Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:20 (za danes zaprto).

Mondomanila Mondomanila

Khavn de la Cruz / Filipini, Nemčija / 2011 / 75 min

V muzikalu, ki povsem samosvoje slavi življenje v manilskem slumu, nastopi najstnik Tony D s svojimi izprijenimi prijatelji.

režija Khavn de la Cruz, scenarij Norman Wilwayco, Khavn de la Cruz, fotografija Albert Banzon, montaža Lawrence S. Ang, zvok Corinne De San Jose, glasba Malek Lopez, Khavn de la Cruz, igrajo Tim Mabalot, Marife Necesito, Palito, Alex Tiglao

festivali, nagrade Rotterdam 2012, Cinemanila 2011 (najboljši režiser)

IMDb

V muzikalu, ki povsem samosvoje slavi življenje v manilskem slumu, nastopi najstnik Tony D s svojimi izprijenimi prijatelji.

Med temi so odvisni hazarder Lovely Loanshark, oče dveh hčera in sina geja, policijski narednik Pepper, ostareli belopolti homoseksualec Steve Banners in utrujeni raper Ogo X. Film s hitrimi rezi in absurdnimi dialogi prek bizarnega dogajanja prikazuje barvito, na trenutke celo glamurozno, a tudi nasilno, žarko in perverzno revno družbo z roba. V formalnem smislu je Mondomanila križanec, v katerem se mešajo video posnetki, film noir, nadrealistični dokumentarni prizori in situacijska komičnost, spremlja pa ga ognjevita izvirna glasba. 

»Četudi snemaš po dokončno začrtanem scenariju, še vedno ostaja prostor za improviziranje, odprt za možnosti, ki jih ponuja sedanjost, slišati in videti ‘sedanji trenutek’. Snemanje filma je sodelovanje z resničnostjo, življenjem, vesoljem. Nisi pisatelj, zaprt v svojo sobo, ki piše, kar mu pride na um. Si zunaj, soustvarjaš z ljudmi, kraji in svetom, v katerem živiš.« (Khavn de la Cruz)

Khavn De La Cruz
Velja za enfant terribla filipinskega filma. Prodoren filmski ustvarjalec, ki vselej preiskuje meje svojega umetniškega izraza in jih prehaja, se je podpisal pod več kot dvajset celovečernih in več kot sedemdeset kratkih filmov. Je režiser, pesnik, glasbenik, skladatelj in vsestranski kulturni delavec.

filmografija (izbor)
1997 Alaala ng madaling araw (Memory of Dawn) (kratki/short)
2002 Pugot (Headless) (kratki/short & celovečerni/feature)
2004 Ang pamilyang Kumakain ng lupa (The Family That Eats Soil)
2006 Rugby Boyz (kratki/short)
2006 All the Super Girls I’ve Loved Before (kratki/short)
2007 Iskwaterpangk (Squatterpunk) (dokumentarni/documentary)
2008 Tatlong araw ng kadiliman (Three Days of Darkness)
2009 Day tingnga ti misteryo ti Kristo Negro (The Middle Mystery of Kristo Negro)
2010 Cameroon Love Letter. For Solo Piano (Kamerunsko ljubezensko pismo)
2011 Mondomanila

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zbudi me Zbudi me

Marko Šantić

nedelja, 14. 04. 2024 / 11:00 / Dvorana

Nadvse aktualna zgodba o ksenofobiji, kolektivni izgubi spomina in iskanju novih začetkov. Dobitnik petih vesen na zadnjem Festivalu slovenskega filma, tudi za najboljši celovečerec.

Široko in Kraljestvo vetrov Sirocco et le Royaume des courants d’air

Benoît Chieux

nedelja, 14. 04. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirana uspešnica, ki gradi mostove med poezijo in filmi studia Ghibli, z očarljivmi vizualijami, ki spominjajo na Beatlesovo Rumeno podmornico. Epska sanjska pustolovščina bo celotno družino odpeljala na nepozabno potovanje.

Dunja in princesa iz Alepa Dounia et la princesse d'Alep

Marya Zarif, André Kadi

nedelja, 14. 04. 2024 / 14:30 / Dvorana

Osupljivo čustveno in vizualno popotovanje v Sirijo skozi pripoved šestletne deklice Dunje. Otroška perspektiva resni temi doda očarljivo mešanico pesmi, dišav in čarobnih moči, hkrati pa vzbuja upanje v moč solidarnosti državljanov sveta.