Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:00 (za danes zaprto).
V Kinobalonu od 8. septembra 2012

Loti in skrivnost mesečevega kamna Lotte ja kuukivi saladus

Heiki Ernits, Janno Põldma / Estonija / 2011 / 75 min / sinhronizirano / 5+

V nenavadni dogodivščini psičke Loti se srečamo s triuhimi zajci, pujsom – slavnim zbirateljem dežnih kapljic, obiščemo muzej pajkovih mrež in roza deželo sanj!

režija Heiki Ernits, Janno Põldma, scenarij Heiki Ernits, Andrus Kivirähk, Janno Põldma, vizualna podoba Heiki Ernits, montaža Janno Põldma, glasba Sven Grünberg, glasovi Maja Kunšič (Loti), Andrej Murenc (Klaus), Kristjan Guček (Oskar), Asja Kahrimanovič (Matilda), Gašper Jarni (Pavel), Primož Pirnat (Voldermar), Uroš Maček (Muhec Jaka), Vesna Pernarčič (Benita), producenti Vilnis Kalnaellis, Riina Sildos, Kalev Tamm, distribucija FIVIA - Vojnik

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

zgodba
Loti neke noči najde kamen, ki ima skrivnostno moč. Le komu pripada? Njen stric Klaus, stari izkušeni popotnik, ve za še dva taka kamna, ki ju hranita njegova prijatelja. Loti ga pregovori, da gresta skupaj na pot in ju poiščeta. Lotin očka je izumitelj, zato jima sestavi prav posebno vozilo, s katerim lahko odpotujeta. Toda kamna iščeta tudi nenavadna tujca, plašna zajca s tremi ušesi. Pot je polna presenečenj, hudomušna in še bolj nenavadna, kot si jo lahko domišlja mala radovedna psička. Bo Loti uspela rešiti skrivnost mesečevega kamna? In zakaj sta jima ves čas za petami plašna dolgouha tujca?

liki
Loti
Psička Loti je glavna junakinja filma – pozitivna, vedno polna energije in navdušenja, nikoli ne more biti pri miru. Loti je tudi pametna in ima smisel za humor, je prijazna in rada pomaga. Ob obetu novih dogodivščin se ji zasvetijo oči. Trdno je prepričana, da obstaja rešitev tudi za najbolj zapletene težave. Starši in prijatelji ji veliko pomenijo.
Loti se še ni odločila, kaj bo postala, ko bo velika – izumiteljica kot oče, popotnica in raziskovalka kot stric Klaus, cirkusantka ali pa kaj povsem drugega. Težko jo je zmesti in redko jo vidimo žalostno. Loti ne bi bila Loti, če ne bi našla pametne rešitve iz še tako velike zagate.

Klaus
Stari potepuški pes Klaus je prijazen popotnik. Prepotoval je že polovico sveta, zdaj pa se je odločil upokojiti. Klaus najraje poležava v svojem kovčku in drugim pripoveduje zgodbe s svojih neverjetnih potovanj. Nekoliko je len, predvsem pa zelo sproščen. A ko je to potrebno, se je pripravljen zopet podati na pot kljub vsem težavam, ki jih obeta potovanje.

Riko
Zajec Riko je učitelj geografije zajcev s tremi ušesi, ki živijo na Mesecu. Ko se položaj mesečevih zajcev na Zemlji zaplete, se javi, da bo poskušal najti rešitev. Riko se zdi zelo strog in nepopustljiv, a v resnici gre za prijaznega in razumevajočega zajca.

Tik
Mali triuhi zajec Tik je živahen in radoveden. Zaradi svoje radovednosti se pogosto znajde v nezavidljivem položaju. Tik skuša posnemati učitelja Rika in svojo novo prijateljico Loti, vendar se zaradi tega pogosto osmeši.

Fred
Pes Fred je Klausov prijatelj in nekdanji sopotnik na potovanjih. Je nečimrn, veliko govori in je rad v središču pozornosti. Poklic plesnega učitelja mu omogoča, da blesti in izstopa v družbi drugih živali.

