Danes je blagajna odprta od 17:40 do 21:00 (odpre se čez 49 minut).
od 31. marca 2012

Hiša pravljic Kérity la maison des contes

Dominique Monféry / Francija, Italija / 2009 / 76 min / sinhronizirano / 4+

»Človek nikoli ne bi mogel živeti brez sanj.« - teta Elenora

režija Dominique Monféry, scenarij Anik Le Ray, Alexandre Révérend, risba Rébecca Dautremer, montaža Cédric Chauveau, glasba Christophe Héral, glasovi Dino Lalić (Natan), Ana Pepelnik (Angelika), Ana Ličina (mama), Matjaž Štirn (oče), Zala Vidali (Alica), Ivan Cepanec (Beli zajec), Rok Kušlan (Ljudožerec), Robert Vrtovšek – Maček (G. Skubec), Igor Krasnik (Adrian), Polona Torkar (Madam Aubrey), Matija Drobne (Prof. Germadek), Katja Preša (Grozovilda), Urša Červ (Elenora), Anja Humljan (Pepelka), Andraž Magajna (Ostržek), Katja Šušteršič (Rdeča Kapica), Jaka Mihelič (Volk), Rok Kosec (Kapitan Kljuka), Mato Žgajnar (Peter Pan), Nejc Heine (Obuti maček), Tjaša Koprivec (Trnuljčica), Špela Frlic (Mama s plaže), Boštjan Napotnik (Dojenček s plaže), koprodukcija Gaumont-Alphanim, La Fabrique, Lanterna Magica, distribucija v Sloveniji Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, spletna stran filma

festivali, nagrade glavna nagrada, Mednarodni festival animiranega filma Anim'est Bukurešta 2010nagrada občinstva, Svetovni festival animiranega filma Animafest Zagreb 2011glavna nagrada, Mednarodni festival animiranega filma Kecskemet 2011posebna omemba žirije, Mednarodni festival animiranega filma Annecy 2010

IMDb Uradna stran

predfilm Egon klobuk

zgodba
Poletne počitnice so tu! Sedemletni Natan, sestra Angelika in njuna starša se odpravijo v počitniško hišo ob morju, kjer je nekoč živela njihova teta Elenora. Peščena plaža je priložnost za spuščanje zmaja, izdelavo gradov, kopanje rovov in igro z rakci. Prav tam pa Natan, Alica in Beli zajec doživijo čisto pravo pustolovščino. Alica in Beli zajec? Seveda, v Hiši pravljic oživi vrsta pravljičnih junakov, tudi Rdeča kapica in volk, Pepelka, Aladin, Kralj Artur, Ostržek, Guliver, Trnuljčica, Sneguljčica, Obuti maček, Deklica z vžigalicami, Peter Pan, Lačko in Grozovilda. V Natanu vsi razen sitne Grozovilde, ki ga pomanjša, prepoznajo Elenorinega naslednika v njeni veliki knjižnici. Naložijo mu pomembno nalogo: zaščititi mora like, da bodo dolgo živeli in da bodo otroci po vsem svetu lahko poslušali pravljice. Zato mora Natan prebrati čarobni urok, ki se nahaja v knjižnici. Toda deček še vedno ne zna brati! Vse bolj verjetno se zdi, da bodo pravljični junaki izginili in da bodo otroci poslušali le še resnične zgodbe. Bo pogumnemu Natanu uspelo rešiti knjižne junake? Se bo naučil brati?

Hiša pravljic je animirani celovečerec z zdravim odmerkom magičnega realizma. Film z ekspresivno likovno zasnovo, čustveno in učinkovito glasbo ter prepričljivo zgodbo o pomenu literarnih temeljev za odraščajoče otroke daje videz in občutek izrazite pristnosti. Kot pravi Dominique Monféry, naj bi film izražal občutke otroka, ki je navdušen nad pol resničnim in pol fantazijskim svetom. Ko je bila teta živa, je njena zbirka Natana uvedla v polje domišljije; zdaj, ko je ni več, pa mu iste zgodbe želijo predstaviti resničnost.

pedagoško gradivo

o avtorju
Dominique Monféry (1965) je študiral umetnost na CFT Gobelins v Parizu. Sodeloval je v ekipah, ki so ustvarile mednarodno priznane animirane filme v Disneyjevi produkciji, kot so Notredamski zvonar (1996), Tarzan (1999) in Atlantida: izgubljeno cesarstvo (2001). Destino (2003), ki ga je režiral in animiral, je bil nominiran za oskarja za najboljši animirani kratki film.

