Danes je blagajna odprta od 13:00 do 20:15 (odprto še 02:35, tel: 01 239 22 17).
v Kinobalonu od 14. maja 2022

Nad oblaki SpaceBoy

Olivier Pairoux / Belgija / 2021 / 100 min / podnapisi, francoščina / 10+

Je mogoče poleteti nad oblake? Jim in Ema v drzni pustolovščini odkrivata, da je med Zemljo in vesoljem še prostor za odkrivanje. Tudi samega sebe.

režija Olivier Pairoux, scenarij Eusebio Larrea, Olivier Pairoux, montaža Maarten Janssens, fotografija Thomas Rentier, glasba The Penelopes, produkcija Annabella Nezri, igrajo Basile Grunberger, Yannick Renier, Albane Masson, Bérénice Baoo, Jean-Benoit Ugeux, distribucija Demiurg

festivali, nagrade Mednarodni festival otroškega in mladinskega filma v Busanu (nagrada žirije), Mednarodni festival za otroke in mlada občinstva SCHLiNGEL (nagrada mladinske žirije), Mednarodni kijevski filmski festival Molodist (najboljši film v sekciji najstniških filmov), Mednarodni filmski festival za otroke in mlade Olympia (nagrada ECFA), Mednarodni filmski festival v Rigi (nagrada otroške žirije)

IMDb

Fotografije

zgodba
Enajstletni Jim je navdušen nad vesoljem in znanostjo. Kaj ne bi bil, ko pa je njegov oče Graham priznan astrofizik, ki naj bi kmalu poletel v vesolje! Z očetom se preselita v majhno mesto z observatorijem, kjer naj bi Jim po mamini smrti dobil priložnost za svež začetek. V novi šoli ga takoj vključijo v tekmovanje za najboljši znanstveni projekt. Učiteljica mu za partnerico določi Emo, ki se je po dolgi bolezni pravkar vrnila v šolo. Jim v hipu dobi idejo, da bi poustvarila Kittingerjev projekt Excelsior: to je balon s helijem, ki je avtorja prvotne ideje leta 1960 ponesel tako visoko, kot ni letel še noben človek. Ema nad tem sprva ni navdušena, kmalu pa premagovanje gravitacijske sile tudi zanjo dobi pomen: svoboda v odmiku od pretirane skrbi staršev. A Jimu tla pod nogami spodnese novica, da se je oče odpovedal poletu v vesolje. Deček se še bolj trmasto pogrezne v svet fizikalnih zakonov in se na vso moč trudi uspešno dokončati šolski projekt. Tekmovanje je tik pred vrati, a zdi se, da bosta Ema in Jim kmalu odkrila še več kot mejo med vesoljem in Zemljo.

Gre za režiserjev prvenec, ki ga je navdihnilo njegovo lastno navdušenje nad vesoljem. To po njegovem ne prinaša le znanstvenih dosežkov, temveč odpira vrata domišljiji in pogumu, je pa tudi način spoznavanja samega sebe. Kakor je Jima za vesolje navdušil oče, je režiserja nekoč navdušila mama.

iz prve roke
»Vse se je začelo z videospotom skupine Boards of Canada. V njem so uporabljeni neverjetni arhivski posnetki Josepha Kittingerja. Leta 1960 je bil ta ameriški pilot prvi človek, ki se je z balonom dvignil na višino dobrih 31 kilometrov in se dotaknil meje vesolja. Te podobe so me prevzele, začel sem raziskovati in brati o tem človeku in njegovih pustolovščinah. Njegovo delo je pravzaprav zelo poetično. Nekaj zelo navdihujočega. Vprašal sem se: kaj če bi neki deček poskušal kopirati Kittingerja in čisto sam zgradil balon, s katerim bi se namenil v vesolje?«
– Oliver Pairoux

portret avtorja
Oliver Pairoux (1977) je študiral režijo na belgijski visoki šoli Institut des Arts de Diffusion (IDA). Je umetniški direktor in oblikovalec produkcije na belgijskih televizijskih postajah RTL TVI-Club RTL in Plug RTL. Dela tudi kot neodvisni umetniški direktor pri produkciji reklamnih in glasbenih videov. Leta 2017 je napisal in režiral svoj prvi kratki film Puzzle, poetično znanstvenofantastično zgodbo, v kateri poleg znanega francoskega pevca, igralca in režiserja Philippa Katerina nastopi robot Cosmo, ki ga je za film oblikoval belgijski kipar in animator Stéphane Halleux. Nad oblaki je režiserjev celovečerni prvenec.

kritike
»Oliver Pairoux napiše ljubezensko pismo 80. letom, svojemu otroštvu, času svobode in norih sanj, ki sta ga zaznamovala nedolžnost in izjemno igriv odnos do filma na velikem platnu, ko je obisk kina še predstavljal izlet za vso družino. Nad oblaki je pravi pustolovski film, ki črpa iz popkulture 80. let. Nagajivo uvaja in zbira kulturne reference, ki z igrivo nostalgijo spominjajo na velike ameriške družinske filme, kot so E. T. – Vesoljček (E.T., the Extra-Terrestrial), Gooniesi (The Goonies) in Ostani z menoj (Stand By Me). Te reference niso zgolj prenesene, niti prevzemajoče, temveč so bogate in igrive ter ustvarijo pravo ravnovesje med akcijo, humorjem in čustvi.«
– Aurore Engelen, Cineuropa

Dodatna gradiva

torek, 17. 05. 2022

Foto utrinki s premiere filma Nad oblaki

Pred in po filmu smo uživali v znanstveni dogodivščini Plinologija Hiše eksperimentov.

ponedeljek, 09. 05. 2022

V družbi Hiše eksperimentov bomo odpotovali nad oblake

V soboto, 14. maja ob 16. uri, je na sporedu Kinobalonova premiera novega filma Nad oblaki. S Hišo eksperimentov bomo odkrivali skrivnosti in čarobnosti plinov, s katerimi lahko poletimo … nad oblake!

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Razprodano

Dogodek L'événement

Audrey Diwan

torek, 06. 12. 2022 / 19:30 / Dvorana

Francija, 1963. Obetavna študentka Anne odkrije, da je noseča. Čeprav je splav zakonsko prepovedan, sklene ukrepati, saj hoče sama odločati o svojem telesu in svoji prihodnosti. A izpiti se bližajo, njen trebuh pa povečuje … Film, posnet po romanu Annie Ernaux, je osvojil zlatega leva v Benetkah in nagrado Kinotripove mladinske žirije na Liffu.

Septembrska klasa Septembrska klasa

Igor Šterk

torek, 06. 12. 2022 / 20:15 / Mala dvorana

Dokumentarni film Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA.

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

sreda, 07. 12. 2022 / 13:00 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.