Danes je blagajna odprta od 15:10 do 19:00 (odpre se čez 02:48).

Kriki groze v zvočnem studiu Berberian Sound Studio

Peter Strickland / Velika Britanija / 2012 / 92 min

Napeta kafkovska metagrozljivka, postavljena v zaodrje zloglasnega italijanskega žanra grozljivk giallo iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

režija Peter Strickland, scenarij Peter Strickland, fotografija Nicholas D. Knowland, glasba James Cargill, Trish Keenan, montaža Chris Dickens, igrajo Toby Jones (Gilderoy), Tonia Sotiropoulou (Elena), Susanna Cappellaro (Veronica), Cosimo Fusco (Francesco), Hilda Péter (dekle na avdiciji), Layla Amir (jahalka), Eugenia Caruso (Claudia), Antonio Mancino (Santini)

festivali, nagrade Edinburgh 2012, Locarno 2012

Napeta kafkovska metagrozljivka, postavljena v zaodrje zloglasnega italijanskega žanra grozljivk giallo iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Piše se leto 1976. Berberian je eden najcenejših in najbolj sluzavih italijanskih zvočnih studiev, kjer mešajo zvok za najbolj krute grozljivke. Naivni, introvertirani Gilderoy, ki je v Angliji mešal zvok za nedolžne dokumentarce in otroški program, tu vodi oblikovanje zvoka pri filmu mojstra Santinija in povsem nepripravljen trešči v svet izkoriščanja, zagrenjenih igralk, muhastih tehnikov in zmedene birokracije. Dlje kot je Gilderoy izpostavljen grozljivim zvokom, bolj pogreša svoj domači kraj. Mama mu pisari banalnosti in naraščajoče histerije polna pisma, ki postopoma začenjajo zrcaliti črno magijo Santinijevega filma. Gilderoy se začne izgubljati v vrtincu zvočnega in osebnega pekla …

 »Želel sem posneti film, v katerem bi se razgalilo vse navadno skrito, mehanizem samega filma. Kriki groze v zvočnem studiu je to preobrnil na glavo. Tukaj film ostaja zunaj vidnega polja, vidimo samo mehanizem, ki ga poganja. Podobno kot pri seciranju – ne teoretičnem, temveč fizičnem.« (Peter Strickland)

Peter Strickland
Rojen leta 1973 v Readingu v Veliki Britaniji. 1992 je za amatersko gledališko skupino priredil Kafkovo Preobrazbo. Posnel je veliko kratkih filmov. Leta 1996 je s prijatelji ustanovil umetniški projekt The Sonic Catering Band, ki je zaslovel z body popom, zvočno poezijo in entomološko-akustičnimi odkloni. Njegov celovečerni prvenec Katalin Varga je v Berlinu osvojil srebrnega medveda.

filmografija
1992 Rising Within the Realms of Sleep (kratki/short)
1993 Between God and Inspiration Lie Heaven and Hell (kratki/short)
1994 Relapse (kratki/short)
1994 Fallout (kratki/short)
1996 Bubblegum (kratki/short)
2009 Katalin Varga
2012 Berberian Sound Studio (Kriki groze v zvočnem studiu)

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 16:10 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Malmkrog Malmkrog

Cristi Puiu

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 18:30 / Dvorana

Cristi Puiu (Sieranevada, Smrt gospoda Lazarescuja) je film posnel po besedilu ruskega mistika in filozofa Vladimirja Sergejeviča Solovjova Trije pogovori o vojni, napredku in koncu svetovne zgodovine. Nagrada za najboljšo režijo v sekciji Srečanja na Berlinalu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.