Jaz, Olga Hepnarova Já, Olga Hepnarová

Tomáš Weinreb, Petr Kazda / Češka / 2016 / 106 min / češčina

Zamišljeno poetičen portret zadnje javno usmrčene ženske na Češkoslovaškem. Neprilagojena Olga je protest proti družbi, ki jo je odrinila na rob, leta 1973 izrazila z radikalnim dejanjem.

režija Tomáš Weinreb, Petr Kazda, scenarij Tomáš Weinreb, Petr Kazda, fotografija Adam Sikora, montaža Vojtěch Frič, igrajo Michalina Olszanska (Olga), Martin Pechlat (Miroslav), Klara Meliškova (Olgina mama), Marika Šoposka (Jitka), Juraj Nvota (odvetnik Kovár), Marta Mazurek (Alena)

festivali, nagrade Sofija 2016 (najboljši režiser), Hongkong 2016, Guadalajar 2016, Berlinale 2016

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Olga je samosvoje dekle, ki išče svoj prostor pod soncem in se spopada z nerazumevanjem v družini. S svojim videzom in dejanji na vsakem koraku uporniško kljubuje družbenim normam. Njeno fantovsko vedenje pooseblja navdušenje nad avtomobili. Kljub številnim seksualnim avanturam z dekleti ne zmore ustvariti intimne zveze. Pogreza se v osamljenost, ki se odraža v vse bolj čudaškem vedenju. Nekega dne namerno povzroči tragično dejanje.

»Poskušala sva pridobiti čim več informacij. Večinoma sva zajemala iz knjige Romana Cílka, ki je kakovostna, na dejstva se opirajoča pripoved, dostop sva imela tudi do sodnih zapisov. Sestala sva se tako z ljudmi, ki so Olgo poznali dalj časa, kot je njen prijatelj Miroslav, kot tudi s tistimi, ki so bili z njo v stiku samo nekajkrat. Zanimivo je, kako jih tragedija prizadeva tudi po vseh teh letih. Ko smo se sestali, niso toliko podajali specifičnih informacij kot izražali močna čustva.«
(Tomas Weinreb)

Tomáš Weinreb in Petr Kazda
Tomáš Weinreb (rojen leta 1982) in Petr Kazda (rojen leta 1978) sta češki kreativni dvojec in stalna sodelavca. Študirala sta na sloviti praški akademiji FAMU, kjer se je Kazda ukvarjal predvsem s scenaristiko, Weinreb pa z dokumentarnim filmom. Posnela sta vrsto kratkih filmov, Jaz, Olga Hepnarova pa je njun celovečerni prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno