Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (odprto še 07:08, tel: 01 239 22 17).

Muca Copatarica in druge mačje Muca Copatarica in druge mačje

Slovenija

Umetnost ima moč in nalogo, da povezuje različne generacije. Letošnji abonma Filmska srečanja ob kavi zato dopolnjujemo s posebnim programom za babice in dedke, vnukinje in vnučke. Umestili smo ga v čas, ko v Ljubljani gostuje Pripovedovalski festival Pravljice danes, in povezali z drugim Kinodvorovim programom za otroke in mlade Kinobalon.

Program sestavljajo ogled kratkih animiranih filmov po priljubljenih slovenskih slikanicah, ljudske pravljice, ki jih bo pripovedovala Anja Štefan, ter pogovor z obema gostjama.

 


Filmski program

Muca Copatarica
Televizija Slovenija, Staš Potočnik, 1972, 12 min
Igrano-animirani film po priljubljeni slikanici Ele Peroci z ilustracijami Ančke Gošnik Godec.

Piko dinozaver
Televizija Slovenija, Staš Potočnik, 1982, 10 minut
Animirani film z risbo Marjance Jemec Božič po zgodbi Leopolda Suhodolčana.

Levi devžej
Televizija Slovenija, Zoran Lesič, 1985, 15 minut
Animirani film po zgodbi Prežihovega Voranca z ilustracijami Jelke Reichman.


Pomen branja, pripovedovanja in pogovora ob pravljicah
Ljudske pripovedi tudi danes ostajajo privlačne in vabljive tako za otroke kot za odrasle. Dotikajo se vprašanj, ki človeka vznemirjajo že od davnine: vprašanj ljubezni in sovraštva, dobrote in hudobije, osamljenosti in sprejetosti, poguma in strahopetnosti, radodarnosti in skoposti, premišljenosti in nepremišljenosti, sreče in nesreče, pameti in neumnosti … Lotevajo se temeljnih vprašanj človeka: kdo smo, od kod prihajamo, kaj potrebujemo za srečo; sprašujejo o smislu in nesmislu. Ker govorijo v simbolnem jeziku, nam v različnih starostnih obdobjih in življenjskih okoliščinah razkrivajo različne pomene. Večina otrok rada posluša pravljice. Če otroku pripoveduje oz. bere oseba, ki mu je blizu, je to zanj še posebej pomembna izkušnja. Gre za skupno dejavnost, ki ustvarja občutek večje povezanosti – čustvene vezi, ki se stkejo ob tem, ostanejo in so pomembne za vse življenje. Marsikateri otrok ima izkušnjo, da še posebej zanimive zgodbe pripovedujejo babice in dedki … Skupaj z gostjama bomo lahko podelili izkušnje ter razmišljali o pripovedovanju in pravljicah.

Pripovedovalski festival Pravljice danes je nastal iz prepričanja, da se je tudi današnjega človeka mogoče dotakniti z zgodbo, ki je »samo« povedana, če je to storjeno dobro in če je vsebina poslušanja vredna. Vse številnejši poslušalci to prepričanje z vsakim letom potrjujejo. Osnovni vodili festivala ostajata vsa leta enaki: nastopajoči poslušalcem ponujajo zgodbe, ki jih prosto pripovedujejo, predstavljene pripovedi pa izvirajo iz različnih ljudskih izročil. Tako festival poslušalcem omogoča, da doživijo dobro pripovedovano besedo, ljudskim pripovedim pa išče živo pot v današnji čas.


pogovor z gostjama v Kavarni

Anja Štefan
pesnica, pisateljica, pripovedovalka ljudskih pripovedi

Anja Štefan je raziskovalka slovenskega pripovednega izročila in samostojna umetnica: piše pesmi, pravljice in uganke za otroke, prevaja in prireja ljudske pripovedi, redno objavlja tudi v revijah Cicido in Ciciban. Za knjigi Melje, melje mlinček in Kotiček na koncu sveta je prejela Levstikovo nagrado, za Sto ugank pa nagrado za najlepšo slovensko izvirno slikanico. Otroci poznajo tudi njene Bobek in barčica (2005), Štiri črne mravljice (2007), Lonček na pike(2008), Trije prašički (2008). Vodi delavnice s področja pripovedovanja in predava knjižničarjem, učiteljicam, vzgojiteljicam in staršem. Od leta 1997 programsko vodi pripovedovalski festival Pravljice danes.

Irena Matko Lukan
urednica, družinska izkustvena terapevtka

Irena Matko Lukan je univ. dipl. socialna delavka in družinska terapevtka. Od leta 1999 je urednica revij Ciciban in Cicido ter spletne strani Za starše. Vodila je skupine mladostnikov in otrok, predavala staršem, učiteljicam, vzgojiteljicam o temah s področja vzgoje in družinskega življenja, predava tudi o pomenu branja in pripovedovanja. Skupaj z Anjo Štefan in Alenko Veler zadnja leta vodi pripovedovalski festival Pravljice danes v CD in SEM. Sodeluje tudi v programu filmske vzgoje Kinobalon in vodi pogovore z mladimi ob filmih. Študijsko se ukvarja s pomenom branja in pripovedovanja ljudskih pripovedi v povezavi z otrokovimi psihosocialnimi potrebami.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Animateka / Družinski Slon

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux

sobota, 02. 12. 2023 / 15:00 / Dvorana

Festivalska predpremiera animirane uspešnice, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.

Svetovni jagodni izbor IV (2023) Svetovni jagodni izbor IV (2023)

različni avtorji

sobota, 02. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.