Danes je blagajna odprta od 16:00 do 21:30 (odprto še 04:12, tel: 01 239 22 17).

Konec poletja Ba yue

Zhang Dalei / Kitajska / 2016 / 108 min / mandarinščina

Avtobiografski prvenec osvetljuje kontrast med melanholičnim ozračjem kitajskih privatizacijskih reform z začetka devetdesetih let ter neobremenjenim otroškim svetom, polnim filmskih podob in brezskrbnosti. 

režija Zhang Dalei, scenarij Zhang Dalei, fotografija Lv Songye, montaža Zhang Dalei, producent Zhang Jian, igrajo Kong Weiyi (Džang Šjaolej), Zhang Chen (oče), Guo Yanyun (mama)

festivali, nagrade zlati konji Tajpej/Golden Horses Taipei 2017 (najboljši celovečerec/Best Feature, najboljši igralec novinec/Best New Performer, nagrada FIPRESCI/FIPRESCI Prize), Rotterdam 2017

IMDb

Avtobiografski prvenec osvetljuje kontrast med melanholičnim ozračjem kitajskih privatizacijskih reform z začetka devetdesetih let ter neobremenjenim otroškim svetom, polnim filmskih podob in brezskrbnosti.

Zaspano podeželsko mesto na severu Kitajske v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Šjaolej je pravkar končal osnovno šolo. Čaka ga dolgo, vroče poletje, ki ga namerava preživeti med obiski tamkajšnjega kina in oprezanjem za dekleti. A v zraku so drastične politično-gospodarske spremembe, zaradi katerih lahko brez službe ostane tudi Šjaolejev oče. Mama pa še vedno načrtuje, da se bo njen sin vpisal na prestižno srednjo šolo …

»O tem filmu nikoli nisem razmišljal kot o realističnem. Pravzaprav se kot sanjarija odlično prilega mojemu spominu, še zlasti doživetjem iz osemdesetih in devetdesetih let. Pravi ali varljivi, virtualni ali resnični, vedno jih je težko ločevati. Dokler nisem dokončal filma, jih nisem mogel videti ločeno. Vendar sem želel oblikovati prav to – zabrisano, brezmejno občutje.« (Zhang Dalei)

Zhang Dalei
Rojen leta 1982 na Kitajskem. Odraščal je tesno povezan s filmom, saj je bil njegov oče zaposlen kot montažer v filmskem studiu. Filmsko režijo je študiral na državni univerzi v Sankt Peterburgu, kjer se je pozneje zaposlil kot pomočnik režiserja in posnel nekaj kratkih filmov. Konec poletja je njegov celovečerni prvenec, ki je bil letos nagrajen z zlatim konjem za najboljši film v kitajskem jeziku.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Poletje ’91 Poletje ’91

Žiga Virc

petek, 09. 06. 2023 / 19:15 / Dvorana

Arhivski dokumentarec Žige Virca (Houston, imamo problem!) prinaša nov in neobremenjen vpogled v vsakdanjik prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine. Film, nastal s pomočjo obsežne akcije, v kateri so ljudi povabili, naj jim pošljejo svoje domače posnetke, postavi gledalca v avdiovizualni časovni stroj in ga ponese v kaotično obdobje pred in med osamosvojitvijo Republike Slovenije ter po njej.

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

petek, 09. 06. 2023 / 19:45 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.

Tiho dekle An Cailín Ciúin

Colm Bairéad

petek, 09. 06. 2023 / 21:30 / Kinodvorišče

Tiho presunljiva, rahločutna pripoved o odraščanju, ki skozi oči mlade protagonistke raziskuje vprašanja družine, osamljenosti in žalovanja. Film, posnet v redko slišanem irskem jeziku, je navdušil tako gledalce kot kritike ter prejel številna priznanja, vključno z veliko nagrado v sekciji Generacija Kplus v Berlinu in nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.