Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:30 (odpre se čez 09:50).

Hiša spominov Casa de antiguidades

João Paulo Miranda Maria / Brazilija, Francija / 2020 / 92 min / nemščina, portugalščina

Lik potomca brazilskih staroselcev kanalizira sedanjost in preteklost, realizem in spiritualnost v zlovešč simbolni in politični potop v brazilsko kolektivno nezavedno.

režija João Paulo Miranda Maria, scenarij João Paulo Miranda Maria, fotografija Benjamín Echazarreta, glasba Nicolas Becker, montaža Benjamin Mirguet, igrajo Antônio Pitanga, Ana Flavia Cavalcanti, Sam Louwyck

festivali, nagrade Cannes 2020, San Sebastian 2020, Toronto 2020

Sodobna Brazilija, a izgubljena v času. Cristovam, temnopolt staroselec z ruralnega severa, se preseli v mesto na jugu, v nenavadno avstrijsko kolonijo, kjer je dobil zaposlitev v mlekarni. Obkrožen s konservativnimi, ksenofobnimi sovaščani se čuti izoliranega in odtujenega od sveta belcev. Nekega dne pa odkrije zapuščeno hišo, polno predmetov in spominkov, ki mu prikličejo spomine na njegovo preteklost. Vseli se v hišo in se ponovno poveže s svojimi koreninami. Zdi se, kot bi bila hiša spominov živa – svojemu prebivalcu ponuja vedno nove predmete. Cristovam počasi stopa na pot preobrazbe.

»Film portretira revolucionarni lik severnjaka, ki uteleša duha ‘boiadeira’ (brazilskega kavboja). Cristovam kuje maščevanje v očiščenje svojih grehov, saj se čuti odgovornega za nestrpno družbo. Skozi opuščeno hišo se poveže s svojo daljno preteklostjo, božanstvom in živalmi ter se preobrazi tako v bika kot v kavboja. Opolnomočen je za svoje poslednje, veliko dejanje.« (João Paulo Miranda Maria)

João Paulo Miranda Maria
Rojen leta 1982 v Porto Felizu, São Paulo, Brazilija. Po študiju filma v Riu de Janeiru je ustanovil skupino Kino-Olho, ki si prizadeva v gibljive slike preliti zgodbe in folkloro brazilskega podeželja. Memory House je njegov celovečerni prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Svetovni jagodni izbor III (2021) Svetovni jagodni izbor III (2021)

različni avtorji

četrtek, 02. 12. 2021 / 16:30 / Dvorana

Tekmovalni program III (2021) Tekmovalni program III (2021)

različni avtorji

četrtek, 02. 12. 2021 / 19:00 / Dvorana

Maad, moje sonce My Sunny Maad

Michaela Pavlátová

četrtek, 02. 12. 2021 / 21:30 / Dvorana

Ko se Herra, ki je Čehinja, zaljubi v Nazirja, ki je Afganistanec, nima prav nobene predstave o tem, kakšno življenje jo čaka v posttalibskem Afganistanu in v kakšno družino prihaja.