Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:00 (za danes zaprto).
V Kinobalonu 10. in 24. marca 2018

Malo pristanišče Piata lod'

Iveta Grófová / Slovaška, Madžarska, Češka / 2017 / 90 min / podnapisi, angleški podnapisi, slovaščina / 10+

Zgodba temelji na resničnih dogodkih in pripoveduje o nedolžni igri dveh otrok, ki se jima življenje obrne na glavo. 

režija Iveta Grófová, scenarij Iveta Grófová in Marek Leščák, po knjigi Monika Kompaníková, fotografija Denisa Buranová, montaža Anton Fabian, Tono Fabian, igrajo Vanessa Szamuhelová, Matúš Bačišin, Katarína Kamencová, Johanna Tesařová, Zoltán Schneider, Ági Gubíková, Martina Sľuková, glasba Matej Hlaváč, producentki Iveta Grófová, Katarína Krnáčová

festivali, nagrade Kristalni medved, nagrada otroške žirije za najboljši film – Berlinale. Nagrada za najboljšo dekliško glavno vlogo – Zlin.

IMDb Uradna stran

zgodba
Desetletna Jarka je navajena skrbeti zase. Babica je bolna, premlada mamica pa veliko zdoma. V istem bloku kot Jarka živi tudi osemletni Kristjan, ki prihaja iz dobro situirane družine in ga starši pretirano ščitijo, v šoli pa doživlja nasilje. Njegov brezskrbni čas je čas videoigric. Nekega dne Jarka ponudi zatočišče pozabljenima dojenčkoma na železniški postaji. V zapuščeni babičini lopi s čudovitim vrtom s Kristjanom prevzameta vlogo staršev in z malima dvojčkoma ustvarita popolnoma nov svet. Svet, v katerem otroka prevzameta odgovornost in ljubeče poskrbita za bližnje.

zanimivosti
Filmska ekipa je obiskala šolo, ko so na hodniku opazili Vanesso Szamuhelovó in jo povabili na avdicijo. Tam se je izkazala za najboljšo med stotimi kandidatkami. Sposobna je bila odigrati tako otroško igrive kot bolj zahtevne prizore. Kot igralka je zelo pristna in naloge zlahka opravi. Občutljivega dečka Kristjana igra Matúš Bačišin, ki je takoj razumel, kakšna je njegova vloga in je v njej neizmerno užival.

Film je posnet po istoimenski knjigi Monike Kompaníkové, ki je postala slovaška knjiga leta 2010. Doživela je že vrsto prevodov in scenarističnih priredb za gledališče in film.

o avtorici
Malo pristanišče je drugi celovečerni film Ivete Grófové. Njen prvenec, Made in Ash, je bil slovaški kandidat za tujejezičnega oskarja leta 2012.

iz prve roke
»Najpomembnejše je bilo najti res nadarjeno deklico, saj je ta vloga zahtevala psihološko bolj poglobljeno igro, obenem pa sem iskala deklico z nekakšno iskrico, temperamentom, da bi bil Jarkin lik zanimiv za občinstvo. In vse to sem našla pri Vanessi. Najteže je bilo otroka motivirati, da sta si želela snemati film in da sta pri tem uživala. Ko jima je nekaj postalo rutinsko, se ni bilo prav lahko domisliti, kako bi učinkovito nadaljevali. Seveda je bil velik izziv doseči, da sta otroška lika prepričljiva. Veliko smo tvegali, saj je glavna junakinja v skoraj vsakem kadru in mora nositi ves film. Vemo pa tudi, da se odraslo občinstvo teže poistoveti z otrokom v glavni vlogi.«
– Iveta Grófová

kritike
»Izbrali smo ustvarjalen in avtentičen film. Film o dveh otrocih, ki si ustvarita lasten svet s svojimi pravili. Njuna zgodba nas je ganila, igralca pa sta bila zelo prepričljiva.«
– otroška žirija, Berlinale

»Piata Lod je edinstvena knjiga in zdaj imamo še edinstven film. Iveta Grófová je že pri prvem celovečercu dokazala, da ima dobro razvit občutek za močne zgodbe, kaže pa tudi nadarjenost za privlačen prikaz notranjih napetosti in vzdušja.«
– Hana Lippová, Kinema

nedelja, 24. 09. 2017

Enkratna projekcija: 1945!

V okviru posebnega filmskega programa ob priložnosti madžarskega predsedovanja Višegrajski skupini (V4 CONNECTS) bomo v ponedeljek, 25. septembra ob 19. uri predvajali film 1945 madžarskega režiserja Ferenca Töröka.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Najsrečnejši človek na svetu Najsrekjniot čovek na svetot

Teona Strugar Mitevska

torek, 26. 09. 2023 / 16:00 / Dvorana

Najnovejše delo makedonske filmske prevratnice Teone Strugar Mitevske pod komičnim površjem prizorišča hitrih zmenkov in z ironijo prežetim naslovom skriva pronicljivo, presunljivo študijo bosansko-hercegovske družbe, v kateri so tri desetletja pozneje posledice vojne veliko bolj prisotne, kot se zdi na prvi pogled. Film je navdihnila resnična izkušnja scenaristke Elme Tataragić, ki je na zmenku na slepo spoznala človeka iz svoje preteklosti.

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

torek, 26. 09. 2023 / 18:15 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

torek, 26. 09. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.