Danes je blagajna odprta od 14:15 do 20:30 (za danes zaprto).

Moja romanca z zakonom My Love Affair with Marriage

Signe Baumane / Latvija, Luksemburg, ZDA / 2022 / 108 min / angleščina

Signe Baumane v novem animiranem celovečercu združi animacijo z glasbo, gledališčem, znanostjo, fotografijo, tridimenzionalno scenografijo in tradicionalno risano animacijo v zgodbo o živahni mladi ženski, ki išče popolno ljubezen in trajen zakon.

režija in scenarij Signe Baumane, montaža Signe Baumane, Sturgis Warner, glasba Kristian Sensini, animacija Signe Baumane, direktorica fotografije Signe Baumane, oblikovanje zvoka Pierre Vedovato, glasovi Dagmara Dominczyk, Michele Pawk, Trio Limonāde – Ieva Katkovska, Kristine Pastare, Iluta Alsberga, Cameron Monaghan, Matthew Modine

IMDb

Zelmo so pesmi in pravljice že od malih nog prepričevale, da bo ljubezen rešila vse njene težave, če bo le sledila družbenim pričakovanjem glede tega, kako naj se kot deklica vede. Ko odraste, pa se ji pri ideji ljubezni zaplete: bolj ko se trudi prilagajati, bolj se njeno telo upira. To je zgodba o sprejemanju prikritega ženskega upora.

“Moj prvi animirani celovečerni film, Kamenje v mojih žepih, je bil osnovan na resničnih dogodkih, povezanih s petimi ženskami naše družine, tudi z mano, ter našim spopadanjem z depresijo in samomori. Med filmoma je nekaj podobnosti, a Moja romanca z zakonom je nekoliko bolj oddaljena od povsem osebnega. Rekla bi, da je film potreboval možnosti, ki jih je prineslo Kamenje, in jih nadgradil, s tem pa je, upam, postal dostopnejši in bolj univerzalen.

Pri scenariju sem sodelovala z gledališkim režiserjem Sturgisom Warnerjem in iz tega se je rodila ideja, da zgodba potrebuje več teatralnosti, nekakšen stiliziran pristop, ki jo bo dvignil iz vsakdanjosti. Film v splošnem poteka v štirih različnih okoljih in vsako ima svojo estetiko. […] Sporočilo tega je, da se življenje razvija na različnih ravneh: osebni, biološki, politični in imaginarni. Verjamem, da je animacija idealen medij za njihovo upodobitev, saj z njo lahko na dostopen način pripovedujemo kompleksne zgodbe.”

– Signe Baumane

Celovečerni filmi na 19. Animateki

Vsako leto mednarodni festival animiranega filma v Kinodvoru pokaže izbor animiranih celovečercev. Letos jih bo v Kinodvoru na ogled kar osem, zato to toplo vabljeni na te izjemne projekcije.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

torek, 05. 03. 2024 / 16:20 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

torek, 05. 03. 2024 / 17:30 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.

Ne misli, da bo kdaj mimo Ne misli, da bo kdaj mimo

Tomaž Grom

torek, 05. 03. 2024 / 18:45 / Dvorana

»Želel sem zorni kot, ki napeljuje na neko drugo prisotnost, ki ni prisotnost človeka, ki gleda, stoji, hodi. Film ima podnaslov: 25. 4.–26. 1. To sta datuma smrti in rojstva mojega sina. Zame dva pomembna mejnika. To sta tudi začetek in konec snemanja. Vmes je točno devet mesecev.« – Tomaž Grom