Danes je blagajna odprta od 15:30 do 20:20 (odprto še 19 minut, tel: 01 239 22 17).

Ko zorijo jagode Ko zorijo jagode

Rajko Ranfl / Jugoslavija / 1978 / 90 min / slovenščina

Mladinski film, ki ga danes ne bi mogli posneti.

Fotografije

Viba je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja slovenske filme prodajala s seksom – Maškarado, Ljubezen na odoru, Ko pride lev, Strah, Pomladni veter, Vdovstvo Karoline Žašler in Krč. Šele ob koncu sedemdesetih pa ji je kapnilo, da bi jih lahko prodajala tudi z otroki – z mladinsko tematiko. In tako smo dobili filme Sreča na vrvici, To so gadi in Ko zorijo jagode. Vsi trije so postali veliki hiti. Tako veliki kot Vdovstvo in Krč.

Obrat je bil predvidljiv, saj so se slovenski mladinski filmi v Sloveniji vedno dobro prodajali. Ker so družinska zabava, pač vstopnice kupi kompletna družina. Tako nastane vrsta in množica. Hollywood ve to najbolje. Toda ironično: če odštejete Štigličeve Pastirce, ki so leta 1973 izgledali kot slovenska verzija Golding-Brookovega Gospodarja muh (otroci se začnejo v svojem otroškem svetu nenadoma obnašati tako sadistično in tako maščevalno kot odrasli), potem ni od Galetovih Kekčevih ukan, posnetih leta 1968, pa vse tja do Sreče na vrvici, posnete leta 1977, nastal niti en slovenski mladinski film.

Ranflov film Ko zorijo jagode je bil nekaj posebnega – ker je mladinski film seksualiziral. Jagode so bile načeloma mladinski, dekafeinizirani rimejk Hladnikovega filma Ko pride lev, zavoljo tistega famoznega – in tako kontroverznega, danes nepredstavljivega – »masažnega«, bilitisovskega, david-hamiltonovskega tuširanja petnajstletne Jagode (Irena Kranjc), fenice Jimija Hendrixa, Jacka Nicholsona, Walta Whitmana, Ladka Korošca in Metoda Pevca, pa so izgledale kot anticipacija De Palmovega filma Oblečena za umor, v katerem se je pod tušem – famozno, tudi kontroverzno – »masirala« Angie Dickinson.

A to je bil čas emancipacije: v Sreči na vrvici družino vodi samska Lidija Kozlovič, v Gadih se podeželanska Milada Kalezić, ki se priseli k mestni družini Štebe, prelevi v šoferko mestnega avtobusa, kar pomeni, da začne »šofirati« Slovenijo, v Jagodah pa velike slovenske socialne probleme rešuje Jagoda.

ponedeljek, 06. 05. 2024

Maraton Slovenskih filmov, ki jih vse preredko vidimo z Marcelom Štefančičem, jr.

V četrtek, 2. maja, so se na Kinodvorovo platno vrnili slovenski filmi – tokrat tisti, ki jih vse preredko vidimo. Po izboru kuratorja programa, Marcela Štefančiča, jr., smo si ogledali filme Ko zorijo jagode (in se posladkali s prvimi letošnjimi jagodami), Trst, Minuta za umor, Po isti poti se ne vračaj ter Ovni in mamuti. Vse projekcije so potekale s 35mm filmskega traku.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

sreda, 22. 05. 2024 / 20:20 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.

Radikal Radical

Christopher Zalla

četrtek, 23. 05. 2024 / 17:00 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Zadnjič

Pankrt Bastarden

Nikolaj Arcel

četrtek, 23. 05. 2024 / 19:45 / Dvorana

Mads Mikkelsen in Nikolaj Arcel se deset let po Kraljevski aferi vračata s Pankrtom, mogočnim zgodovinskim epom o osvajanju danske divjine, hkrati pa intimno, brezčasno zgodbo o življenju, ki se zgodi, medtem ko delamo druge načrte.