Viljem
Maček Viljem je Klausov prijatelj in nekdanji sopotnik. V nasprotju s Fredom je plašen in zadržan. Zelo se mora potruditi, da se zaplete v pogovor z drugimi. Viljem poskuša spati ob vsaki priložnosti, ki se mu ponudi. Meni, da je domišljijski svet sanj tisočkrat boljši od resničnega sveta in vsakdanjega življenja. V svetu sanj se Viljem podaja na neverjetne in razburljive dogodivščine, v resničnosti pa se mu nikoli ne zgodi nič posebnega.

Pavel
Maček Pavel je bobnar v glasbeni skupini. Na smrt je zaljubljen v pevko skupine, mačko Matildo. Matilda se obnaša kot muhasta zvezdnica, ki Pavlovih čustev ne jemlje resno. Ker hoče Pavel na vsak način osvojiti njeno srce, se odloči za nekaj nenavadnih in smešnih potez. Zaradi tega se znajde v čudnih situacijah, rešiti pa se mu uspe le zaradi neizmerne ljubezni do Matilde.

filmska junakinja Loti
Od konca osemdesetih let 20. stoletja sta ustvarjalca in režiserja Janno Põldma in Heiki Ernits režirala več kratkih animiranih filmov ter osvojila nagrade na različnih festivalih, od Annecyja do Hirošime. Loti se je gledalcem prvič predstavila leta 2000, ko so na televiziji začeli predvajati uspešno nanizanko Lotijino potovanje na jug. Prvi celovečerni film Põldmaja in Ernitsa, Loti iz Izumiteljske vasi, je v Estoniji postal velika uspešnica. Režiserja sta leta 2011 dokončala svoj naslednji celovečerni animirani družinski film z naslovom Loti in skrivnost mesečevega kamna. Muzikal Detektivka Loti je na gledališkem odru doživel premiero leta 2009, gledališka igra Loti v vesolju pa bo premierno uprizorjena leta 2012.

iz prve roke
»Loti daje otrokom občutek varnosti. To ni tista varnost, ki jo otrokom dajejo junaki z nadnaravnimi sposobnostmi, s katerimi premagajo še enega okrutnega sovražnika. Občutek varnosti, ki ga pri otrocih ustvarijo filmi o Loti, temelji na dejstvu, da bi mladi gledalci radi obiskali Izumiteljsko vas in se podali na dogodivščine skupaj s psičko. Izumiteljska vas ni oddaljen in nedostopen pravljični svet, temveč gre za svet, ki ga otroci poznajo iz svojega življenja. Edina razlika je, da je svet na filmu nekoliko zanimivejši in bolj fantazijski. Prav tako tam ni likov ali stvari, ki bi lahko otrokom škodovali.
Nadnaravne stvari se v tem svetu ne dogajajo. Nihče ne more postati neviden ali pridobiti sposobnosti za hojo skozi stene. A če na potovanju na primer ugotovimo, da smo pozabili zobno ščetko doma, ali če si ob morski obali zaželimo palačink, se nam želja prav lahko uresniči. Edini pogoj je, da z vsem srcem verjamemo v rek starega popotnega psa Klausa: vse je mogoče, če si to dovolj želimo. Samo zares si moramo želeti, pa bomo v vrhu jelke odkrili pikapolonice, ki izdelujejo zobne ščetke, ali pa na dnu morja naleteli na pekovske mojstre, ki postrežejo z najokusnejšimi palačinkami na svetu.«
– Janno Põldma, scenarist in režiser

