Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:30 (za danes zaprto).

Labod Svanurinn

Ása Helga Hjörleifsdóttir / Islandija / 2017 / 91 min / islandščina

Zgodba o odraščanju islandske deklice, ki med “prisilnimi” počitnicami na kmetiji spozna, da je svet odraslih precej bolj zapleten in brezsrčen, kot si je predstavljala.

režija Ása Helga Hjörleifsdóttir, scenarij Ása Helga Hjörleifsdóttir, Guðbergur Bergsson (roman), fotografija Martin Neumeyer, glasba Örvar Smárason, Gunnar Tynes, montaža Sebastian Thümler, Elísabet Rónaldsdóttir, igrajo Gríma Valsdóttir, Thor Kristjansson, Blær Jóhannsdóttir, Ingvar E. Sigurdsson, Katla Margrét Thorgeirsdóttir

festivali, nagrade Toronto 2017

IMDb

Zgodba o odraščanju islandske deklice, ki med “prisilnimi” počitnicami na kmetiji spozna, da je svet odraslih precej bolj zapleten in brezsrčen, kot si je predstavljala.

Devetletno Sol starša, ki se ločujeta, čez poletje pošljeta na kmetijo k daljnim sorodnikom, da bi tam pomagala pri delu. In odrasla. Nenazadnje pa tudi zato, da bi bila kaznovana za svoje prestopke – kraje v trgovinah. V novem okolju se Sol hitro zbliža z živalmi in spoprijatelji s skrivnostnim mladim pomočnikom. Bolj ko odkriva življenje na kmetiji, več neskladij opaža, še posebej v trditvah strica in tete, da vse počneta v sozvočju z zakoni narave.

“V filmu kmet in njegova žena predstavljata zelo človeško željo po ‘urejenem gospodinjstvu’ v divjini človeške narave, hlapec pa predstavlja njuno nasprotje: življenje, ki ga obvladujeta kaos in čustvena svoboda. To neskladje je ena glavnih niti filma, nasprotje, s katerim se borita tako dekle kot kmečka hči; navzkrižje med hotenjem biti ‘normalen’ in soočenjem s svojo pravo, kompleksno naravo.” (Ása Helga Hjörleifsdóttir)

Ása Helga Hjörleifsdóttir
Rojena leta 1984 v Reykjaviku. Na Univerzi Kolumbija v ZDA je diplomirala iz filma in pozneje tudi poučevala pisanje scenarijev. Študirala je tudi primerjalno književnost na islandski univerzi in pariški Sorbonni ter se nekaj časa preživljala kot literarna kritičarka. Labod, posnet po romanu Guðbergura Bergssona, je njen celovečerni prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tiho dekle An Cailín Ciúin

Colm Bairéad

torek, 30. 05. 2023 / 18:15 / Dvorana

Tiho presunljiva, rahločutna pripoved o odraščanju, ki skozi oči mlade protagonistke raziskuje vprašanja družine, osamljenosti in žalovanja. Film, posnet v redko slišanem irskem jeziku, je navdušil tako gledalce kot kritike ter prejel številna priznanja, vključno z veliko nagrado v sekciji Generacija Kplus v Berlinu in nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Zadnjič

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

torek, 30. 05. 2023 / 19:00 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.

Dvanajstega ponoči La nuit du 12

Dominik Moll

torek, 30. 05. 2023 / 20:30 / Dvorana

Dvanajstega ponoči je svojevrsten detektivski triler, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest kipcev, tudi za najboljši celovečerec.