnosih generacije, usodno zaznamovane s krvavo balkansko zgodovino, je postavljen na prizorišče hitrih zmenkov, kjer so laži in skrivanje preteklosti nekaj povsem samoumevnega.

režija Teona Strugar Mitevska, scenarij Elma Tataragić, Teona Strugar Mitevska, fotografija Virginie Saint Martin, montaža Per K. Kirkegaard, igrajo Jelena Kordić Kuret (Asja), Adnan Omerović (Zoran), Labina Mitevska (Marta), Ana Kostovska (Meriša), Izudin Bajrović (Asim), Vedrana Božinović (Aida), Mona Muratović (Sabina)

festivali, nagrade Benetke 2022

IMDb

Asja je petinštiridesetletna samska ženska, ki živi v Sarajevu. V želji po spoznavanju novih ljudi se udeleži hitrih zmenkov. Na dogodku se sreča z nekaj let starejšim bankirjem Zoranom, s katerim je že prej navezala stike po spletu. Njuno spoznavanje poteka v posocialistični dvorani nekdaj uglednega jugoslovanskega hotela, kjer se udeleženci v časovno omejenih intervalih izmenjujejo za mizami in medsebojno izprašujejo. Asja kmalu spozna, da se njuni poti nista križali povsem naključno. Zoran namreč ne išče ljubezni, temveč odpuščanje.

»To je zgodba o negotovostih življenja, o naključnih srečanjih, ki združijo agresorja in žrtev ter oživljajo bolečo preteklost; je zgodba o nemogočih povezavah, ljubezni in absurdu. /…/ Film dojemam kot simfonijo koreografskih gibov, ki v odgrinjanju čustvenih plasti gledalca zlagoma vsrkavajo vse do stopnje omotičnosti. Prizorišče je ključno: hotel iz osemdesetih let, zgrajen v brutalističnem arhitekturnem slogu, pričevalcu preteklosti nekdanje Jugoslavije, potem je tu še poškodovano mesto Sarajevo, pomnik odprtih ran in bolečin minule dobe.« (Teona Strugar Mitevska)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Alcarràs Alcarràs

Carla Simón

sreda, 01. 02. 2023 / 13:00 / Dvorana

Katalonska režiserka z nami deli radosti in tegobe družine pridelovalcev breskev, ki se sooča z negotovo prihodnostjo. Dobitnik zlatega medveda na Berlinalu.

Korzet Corsage

Marie Kreutzer

sreda, 01. 02. 2023 / 15:45 / Dvorana

Režiserka Marie Kreutzer in igralka Vicky Krieps radikalno obračunata z romantičnim mitom o priljubljeni avstrijski cesarici ter »Sisi« oživita kot izrazito sodobno žensko, ki se skuša izviti iz prisilnega jopiča družbenih pričakovanj. Nagrada za najboljšo žensko vlogo v sklopu Posebni pogled festivala v Cannesu.

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

sreda, 01. 02. 2023 / 17:00 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.