Danes je blagajna odprta od 14:20 do 20:20 (odpre se čez 02:13).

Labod Svanurinn

Ása Helga Hjörleifsdóttir / Islandija / 2017 / 91 min / islandščina

Zgodba o odraščanju islandske deklice, ki med “prisilnimi” počitnicami na kmetiji spozna, da je svet odraslih precej bolj zapleten in brezsrčen, kot si je predstavljala.

režija Ása Helga Hjörleifsdóttir, scenarij Ása Helga Hjörleifsdóttir, Guðbergur Bergsson (roman), fotografija Martin Neumeyer, glasba Örvar Smárason, Gunnar Tynes, montaža Sebastian Thümler, Elísabet Rónaldsdóttir, igrajo Gríma Valsdóttir, Thor Kristjansson, Blær Jóhannsdóttir, Ingvar E. Sigurdsson, Katla Margrét Thorgeirsdóttir

festivali, nagrade Toronto 2017

IMDb

Zgodba o odraščanju islandske deklice, ki med “prisilnimi” počitnicami na kmetiji spozna, da je svet odraslih precej bolj zapleten in brezsrčen, kot si je predstavljala.

Devetletno Sol starša, ki se ločujeta, čez poletje pošljeta na kmetijo k daljnim sorodnikom, da bi tam pomagala pri delu. In odrasla. Nenazadnje pa tudi zato, da bi bila kaznovana za svoje prestopke – kraje v trgovinah. V novem okolju se Sol hitro zbliža z živalmi in spoprijatelji s skrivnostnim mladim pomočnikom. Bolj ko odkriva življenje na kmetiji, več neskladij opaža, še posebej v trditvah strica in tete, da vse počneta v sozvočju z zakoni narave.

“V filmu kmet in njegova žena predstavljata zelo človeško željo po ‘urejenem gospodinjstvu’ v divjini človeške narave, hlapec pa predstavlja njuno nasprotje: življenje, ki ga obvladujeta kaos in čustvena svoboda. To neskladje je ena glavnih niti filma, nasprotje, s katerim se borita tako dekle kot kmečka hči; navzkrižje med hotenjem biti ‘normalen’ in soočenjem s svojo pravo, kompleksno naravo.” (Ása Helga Hjörleifsdóttir)

Ása Helga Hjörleifsdóttir
Rojena leta 1984 v Reykjaviku. Na Univerzi Kolumbija v ZDA je diplomirala iz filma in pozneje tudi poučevala pisanje scenarijev. Študirala je tudi primerjalno književnost na islandski univerzi in pariški Sorbonni ter se nekaj časa preživljala kot literarna kritičarka. Labod, posnet po romanu Guðbergura Bergssona, je njen celovečerni prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

ponedeljek, 22. 04. 2024 / 15:20 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.

Route One/ZDA Route One/USA

Robert Kramer

ponedeljek, 22. 04. 2024 / 18:00 / Dvorana

Film Route One/ZDA neodvisnega ameriškega filmskega ustvarjalca Roberta Kramerja nas odpelje na štiriurno vožnjo po znameniti ameriški avtocesti, od kanadske meje pa vse do Key Westa na skrajnem jugu Floride. 

Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna

Maja Weiss

ponedeljek, 22. 04. 2024 / 18:30 / Mala dvorana

Dokumentarec Maje Weiss pripoveduje zgodbe štirih ukradenih otrok, zadnjih še živečih slovenskih žrtev nacističnega rasnega programa Lebensborn.