Danes je blagajna odprta od 17:45 do 21:30 (za danes zaprto).
22. LIFFe v Kinodvoru

Hitra družba Fast Company

David Cronenberg / Kanada / 1979 / 91 min

Športna drama o veteranu avtomobilskih dirk in njegovem pohlepnem, skorumpiranem menedžerju, ki bi rad pomladil svojo šofersko ekipo. Svojevrstna anomalija v opusu Davida Cronenberga.

režija David Cronenberg, scenarij Phil Savath, Courtney Smith, David Cronenberg (po izvirni zgodbi Alana Treena), fotografija Mark Irwin, glasba Fred Mollin, montaža Ronald Sanders, igrajo William Smith (Lonnie Johnson), Claudia Jennings (Sammy), John Saxon (Phil Adamson), Nicholas Campbell (Billy Brocker), Cedrick Smith (Gary Black), Judy Foster (Candy), George Buza (Meatball)

Cronenberg tokrat prvič ne snema po svojem scenariju in prvič (in edinkrat) režira zgodbo brez pridiha fantastičnega, grozljivega, perverznega, nadnaravnega, zločinskega, ekscesnega ali vsaj psihološko kompleksnega. Pa vendar gre še vedno za čistokrvni film Davida Cronenberga – le klinična obsedenost s telesom je tukaj zamenjana z nič manj klinično obsedenostjo s pločevino in asfaltom. Film lahko beremo tudi kot nekakšno napoved Cronenbergove kasnejše mojstrovine Trk, očiščene eksplicitnih seksualnih navez na avtomobilizem ter križane s čaščenjem ceste kot doma in nihilizmom Hellmanovega Peklenskega asfalta.

»Čeprav se morda sliši čudno, mi v tistem času nihče ni ponudil nobenega dela. Zato sem sprejel povabilo, da posnamem ta film. Rad imam avtomobilske dirke in všeč mi je bilo, da enkrat za spremembo ne bom snemal v Torontu. Čeprav se zdi, da film ne sodi v moj opus, to ne drži. Gre za povsem moj film, ki je nastal iz srca. Res je, da sem imel manj nadzora nad produkcijo, vendar sem v vizualnem smislu nadaljeval z brušenjem svojega sloga.«
– David Cronenberg

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Poletje, ko sem se naučila leteti Leto kada sam naučila da letim

Radivoje Andrić

sobota, 25. 06. 2022 / 16:30 / Dvorana

Z novimi prijatelji, simpatijami in dogodivščinami dobi Sofija sanjske počitnice, pa tudi veliko več od tega, kar si je lahko predstavljala. Poletna komedija je hkrati nežna zgodba o odraščanju in spravi.

Triumf Un triomphe

Emmanuel Courcol

sobota, 25. 06. 2022 / 18:30 / Dvorana

Toplosrčen in humoren slavospev tovarištvu, medčloveškemu zaupanju in osvobajajoči moči umetnosti. Film je navdušil festivalska občinstva in prejel nagrado Evropske filmske akademije za najboljšo komedijo.

Antigona - Kako si upamo! Antigona - Kako si upamo!

Jani Sever

sobota, 25. 06. 2022 / 19:15 / Mala dvorana

Dokumentarno-igrani film po motivih drame Slavoja Žižka Trojno življenje Antigone. Dobitnik vesne za najboljši dokumentarec na Festivalu slovenskega filma.