Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:30 (odpre se čez 09:06).
3. Kinotrip

Kes Kes

Ken Loach / Velika Britanija / 1969 / 113 min / angleščina

Film, postavljen v severnoangleško rudarsko mestece ob koncu šestdesetih let, pripoveduje ganljivo zgodbo o najstniku in postovki, ki v fantovo življenje prinese upanje.

scenarij Ken Loach, Tony Garnett, Barry Hines (po njegovem romanu A Kestrel for a Knave), fotografija Chris Menges, montaža Roy Watts, glasba John Cameron, produkcija Tony Garnett, igrajo David Bradley, Freddie Fletcher, Lynne Perrie, Colin Welland, Brian Glover

IMDb

Fotografije

zgodba
Film, postavljen v severnoangleško rudarsko mestece ob koncu šestdesetih let, pripoveduje ganljivo zgodbo o najstniku in postovki, ki v fantovo življenje prinese upanje.

iz prve roke
»Prvič nam je uspelo ustvariti situacijo, v kateri je bila filmska ekipa v službi igralcev. Nismo jim govorili, kaj morajo narediti. /…/ Filmski ustvarjalci tu nismo zato, da bi ljudem ukazovali, ampak da poslušamo, vsrkavamo ter skušamo igralce pritegniti in jim pomagati. In pri filmu Kes smo to – kolikor le mogoče – tudi naredili … Bila je zelo pozitivna izkušnja.«
– Ken Loach 

kritike
»Ali je med britanskimi gledalci kakšen film bolj priljubljen kot Kes? Zdi se namreč, da po vseh teh letih ostaja edino delo Kena Loacha, ki je všeč prav vsem.«
Neil Young’s Film Lounge

»Kes sem videl v filmski šoli in takoj mi je bilo jasno, da bi za Kena Loacha z veseljem kuhal kavo.«
– Krzysztof Kieslowski (režiser je v reviji Sight & Sound Kes umestil med deset filmov, ki so ga najbolj zaznamovali)

»Kes /…/ v Loachevi karieri izstopa /…/ zaradi čudovitega prepleta magičnega vzdušja otroškega filma z mračno resničnostjo sveta odraslih; zaradi svoje tihe vere v transcendentno moč narave; zaradi nepozabnega nastopa glavnega igralca Davida Bradleyja, podprtega z izjemno zasedbo neprofesionalnih in polprofesionalnih igralcev; ter zaradi osupljive, v britanskem filmu dotlej še nevidene pristnosti, ki daje slutiti, da je iz zgodbe Barryja Hinesa nastala nič manj kot na filmski trak ujeta resnica. A pravi razlog, da je Kes postal nepričakovani simbol upora, se skriva v edinstveni zgodbi o podcenjevanem mladostniku – Bradleyjevem Billyju Casperju, v katerem odmevata tako Oliver Twist (brez njegove osladne nedolžnosti) kot Artful Dodger –, ki skuša na svoj lasten način odkriti, kdo v resnici je.«
– Graham Fuller, The Criterion Collection

Zapisan filmu / Devoted to film: Ken Loach

Zvezki so del kolekcije, ki jo sproti dopolnjujemo. Do sedaj so izšli zvezki, posvečeni režiserjem Jimu Jarmuschu, Wesu Andersonu, Akiju Kaurismäkiju in Kenu Loachu.

3. mednarodni filmski festival Kinotrip

Štirje dnevi, osem celovečernih filmov, en program kratkih in cel kup spremljevalnih dogodkov. Za različne filmske značaje ~ različni filmski žanri in zvrsti, vsi po izboru mladih. Od 28. do 31. marca!

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Grace Jones Grace Jones: Bloodlight and Bami

Sophie Fiennes

ponedeljek, 25. 06. 2018 / 16:15 / Dvorana

Po filmskih izletih s Slavojem Žižkom (Perverznežev filmski vodnik, Perverznežev vodnik po ideologiji) nas Sophie Fiennes odpelje na ekscentrično popotovanje s še eno popkulturno ikono.

Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach

Igor Zupe

ponedeljek, 25. 06. 2018 / 18:30 / Mala dvorana

Film o prvem uradno izdanem domačem albumu skupine Laibach iz leta 1985. Čeprav je bilo ime skupine v Ljubljani takrat politično prepovedano, je plošča vseeno izšla – brez imena in naslova. Črni križ na ovitku je bil dovolj.

Jupitrova luna Jupiter holdja

Kornél Mundruczó

ponedeljek, 25. 06. 2018 / 18:45 / Dvorana

Nadrealistični, distopični znanstvenofantastični triler, postavljen nekam vzdolž meja trdnjave Evrope, je senzacionalna, akcije polna, vizualno osupljiva politična alegorija, v kateri se čudeži prodajajo za drobiž.