Danes je blagajna odprta od 17:45 do 21:30 (odpre se čez 11:00).
Predpremiera na Liffu 2018

Kapitan Morten in kraljica pajkov Captain Morten and the Spider Queen

Kaspar Jancis, Henry Nicholson, Riho Unt / Estonija, Velika Britanija, Belgija, Irska / 2018 / 76 min / podnapisi, angleščina / 7+

Pomorska dogodivščina v pomanjšanem svetu žuželk.

režija Kaspar Jancis, Henry Nicholson, scenarij Kaspar Jancis, Mike Horelick , animacija Märt Kivi, Sam Turner, glasba Pierre Yves Drapeau, producenti Arvo Nuut, Kerdi Oengo, Andrus Raudsalu, produkcija Nukufilm, Áras Telegael idr., distribucija Fivia - VOJNIK

festivali, nagrade Annecy 2018, Animafest 2018, Cardiff 2018, New Horizons 2018

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

zgodba
Desetletni deček Morten živi v obalnem kraju. Oče je kapitan ladje Vix in pogosto na poti, mama pa se je, kot pravi Mortenov oče, spremenila v pingvina. Morten razume, da to ne more biti res. Sam je zagrizen izdelovalec ladjic, z Elisabeth pa pripravljata tudi predstavo. V predstavi nastopajoči ščurek s čudežnim prahom Mortena pomotoma pomanjša in naenkrat postane kapitan svoje ladjice, ki pluje po poplavljeni kavarni. Tu se sreča s skrivnostno kraljico pajkov in drugimi čarobnimi žuželkami, ki prevzamejo ladjo v svoje roke …

iz prve roke
»Osrednje sporočilo filma je, da moramo slediti svojim sanjam, ne glede na preizkušnje in skušnjave na poti. /…/ Obožujem Kafkovo Preobrazbo. Ko sem bil najstnik, je ta knjiga močno vplivala name. Celo nekaj punkrockovskih pesmi sem napisal o tem, kako je biti žuželka. Motiv človeka, ki postane žuželka, me vse od tedaj navdihuje. Žuželke lahko najdete v vseh mojih filmih in obljubim, da bom obdržal to tradicijo. Ne sprašujete me, zakaj!«
– Kaspar Jancis

portret avtorjev
Kaspar Jancis je bil rojen leta 1975 v Talinu, Estonija. Deluje kot glasbenik, animator in režiser. Animacijo je študiral na Umetniški in medijski fakulteti v Turkuju na Finskem.

Henry Nicholson že več kot deset let dela kot medijski tehnik v številnih produkcijah doma in po svetu. Nazadnje je sodeloval pri animiranju Jamskega človeka (Early Man, Nick Park) v studiu Aardman. Sodeluje tudi pri tv-produkciji, reklamah in glasbenih spotih.

filmografija
Kaspar Jancis
2002 Weitzenbergi tänav (kratki)
2004 Frank ja Wendy (Frank in Wendy)
2009 Krokodill (kratki)
2012 Villa Antropoff (kratki)
2016 Piano (kratki))
2018 Kapitan Morten in kraljica pajkov (Captain Morten and the Spider Queen)

Henry Nicholson
2018 Kapitan Morten in kraljica pajkov (Captain Morten and the Spider Queen)

Spletni ogled filma

Ne morete v kino? Ta film si lahko ogledate tudi na spletu.

četrtek, 20. 05. 2021

Kinobalonovi paketi na spletnem Kinodvoru

Trije skrbno izbrani filmi v enem paketu za posamezne starostne skupine, filmi pa v vaši spletni knjižnici ostanejo celih 30 dni.

ponedeljek, 29. 10. 2018

Kinobalon na 29. LIFFu

Jubilejna 10. edicija Kinobalona na LIFFu znova prinaša najboljše filme zadnjega leta s pomembnih festivalov. Večina med njimi bo na ogled le v času festivala.

od 7. do 18. novembra 2018

Kinobalon na LIFFu 2018 za šole in vrtce

Filmi z vsega sveta, le v času festivala LIFFe med 7. in 18. novembrom! Še nekaj prostih mest za šole in vrtce.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Sol solza Le Sel des larmes

Philippe Garrel

torek, 15. 06. 2021 / 18:45 / Dvorana

Pripoved o romantičnih pustolovščinah mladega mizarskega vajenca in njegovem razmerju z očetom. Črno-bela miniatura mojstra Philippa Garrela je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.

Filmski obzornik 80 – Metka, Meki Filmski obzornik 80 – Metka, Meki

Nika Autor

torek, 15. 06. 2021 / 21:30 / Kinodvorišče

Leto 1968 je za vedno zaznamovalo več kot pol milijona Jugoslovanov in Jugoslovank, med njimi Mariborčanko Metko Autor, delavko Metalne, ki je pri osemindvajsetih letih odšla v Nemčijo v upanju na boljši jutri. V filmu se med pripravo jedi v spominu vrača k izkušnji mariborskih »gastarbajterjev«. Filmski obzornik 80 tako beleži vsakdanje življenje danes 81-letne gospe, ki velikodušno in gostoljubno razume težko situacijo sodobnih popotnikov.

Zlo ne obstaja Sheytan vojud nadarad

Mohammad Rasoulof

sreda, 16. 06. 2021 / 17:45 / Dvorana

Zgodbe štirih moških, soočenih z izbiro: ubogati ukaz totalitarne oblasti ali pa se upreti in tvegati vse. Dobitnik zlatega medveda za najboljši film na lanskem Berlinalu.