Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odprto še 01:34, tel: 01 239 22 17).

Marcel, školjka v šolnih Marcel the Shell with Shoes On

Dean Fleischer Camp / ZDA / 2021 / 90 min / angleščina

Animirano-igrani mokumentarec, ki spregovori o žalovanju in težkih trenutkih z izjemno občutljivostjo, a tudi humorjem, je nedvomno eden najbolj očarljivih filmov za dušo, kar ste jih kdaj videli. Če mislite, da ste zanj prestari, vam bo preklemano žal. Marcel je film – in školjka – za vse! Nominaciji za oskarja in zlati globus za najboljši animirani celovečerec.

Fotografije

Marcel je majhna govoreča školjka, ki z babico Connie živi v človeški hiši. Nekega dne se vanjo naseli dokumentarist Dean in začne snemati dokumentarec o tej čudaški dušici z enim očesom in čeveljci, ki spi med dvema rezinama toasta.

»Težko je verjeti, da školjka z izbuljenim očesom in prismuknjen glas lahko držita pokonci en cel celovečerni film. Pa je vendar res, čudoviti kreaturi Jenny Slate se ni mogoče upreti. /…/ Ne pozabite, da so liki v filmu zasnovani za animacijo skrajno preprosto: so brez rok, imajo eno oko in majhna računalniško ustvarjena usteca, to je vse. Zato ni majhen podvig, da nam Jenny Slate in Isabella Rossellini izzoveta toliko čustev. Resnično izvabita naše sočutje, kar že samo po sebi veliko pove. Medtem ko preigrava klišeje resničnostnih oddaj in dokumentarcev – vključno z nenasičeno fotografijo, ki nalašč spominja na instagramske filtre –, uspe film pri gledalcu izvabiti odzive, ki bi jih pričakovali od igrane drame. Mar smo res tako dovzetni, da nam lahko vzbudita čustva dve počlovečeni školjkici? Iskreno povedano, ja. Pripravite robčke. A nikar ne zamudite tega nenavadnega, prav posebnega filmčka.« 
– Peter Debruge, Variety 

»Ta skromni animirani dragulj o školjki (nepozabni glasek ji je posodila soscenaristka Jenny Slate), ki poskuša najti svojo družino, povsem osmeši napihnjenost velikih studijskih risank, saj dokaže, da se dobre stvari res skrivajo v majhnih paketkih. Rezultat je edinstven in nepozaben.«
– Peter Travers, ABC News

O filmu v Ekranu Bojana Bregar.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Jaz, kapitan Io capitano

Matteo Garrone

nedelja, 16. 06. 2024 / 19:00 / Dvorana

Film Mattea Garroneja (Gomorra) je homerska pravljica o popotovanju dveh najstnikov, ki se v iskanju boljšega življenja odpravita iz Dakarja v Italijo. Toda od uresničitve sanj ju ločijo labirint kontrolnih točk, grozote centrov za pridržanje, razgreta Sahara in prostrane vode Sredozemskega morja. Srebrni lev za najboljšo režijo in nagrada za najbolj obetavnega mladega igralca v Benetkah ter nominacija za oskarja v kategoriji najboljših mednarodnih celovečercev.

Štirje mali odrasli Neljä pientä aikuista

Selma Vilhunen

ponedeljek, 17. 06. 2024 / 16:20 / Dvorana

Ljubi in pusti ljubiti! Finska komična drama pripoveduje o paru srednjih let, ki se odloči vstopiti v zapleteni svet poliamorije. Nenavadna »zgodba o odraščanju« je na zadnjem Liffu prejela nagrado žirije Art kino mreže Slovenije.

Križana ljubimca Chikamatsu monogatari

Kenji Mizoguchi

ponedeljek, 17. 06. 2024 / 19:00 / Dvorana

V fevdalnem Kjotu trgovčevo ženo in vajenca zbližata gospodarjeva podlost in ljubosumje … Kenji Mizoguchi je zgodbo o usodni ljubezni priredil po lutkovni igri Chikamatsuja Monzaemona (1653–1725).