Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 08:12).
Premiera 13. oktobra 2012

Med volkovi Entrelobos

Gerardo Olivares / Španija / 2010 / 114 min / podnapisi, španščina / 9+

Resnična zgodba o dečku Marcosu, ki je 12 let živel z volkovi. Moderna Knjiga o džungli iz španskih gora.

režija Gerardo Olivares, scenarij Gerardo Olivares, montaža Iván Aledo, glasba Klaus Badelt, fotografija Óscar Durán, igrajo Juan José Ballesta, Manuel Camacho, Sancho Gracia, Carlos Bardem, Alex Brendemühl, Eduardo Gómez, Luisa Martín, Dafne Fernández, Antonio Dechent, Vicente Romero, Agustín Rodríguez López, Francisco Conde, Marcos Rodríguez, José Chaves, José Manuel Soto, producent José María Morales, produkcija A Wanda Vision, distribucija Demiurg

festivali, nagrade Glavna nagrada na prestižnem Mednarodnem filmskem festivalu za otroke in mlade Cinekid 2010 v Amsterdamu; Buster Copenhagen 2011; FIFEM Montreal 2012

IMDb Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Resnična zgodba o dečku Marcosu, ki je 12 let živel z volkovi. Moderna Knjiga o džungli iz španskih gora.
                
zgodba
Sedemletni Marcos mora zapustiti dom in se odpraviti v Tiho dolino v gorovju Sierre Morene v Španiji. K sebi ga vzame modri starec, kozji pastir Atanasio, ki ga nauči veščin, potrebnih za preživetje v divjini – kurjenja ognja, zeliščarstva, lova, nastavljanja vab za zajce in ptice ter stika z volkovi. Da bi si lahko z njimi delila prostor, jih morata spoštovati. Marcos je srečen s starcem in v njunem jamskem brlogu se dobro počuti – dosti bolje kot doma, od koder ga je pregnala mačeha. Ravno ko Marcos naveže prvo prijateljstvo z volkovi, pa Atanasio zboli in napove, da bo šel nekam daleč stran. Marcos ostane sam v divjini naslednjih 12 let – njegova najboljša prijatelja sta beli dihur in volk po imenu Volkec, najpogostejše občutje pa svoboda.

knjižica za otroke iz knjižne zbirke Kinobalon

resnična zgodba
Film je posnet po resnični zgodbi Marcosa Rodrígueza Pantoje, ki je živel z volkovi med letoma 1954 in 1965 v severni provinci Cordobe v osrčju gorovja Sierre Morene, brez stika z ljudmi. Danes se spominja in pravi, da se je od ljudi naučil bolj malo, veliko več pa med volkovi. Marcos je sodeloval pri nastanku filma. Njegova zgodba je bila pred filmom Med volkovi že pozabljena in režiser je potreboval celo leto, da ga je našel.

o avtorju
Po vrsti dokumentarnih filmov, ki jih je posnel na svojih potovanjih po svetu, je Gerardo Olivares leta 2005 režiral igrani film Le gran final, ki mu je z uvrstitvijo na berlinski festival prinesel takojšnjo mednarodno prepoznavnost. Leta 2006 je posnel dramo o afriški imigraciji 14 Kilómetros. Med volkovi je njegov tretji celovečerni film.

iz prve roke
»Film Med volkovi je ljubezenska zgodba med mladim dečkom in divjino. Prav tako je zgodba o prijateljstvu, zvestobi, preživetju in osebni rasti. Marcos mi je povedal, da so bila njegova najlepša leta prav tista, ki jih je preživel med volkovi. V divjini je spoznal tiste vrste ljubezen in prijateljstvo, ki ju v družbi ni. To je bila osnova za film.«
– Gerardo Olivares, režiser

»Alfred Hitchcock je ob neki priložnosti dejal, da se je treba izogibati filmom z otroki in živalmi. In to je bil brez dvoma tudi naš največji izziv.«
– Gerardo Olivares, režiser

stik glavnega igralca z volkovi
Volkovi, ki nastopajo v filmu, pripadajo podvrsti canis lupus signatus. To je iberijska podvrsta evropskega volka in v Španiji jih v ujetništvu živi le še nekaj. Pri snemanju je pomagal biolog Pepe España, specialist za volkove, ki pa je takoj svetoval, da se zaradi varnosti deček in volk ne smeta pojaviti v istem posnetku. Volkove, ki so sicer v ujetništvu, so snemali v divjem, vendar ograjenem območju kar celo leto. Glavni igralec, deček Manuel Gamacho, se je sprva srečal s tri mesece starimi mladiči. Volčja mama Lena je delovala mirno, zato se je ekipa odločila, da bo Manuelu dovolila stik z odraslimi volkovi. Naslednji dan je prišlo do ganljivega srečanja med Manuelom in Leno. Od njune igre dalje so dečka in volkove večkrat posneli skupaj.

dodatne dejavnosti
Več informacij o filmu najdete v Kinobalonovi knjižici Med volkovi in v pedagoškem gradivu. V okviru projekta SloWolf je za otroke nastala tudi brošura Volk v Sloveniji. Ob filmu pripravljamo dve delavnici in igrarije v Sezamovem kotičku.

10% popust pri nakupu vstopnic
Ob predložitvi vstopnice Prirodoslovnega muzeja Slovenije ali ZOO Ljubljana si lahko filma Med volkovi in Otroci z gore Napf ogledate z 10% popustom. In obratno, z vstopnico filma imate enak popust pri nakupu vstopnic omenjenih ustanov. Popusti veljajo v času predvajanja filma. Enak popust velja pri obeh filmih tudi za tabornike in skavte (s seboj imejte svoje rutice) ter člane Planinske zveze Slovenije.

Dodatna gradiva


Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.