portret avtorjev
Janno Põldma je od leta 1973 delal kot direktor fotografije pri Tallinnfilm Studiu, od leta 1994 pa je bil zaposlen v studiu Eesti Joonisfilm. Posnel je približno 20 animiranih filmov (večino del Priita Pärna, filma Tõll Veliki in Pekel režiserja Reina Raamata in mnoge druge). Režiral je 11 filmskih del, za katera je prejel številne državne kulturne nagrade in filmske nagrade v Zagrebu, Ottawi, Seoulu, Brisbanu ter na drugih mednarodnih festivalih animiranega filma. Janno Põldma je tudi priznan pisec dramskih iger in literarnih besedil za otroke in mladino. Napisal je scenarij za priljubljen celovečerni film za otroke z naslovom Ovca spodaj v desnem kotu (1992) režiserja Lembita Ulfsaka. Družinski film Božič pri pikapolonicah je bil v Estoniji premierno predvajan leta 2001 in doživel je izjemen uspeh. Kratek film Koncert za korenčkovo pito (2003) je bil leta 2004 nominiram za nagrado CARTOON D’OR.
V Estoniji so izšle tudi bogato ilustrirane knjige za otroke Loti (2001), Božič pri pikapolonicah (2002) in Loti iz izumiteljske vasi (2007). Prejele so več nagrad za otroško književnost.

Heiki Ernits je bil od leta 1978 zaposlen na oddelku za animirani film pri studiu Tallinnfilm kot umetnik in filmski režiser, od leta 1994 pa dela za studio Eesti Joonisfilm. Kot režiser in scenograf je sodeloval pri 12 animiranih filmih. Od leta 1997 dela z Jannojem Põldmajem pri otroških televizijskih nanizankah in filmih. Deluje tudi kot fotograf, učitelj umetnosti, umetniški direktor in filmski režiser. Poleg tega je oblikoval naslovnice knjig in ilustriral številne publikacije. Sodeloval je z najpomembnejšimi estonskimi časopisi in revijami, pa tudi na razstavah karikatur v Estoniji in v tujini.

kritike
»Ljubka zgodba o prijaznosti, prijateljstvu, radovednosti in učenju o drugačnih ljudeh – no, v tem primeru o triuhih zajcih. Očarljiva je tudi animacija, liki so narejeni preprosto, medtem ko so detajli, kot ogenj, dež in listje, realistični.«
L.A. Story

»Film se odlikuje po izjemni estetski dovršenosti – zaradi živih barv in velikega števila podrobnosti spominja na vrhunsko slikanico. Otroci med gledanjem filma kar ne morejo biti tiho; ko so se junaki približevali Otoku pingvinov, je približno petletni deček pred mano v dvorani vzkliknil: ‘Vau, krasno!’, čeprav se takrat ni nič dogajalo in smo na platnu lahko občudovali le pokrajino.«
– Kaarel Kressa, Eesti Päevaleht
 
»Ena stvar drži v zgodbah o Loti kot pribito: niti en lik, ne glede na to, za kako obrobno vlogo gre, ni odvečen. Vsak ima svojo nalogo, ki se ji posveča. Četudi je edina dejavnost nekega lika v filmu spanje – kar velja za drugega popotnega tovariša strica Klausa –, se je bo lotil z veliko mero navdušenja. Sami liki trdno verjamejo v nujnost svojega početja. ‘Le kaj bi počeli brez mene,’ zadovoljno zavzdihne muhec Jaka, ko pošlje prebivalce Izumiteljske vasi zvečer v posteljo.«
– Donald Tomberg, Sirp

»Sinergija sodelovanja med avtorji je izredna. Dejstvo, da je Loti s svojimi dogodivščinami v Estoniji tako priljubljena, me niti malo ne preseneča. Nič se namreč ne more primerjati s sporočilom, liki, vizualnostjo in preprosto lepoto zgodbe. Po eni strani je film primeren za otroke, po drugi pa lahko tudi odrasli iz njega izluščijo marsikatero modrost. Popotnika Loti in Klaus jih namreč v filmu zavestno trosita, in sicer v obliki popotnih rekov. Predvsem si velja zapomniti popotni rek številka sedem: »Življenje naj bo razburljivo!«
– Signe Sillasoo, Äripäev

Spletni ogled filma

Ne morete v kino? Ta film si lahko ogledate tudi na spletu.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

ponedeljek, 15. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.