Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odpre se čez 03:28).

Labod Svanurinn

Ása Helga Hjörleifsdóttir / Islandija / 2017 / 91 min / islandščina

Zgodba o odraščanju islandske deklice, ki med “prisilnimi” počitnicami na kmetiji spozna, da je svet odraslih precej bolj zapleten in brezsrčen, kot si je predstavljala.

režija Ása Helga Hjörleifsdóttir, scenarij Ása Helga Hjörleifsdóttir, Guðbergur Bergsson (roman), fotografija Martin Neumeyer, glasba Örvar Smárason, Gunnar Tynes, montaža Sebastian Thümler, Elísabet Rónaldsdóttir, igrajo Gríma Valsdóttir, Thor Kristjansson, Blær Jóhannsdóttir, Ingvar E. Sigurdsson, Katla Margrét Thorgeirsdóttir

festivali, nagrade Toronto 2017

IMDb

Zgodba o odraščanju islandske deklice, ki med “prisilnimi” počitnicami na kmetiji spozna, da je svet odraslih precej bolj zapleten in brezsrčen, kot si je predstavljala.

Devetletno Sol starša, ki se ločujeta, čez poletje pošljeta na kmetijo k daljnim sorodnikom, da bi tam pomagala pri delu. In odrasla. Nenazadnje pa tudi zato, da bi bila kaznovana za svoje prestopke – kraje v trgovinah. V novem okolju se Sol hitro zbliža z živalmi in spoprijatelji s skrivnostnim mladim pomočnikom. Bolj ko odkriva življenje na kmetiji, več neskladij opaža, še posebej v trditvah strica in tete, da vse počneta v sozvočju z zakoni narave.

“V filmu kmet in njegova žena predstavljata zelo človeško željo po ‘urejenem gospodinjstvu’ v divjini človeške narave, hlapec pa predstavlja njuno nasprotje: življenje, ki ga obvladujeta kaos in čustvena svoboda. To neskladje je ena glavnih niti filma, nasprotje, s katerim se borita tako dekle kot kmečka hči; navzkrižje med hotenjem biti ‘normalen’ in soočenjem s svojo pravo, kompleksno naravo.” (Ása Helga Hjörleifsdóttir)

Ása Helga Hjörleifsdóttir
Rojena leta 1984 v Reykjaviku. Na Univerzi Kolumbija v ZDA je diplomirala iz filma in pozneje tudi poučevala pisanje scenarijev. Študirala je tudi primerjalno književnost na islandski univerzi in pariški Sorbonni ter se nekaj časa preživljala kot literarna kritičarka. Labod, posnet po romanu Guðbergura Bergssona, je njen celovečerni prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Cinemini: Igramo se Cinemini: Igramo se

razno

sobota, 25. 09. 2021 / 10:00 / Dvorana

Igramo se na trgu, igramo se z mucko, igramo se z gumbi, igramo se akrobacije! Pridi se igrat še ti, nam se že mudi! Program kratkih filmov s projekta Cinemini Europe.

Kinobalon / Bobri

Zverinice iz gozda Hokipoki Dyrene i Hakkebakkeskogen

Rasmus A. Sivertsen

sobota, 25. 09. 2021 / 13:45 / Dvorana

Lutkovni muzikal ali basen, ki nas nostalgično spomni na Zverinice iz Rezije.

Kinobalon / Bobri

Moj brat lovi dinozavre Mio Fratello Rincorre i Dinosauri

Stefano Cipani

sobota, 25. 09. 2021 / 16:00 / Dvorana

Ganljiv in obenem humoren film o najstniških tegobah, sprejemanju drugačnega in lastnega je posnet po resnični zgodbi ter istoimenski knjigi Giacoma Mazzariola, mladi iz kar 32 držav pa so mu podelili Evropsko nagrado mladega filmskega občinstva.