Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (odpre se čez 07:21).

Nad oblaki SpaceBoy

Olivier Pairoux / Belgija / 2021 / 100 min / podnapisi, francoščina / 10+

Je mogoče poleteti nad oblake? Jim in Ema v drzni pustolovščini odkrivata, da je med zemljo in vesoljem še prostor za odkrivanje. Tudi samega sebe.

režija Olivier Pairoux, scenarij Eusebio Larrea, Olivier Pairoux, montaža Maarten Janssens, fotografija Thomas Rentier, kostumografija Justine Struye, glasba The Penelopes, igrajo Peter Van den Begin, Jean-Benoît Ugeux, Yannick Renier, distribucija Demiurg

IMDb

Enajstletni Jim je navdušen nad vesoljem in znanostjo. Kaj ne bi bil, ko pa je njegov oče Graham priznan astrofizik, ki naj bi kmalu poletel v vesolje! Z očetom se preselita v majhno mesto z observatorijem, kjer naj bi Jim po mamini smrti dobil priložnost za svež začetek. V novi šoli ga takoj vključijo v tekmovanje za najboljši znanstveni projekt. Učiteljica mu za partnerico določi Emmo, ki se je po dolgi bolezni pravkar vrnila v šolo. Jim v hipu dobi idejo, da bi poustvarila Kittingerjev projekt Excelsior: to je balon s helijem, ki je avtorja prvotne ideje leta 1960 ponesel tako visoko, kot ni letel še noben človek. Emma nad tem sprva ni navdušena, kmalu pa premagovanje gravitacijske sile tudi zanjo dobi pomen: svoboda od pretirane skrbi staršev. A Jimu tla pod nogami spodnese novica, da se je oče odpovedal poletu v vesolje. Jim se še bolj trmasto pogrezne v svet fizikalnih zakonov in se trudi na vse pretege uspešno dokončati šolski projekt. Tekmovanje je tik pred vrati, a zdi se, da bosta Emma in Jim kmalu odkrila še več kot mejo med nebom in zemljo.

Gre za režiserjev prvenec, ki ga je navdihnilo njegovo lastno navdušenje nad vesoljem. To po njegovem ne prinaša le znanstvenih dosežkov, temveč za človeka odpira vrata domišljij, pogumu in je način spoznavanja samega sebe. Kot je Jima za vesolje navdušil oče, je režiserja nekoč navdušila njegova mama.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Panj Zgjoi

Blerta Basholli

petek, 22. 10. 2021 / 16:15 / Dvorana

Film, posnet po resnični zgodbi kosovske vojne vdove in njenega boja za neodvisnost v globoko patriarhalni družbi, je prejel kar tri glavne nagrade na festivalu Sundance: veliko nagrado žirije, nagrado za najboljšo režijo in nagrado občinstva.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

petek, 22. 10. 2021 / 16:45 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Delo na zahtevo The Gig Is Up

Shannon Walsh

petek, 22. 10. 2021 / 18:30 / Dvorana

Dokumentarec razkriva človeški davek, ki ga terja uporabniku tako zelo udobna, trilijone dolarjev vredna ekonomija na zahtevo. Čudovita nova tehnologija, ki pričara vse, kar si želimo, kadarkoli si želimo, morda ni tako zelo čudovita za milijone prekarnih delavcev, ki skrbijo, da se kolesje obrača.