Danes je blagajna odprta od 15:30 do 20:20 (za danes zaprto).

Najboljši filmi festivala Zoom.2 Najboljši filmi festivala Zoom.2

Slovenija / 32 min / slovenščina

V Festivalni dvorani je aprila 2008, že drugo leto zapored, potekal filmski festival ZOOM, ki ga prireja Pionirski dom – Center za kulturo mladih. Strokovna žirija, v sestavi dr. Stojan Pelko, Karpo Godina, Gojmir Lešnjak-Gojc in Blaž Hrastnik (predstavnik otroške žirije), je izmed 66 prispelih filmov izbrala najboljše tri na osnovnošolski stopnji in najboljše tri na srednješolski stopnji.

 

Majhna ženica
skupina avtorjev (Mladinski dom Gorica), 1’53”
Animirani film dobesedno sili mlade avtorje v večjo izvirnost tako v slikanju sveta kot v odkrivanju filmskih sredstev. Če imaš dobro idejo, je lahko muha večja od jajca: če pa znaš še dobro montirati, se gledalci v tem prisrčnem in hudomušnem enominutnem filmu počutimo kot doma.

Moje naselje
Katarina Brajdič, Sebastjan Brajdič, 3’13”
V filmu Moje naselje je kamera kot pero: deklici, ki bere svoj spis, pomaga, da ga napišeta skupaj. Film je ganljiv dokaz o tem, kako prepričljivo lahko gibljiva slika v kombinaciji s pravimi besedami pokaže resnično življenje. Romi iz Kerinovega grma so po zaslugi tega filma postali naši znanci.

Tujec imenovan oče
Lena Hribar, 3’17”
Skoraj melodramsko vzdušje dosega film z minimalnimi sredstvi: prihod, srečanje, odhod. Kar najbolj presune v tem bežnem srečanju hčerke z ločenim očetom, so prav odsotne besede: ko pričakuješ toplino starševske ljubezni, dobiš sladoled! Tudi zato najbolj nežne besede hčerkine pridejo šele, ko očeta ni več v sliki.

V daljavi drevo
Sara Kern, 9’10”
Avtorica dokazuje povsem samosvojo poetiko, ki jo je mogoče strniti v naslednje odlike: izjemna občutljivost za čustvena stanja svojih junakinj, posluh za besedo v vseh njenih pomenih in podtonih, natančnost v izbiri kadra in trajanju posnetka, vse do zadnje estetske podrobnosti, kakršna je denimo pisava na špici. Resno delo nadarjene avtorice, ki je ni treba biti strah niti največjih režijskih podvigov.

Kdo
Anže Sobočan, 7’33”
S prepričljivo montažo več vzporednih zgodb film nazorno pokaže, kako zapleteno je pravzaprav najstniško življenje, koliko čustev, bojazni, veselja in strahov se prepleta v teh letih. Ko se proti koncu ujameta plesa punce na odru in fanta, ki korake trenira doma, začutimo bistvo filma: da različne prostore in čase spaja v nove svetove.

Kaj upokojenci skrivajo v kleti
Anže Zavrl, 5’48”
Vizualno zelo dodelan film, predvsem po zaslugi drznosti velikih planov, s katerimi detajl zaživi povsem svoje življenje. Film nas prepričljivo nauči, da bližje ko greste s kamero, več skrivnostnih prostorov se odpira – tako znotraj kadra kot izven njega. In šele, ko se film zgodi čisto blizu vas, zveste, kaj se skriva v kleti …

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 23. 05. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Zadnjič

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

četrtek, 23. 05. 2024 / 19:45 / Dvorana

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

petek, 24. 05. 2024 / 17:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.