Danes je blagajna odprta od 16:30 do 20:30 (za danes zaprto).

Labod Svanurinn

Ása Helga Hjörleifsdóttir / Islandija / 2017 / 91 min / islandščina

Zgodba o odraščanju islandske deklice, ki med “prisilnimi” počitnicami na kmetiji spozna, da je svet odraslih precej bolj zapleten in brezsrčen, kot si je predstavljala.

režija Ása Helga Hjörleifsdóttir, scenarij Ása Helga Hjörleifsdóttir, Guðbergur Bergsson (roman), fotografija Martin Neumeyer, glasba Örvar Smárason, Gunnar Tynes, montaža Sebastian Thümler, Elísabet Rónaldsdóttir, igrajo Gríma Valsdóttir, Thor Kristjansson, Blær Jóhannsdóttir, Ingvar E. Sigurdsson, Katla Margrét Thorgeirsdóttir

festivali, nagrade Toronto 2017

IMDb

Zgodba o odraščanju islandske deklice, ki med “prisilnimi” počitnicami na kmetiji spozna, da je svet odraslih precej bolj zapleten in brezsrčen, kot si je predstavljala.

Devetletno Sol starša, ki se ločujeta, čez poletje pošljeta na kmetijo k daljnim sorodnikom, da bi tam pomagala pri delu. In odrasla. Nenazadnje pa tudi zato, da bi bila kaznovana za svoje prestopke – kraje v trgovinah. V novem okolju se Sol hitro zbliža z živalmi in spoprijatelji s skrivnostnim mladim pomočnikom. Bolj ko odkriva življenje na kmetiji, več neskladij opaža, še posebej v trditvah strica in tete, da vse počneta v sozvočju z zakoni narave.

“V filmu kmet in njegova žena predstavljata zelo človeško željo po ‘urejenem gospodinjstvu’ v divjini človeške narave, hlapec pa predstavlja njuno nasprotje: življenje, ki ga obvladujeta kaos in čustvena svoboda. To neskladje je ena glavnih niti filma, nasprotje, s katerim se borita tako dekle kot kmečka hči; navzkrižje med hotenjem biti ‘normalen’ in soočenjem s svojo pravo, kompleksno naravo.” (Ása Helga Hjörleifsdóttir)

Ása Helga Hjörleifsdóttir
Rojena leta 1984 v Reykjaviku. Na Univerzi Kolumbija v ZDA je diplomirala iz filma in pozneje tudi poučevala pisanje scenarijev. Študirala je tudi primerjalno književnost na islandski univerzi in pariški Sorbonni ter se nekaj časa preživljala kot literarna kritičarka. Labod, posnet po romanu Guðbergura Bergssona, je njen celovečerni prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črta La ligne

Ursula Meier

torek, 21. 03. 2023 / 16:30 / Dvorana

V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.

Blizu Close

Lukas Dhont

torek, 21. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

torek, 21. 03. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.