Danes je blagajna odprta od 17:20 do 21:00 (odpre se čez 12:43).

Lesk dneva Der Glanz des Tages

Tizza Covi, Rainer Frimmel / Avstrija / 2012 / 90 min

režija Tizza Covi, Rainer Frimmel, scenarij Tizza Covi, Rainer Frimmel, Xaver Bayer, fotografija Rainer Frimmel, montaža Tizza Covi, Emily Artman, igrajo Philipp Hochmair (Philipp), Walter Saabel (Walter), Vitali Leonti (Victor)

festivali, nagrade Locarno 2012 (nagrada za najboljšega igralca), Reykjavik 2012, Solun 2012, Buenos Aires 2013

IMDb

Režiserja Tizza Covi in Rainer Frimmel v delno improviziranem neodvisnem filmu soočita dva koncepta svobode, identitete in filmske igre.

Philipp je mlad in uspešen igralec v gledališčih na Dunaju in v Hamburgu. Njegovo življenje je sestavljeno iz nenehnega učenja novih tekstov, vaj in predstav, tako da postopoma izgublja stik s stvarnostjo vsakdanjega življenja. Kmalu spozna starejšega cirkusanta Walterja, ki je pravzaprav njegov stric, a se prej nista še nikoli srečala. Walter spremlja Philippa na njegovi poti med Hamburgom in Dunajem, spi na njegovem kavču ter skrbi za sosedove otroke. A medtem ko Phillip vsak dan prebiva v domišljijskem svetu, hoče Walter v jeseni svojega življenja storiti ravno nasprotno – poravnati račune v resničnem svetu.

»Na odru je vse drugače v primerjavi z zakulisjem. To se lahko prenese tudi na človeški vsakdan – ko se pretvarjamo, da smo, kar nismo. To protislovje, ta pogled v zakulisje, naju zanima pri ustvarjanju vseh filmov: ljudje, ki na odru poustvarjajo nekaj popolnoma drugačnega in ljudje v cirkuški areni, in nekako to velja za vsakogar.«
– Tizza Covi

Tizza Covi
Rojena leta 1971 v Bolzanu, Italija. Preden je začela študirati fotografijo na Dunaju, je živela v Parizu in Berlinu, po končanem študiju pa je delala v Rimu kot fotografinja.

Rainer Frimmel
Rojen leta 1971 na Dunaju, Avstrija, kjer je prav tako študiral fotografijo. Za fotografska dela je prejel štipendije v Rimu, Parizu in New Yorku.

Tizza Covi in Rainer Frimmel skupaj ustvarjata v fotografiji, gledališču in filmu. Leta 2002 sta ustanovila produkcijsko podjetje Vento Film, v katerem snemata in izdajata svoje filme.

filmografija (skupna)
2001 Das ist alles (That’s All) (dokumentarni/documentary)
2005 Babooska (dokumentarni/documentary)
2009 La pivellina (La Pivellina/Punčka)
2012 Der Glanz des Tages (The Shine of Day/Lesk dneva)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

20.000 vrst čebel 20.000 especies de abejas

Estibaliz Urresola Solaguren

torek, 16. 07. 2024 / 18:20 / Dvorana

Tankočutna, s soncem obsijana zgodba o otroku, ki išče svoje ime. Prvenec baskovske režiserke je devetletni igralki prinesel nagrado za najboljšo vlogo na lanskem Berlinalu.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

torek, 16. 07. 2024 / 20:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Dodatna projekcija

Samsara Samsara

Lois Patiño

torek, 16. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.