Danes je blagajna odprta od 15:45 do 20:15 (odpre se čez 01:59).

Marcel, školjka v šolnih Marcel the Shell with Shoes On

Dean Fleischer Camp / ZDA / 2021 / 90 min / angleščina

Animirano-igrani mokumentarec, ki spregovori o žalovanju in težkih trenutkih z izjemno občutljivostjo, a tudi humorjem, je nedvomno eden najbolj očarljivih filmov za dušo, kar ste jih kdaj videli. Če mislite, da ste zanj prestari, vam bo preklemano žal. Marcel je film – in školjka – za vse! Nominaciji za oskarja in zlati globus za najboljši animirani celovečerec.

Fotografije

Marcel je majhna govoreča školjka, ki z babico Connie živi v človeški hiši. Nekega dne se vanjo naseli dokumentarist Dean in začne snemati dokumentarec o tej čudaški dušici z enim očesom in čeveljci, ki spi med dvema rezinama toasta.

»Težko je verjeti, da školjka z izbuljenim očesom in prismuknjen glas lahko držita pokonci en cel celovečerni film. Pa je vendar res, čudoviti kreaturi Jenny Slate se ni mogoče upreti. /…/ Ne pozabite, da so liki v filmu zasnovani za animacijo skrajno preprosto: so brez rok, imajo eno oko in majhna računalniško ustvarjena usteca, to je vse. Zato ni majhen podvig, da nam Jenny Slate in Isabella Rossellini izzoveta toliko čustev. Resnično izvabita naše sočutje, kar že samo po sebi veliko pove. Medtem ko preigrava klišeje resničnostnih oddaj in dokumentarcev – vključno z nenasičeno fotografijo, ki nalašč spominja na instagramske filtre –, uspe film pri gledalcu izvabiti odzive, ki bi jih pričakovali od igrane drame. Mar smo res tako dovzetni, da nam lahko vzbudita čustva dve počlovečeni školjkici? Iskreno povedano, ja. Pripravite robčke. A nikar ne zamudite tega nenavadnega, prav posebnega filmčka.« 
– Peter Debruge, Variety 

»Ta skromni animirani dragulj o školjki (nepozabni glasek ji je posodila soscenaristka Jenny Slate), ki poskuša najti svojo družino, povsem osmeši napihnjenost velikih studijskih risank, saj dokaže, da se dobre stvari res skrivajo v majhnih paketkih. Rezultat je edinstven in nepozaben.«
– Peter Travers, ABC News

O filmu v Ekranu Bojana Bregar.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.