Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (za danes zaprto).

LOLA LOLA

Andrew Legge / Irska, Velika Britanija / 2022 / 80 min / angleščina

Špekulativna fikcija v tehniki najdenih posnetkov pregnete zgodovino in fikcijo v zgodbo o sestrah, ki izumita nekakšen časovni stroj, s katerim želita poveličati razvoj uporniške glasbe in preusmeriti tok druge svetovne vojne.

igrajo Stefanie Martini (Martha), Emma Appleton (Thomasina), Rory Fleck Byrne (poročnik Sebastian Hanbury), Aaron Monaghan (major Henry Cobcroft)

festivali, nagrade Edinburg 2022, Locarno 2022, Solun 2022, Buenos Aires (najboljši celovečerec), Rotterdam 2023

Anglija, 1941. Najstniški sestri Thomasina in Martha od očeta podedujeta in usposobita napravo, ki lahko prestreza radijske in televizijske novice iz prihodnosti. Na videz nedolžno eksperimentiranje s časovnim strojem, ki ga poimenujeta LOLA, se sprva zdi zabavno, še posebej ker lahko z njegovo pomočjo odkrivata razvoj rock in punk glasbe, še preden gibanji sploh nastaneta. Toda z zaostrovanjem političnih razmer, ki naznanjajo drugo svetovno vojno, se odločita časovni stroj uporabiti kot orožje, ki bi vojaški obveščevalni službi z zbiranjem in posredovanjem informacij pomagalo preprečiti neizogibne grozote, ki jih prinaša pohod nacizma. Medtem ko je Thomasina še vedno zgolj navdušena nad iznajdbo, se Martha, obetavna filmarka, ki vse skupaj dokumentira s svojo 16-mm kamero, začne zavedati – tudi pogubnih – posledic njene moči …

»Vznemirljivo je bilo iskanje metode za drugačno, nedramsko pripoved zgodbe. Zamislil sem si delo, v katerem bi lik sam kuriral film. Želel sem posneti zgodovinski film v tehniki najdenih posnetkov. Všeč mi je bila zamisel sester zunaj njunega lastnega časa. Všeč mi je bila tudi zamisel o potovanju skozi čas, vendar nekoliko drugačni različici, saj LOLA ni časovni stroj.« (Andrew Legge)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

nedelja, 10. 12. 2023 / 11:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Toni, Staša in čarobna luč Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Filip Pošivač

nedelja, 10. 12. 2023 / 11:30 / Mala dvorana

Lutkovni animirani film o prijateljstvu in domišljiji, o svetlobi in temi ter o tem, kako je biti drugačen. Predbožična pripoved za vso družino.

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

nedelja, 10. 12. 2023 / 13:45 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«