Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:30 (odprto še 04:32, tel: 01 239 22 17).

Projekcije filma

petek, 15. 11. 2019 / 17:30 / Dvorana

LIFFe / Predpremiere

Mleko Héraðið

Grímur Hákonarson / Islandija, Nemčija, Francija, Danska / 2019 / 92 min / islandščina

Projekcije filma

petek, 15. 11. 2019 / 17:30 / Dvorana

LIFFe / Predpremiere

Zgodba o preprosti kmečki ženski, ki se zoperstavi krivicam in neenakopravnosti v prevladujoče moškem svetu, je tiha himna ženskemu pogumu, ki jo prevevata značilni islandska preprostost in iskrenost.

režija Grímur Hákonarson, scenarij Grímur Hákonarson, fotografija Mart Taniel, glasba Valgeir Sigurðsson, montaža Kristján Loðmfjörð, igrajo Arndís Hrönn Egilsdóttir (Inga), Sveinn Ólafur Gunnarsson, Sigurður Sigurjónsson, Hinrik Ólafsson, Hannes Óli Ágústsson, Edda Björg Eyjólfsdóttir

festivali, nagrade Toronto 2019

IMDb

Inga in njen mož skupaj vodita kmetijo v majhni podeželski skupnosti na Islandiji in se preživljata s pridelavo mleka. Ko Inga zaradi tragične nesreče ovdovi, se zanjo začne križev pot. Vsemogočna lokalna zadruga pod moškim vodstvom se ji trudi na vsakem koraku zagreniti življenje. V želji, da bi opozorila na storjeno krivico in nepravilnosti ter korupcijo, ki vlada v zadrugi, poskuša prepričati okoliške kmete, da bi se ji pridružili pri uporu. A kaj kmalu ugotovi, da bo, če bo želela živeti tako, ko si je zamislila, ta boj morala izbojevati sama.

»Rekli smo, da mora fotografija slediti premenam Ingine duše in notranjega življenja med doživljanjem vseh stopenj žalosti. Začne se pozimi in očitno je, da ni srečna – zadolžena sta, nato se zgodi nesreča. Tako se film začne v temi in postaja vse svetlejši, ker med potjo junakinja postaja močnejša. Vendar na splošno vizualni slog spominja na Ovna, s statičnimi dolgimi posnetki, dolgimi prizori.« (Grímur Hákonarson)

Grímur Hákonarson
Rojen 1977 na Islandiji. Študiral je na praški filmski akademiji FAMU. Njegov celovečerni igrani prvenec Summerland je bil nominiran za islandsko nagrado edda. Njegov drugi igrani film Ovna je bil med drugim nagrajen na festivalu v Cannesu, zmagal pa je tudi na Liffu.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Panorama

Dnevnik Diane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević

Dana Budisavljević

četrtek, 14. 11. 2019 / 17:00 / Dvorana

Igrano-dokumentarni film o neverjetni reševalni akciji otrok, ki se je med drugo svetovno vojno dogajala v Zagrebu. Veliki zmagovalec letošnjega puljskega festivala, ki je iz arene odnesel kar šest nagrad.

Pritisk Push

Fredrik Gertten

četrtek, 14. 11. 2019 / 18:15 / Mala dvorana

Pronicljiv uvid v mehanizem globalne stanovanjske krize odgovarja na vprašanje, zakaj si kar naenkrat ne moremo več privoščiti življenja v lastnem mestu, kdo našim skupnostim krade dušo in kaj lahko storimo, da si mesto priborimo nazaj.

LIFFe / Perspektive

Razbijalka sistema Systemsprenger

Nora Fingscheidt

četrtek, 14. 11. 2019 / 19:15 / Dvorana

Pretresljiv prikaz nezmožnosti prilagoditve devetletne deklice z vedenjsko motnjo, prežet z neprizanesljivo šokantnostjo in toplo človečnostjo.