Rébecca Dautremer
Rébecca Dautremer je bila rojena leta 1971 v mestu Gap na jugovzhodu Francije. Leta 1995 je diplomirala na École nationale supérieure des arts décoratifs ter nato začela z delom na področju ilustriranja in oblikovanja. Pred nekaj leti se je posvetila tudi pisanju (L’Amoureux, 2003). Njene slikovne knjige so izjemno poetične, vselej začinjene z drobcem humorja. Pri pisanju in ilustriranju črpa navdih iz zakladnice klasičnih pravljic, katerih imaginarij pogosto posodobi; zabavne likovne zgodbe naseljujejo junaki, kot so Babayaga, hudomušni Cyrano in nenavadne princeske. Rdeča nit njenega ustvarjanja so tople barve in natančne risbe. Knjige Rébecce Dautremer so priljubljene predvsem pri otrocih med tretjim in enajstim letom starosti, a obenem navdušujejo mnoge “velike otroke” (zlasti Princeske in Sentimento). L’Amoureux, ganljiva pripoved o ljubezni in otrocih, je bila pred kratkim prirejena za oder in v predstavi so nastopili otroci. Za to delo je leta 2003 prejela nagrado Prix Sorcière. Rebecca Dautremer živi v Parizu z možem, grafičnim oblikovalcem in pisateljem Taï-Marcom Lethanhom. Skupaj se podpisujeta pod knjigi Cyrano in Babayaga. Dela tudi v oglaševanju ter sodeluje pri snovanju otroških revij (Milan-Presse in Fleurus-Presse), pa tudi v projektih založnikov, specializiranih za šolsko literaturo. Princeske (Les Princesses, 2004), ki jih zdaj lahko beremo tudi v slovenščini, je napisal Philippe Lechermeier. Prefinjene ilustracije, ki bogatijo njegove domiselne in zabavne opise glavnih junakinj, vabijo tako male kot velike bralce v svet princesk, kakršnih niso spoznali nikjer drugje. Nekatere Rebeccine izvirne ilustracije so razstavljene v galeriji pariškega muzeja Maison de Contes et des Histoires.

kritike
»V času, ko prevladujejo nasilni animirani filmi, polni bitk različnih nečloveških stvorov, je taka nežna in pozitivna risanka prav gotovo dosežek. Sploh ker vsebuje toliko pozitivnih sporočil – o tem, kako pomembno je branje za otroke, kako pomembna sta pravljičnost in fantazija za ljudi, kako moramo otrokom zaupati, kako se stvari dobro iztečejo, če se dovolj potrudimo.«
– Valentina Plahuta Simčič, Delo

»Očarljiv in navdihujoč film, ki uspe podati sporočilo, ne da bi pridigal.«
– Jennie Kermode, Eye For Film

»Čeprav je scenarij pisan na kožo publiki s smrklji pod nosom, bo izpiljena animacija, posebej impresivna v črno-beli sekvenci nočne more, pritegnila vse starosti.«
– Jay Weissberg, Variety

»Z ustvarjalno naracijo, ki se naslanja na literarne ikone, barvito animacijo in navdihujočo glasbo bo Hiša pravljic hitro osvojila srca in domišljijo knjižnih moljev in ljubiteljev filmov.«
Seattle IFF

dodatne dejavnosti
Kinodvor. Galerija, od 31. marca do 30. aprila
Hiša pravljic, razstava
Ob filmu Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta pripravlja razstavo ilustracij za film Hiša pravljic avtorice Rébece Dautremer, ki odstira pogled v zakulisje nastajanja filma (v sodelovanju z založbo Sanje).

Kinodvor. Mala dvorana, 7. aprila ob 15:00
Hiša pravljic, delavnica optičnih igrač Slon 4+

Kinodvor. Mala dvorana, 8. aprila ob 17:00
Hiša pravljic, delavnica animiranega filma Slon 7+

Kinodvor, 14. aprila ob 17:00
Hiša pravljic v francoskem jeziku s slovenskimi podnapisi (35 mm)
Film bomo prikazali v originalnem francoskem jeziku s slovenskimi podnapisi.

Kinodvor. Knjigarnica. V času predvajanja filma.
dvojček knjige in filma
Sočasno s filmom bo pri založbi Sanje izšla tudi slikanica Hiša pravljic Rébecce Dautremer. Knjiga je naprodaj v Knjigarnici Kinodvora. Skupna znižana cena knjige in vstopnice za film je 15 EUR.

Mini teater, april
Mini teater je Hiša pravljic
Ob ogledu filma Hiša pravljic v Kinodvoru imajo obiskovalci popust pri ogledu izbranih predstav v Mini teatru, in obratno: z vstopnico Mini teatra za izbrane predstave, imajo obiskovalci popust pri ogledu filma Hiša pravljic v Kinodvoru. Cena vstopnice s popustom v Kinodvoru znaša 3 EUR, cena vstopnice s popustom v Mini teatru znaša 5 EUR za otroke oz. 7 EUR za odrasle.

Predstave v sklopu dvojčka Mini teater je Hiša pravljic:
14. 4. ob 17:00 Troglavi zmaj in princeske (Križevniška 1, Ljubljana); 15. 4. ob 17:00 Rdeča kapica (Ljubljanski Grad); 21. 4. ob 11:00 Pekarna Mišmaš (Križevniška 1); 21. 4. ob 17:00 Pekarna Mišmaš (Križevniška 1); 22. 4. ob 17:00 Volk in kozlički (Ljubljanski grad)

Kinodvor. Od 31. marca do 22. aprila
Popust za člane kluba Baby Center
Člani kluba Baby Center imajo 20% popust pri nakupu katerekoli vstopnice za film Hiša pravljic v obdobju od 31. marca do 22. aprila.

+
predfilm

Egon klobuk
Slovenija, 2011, animiran, 2 minuti, brez dialogov

animacija in režija Igor Šinkovec
scenarij Igor Šinkovec in Tanja Komadina
zvok in glasba Mateja Starič
oblikovanje Tanja Komadina
producent Sašo Krumpak
izvršni producent Dušan Kastelic
izvršna producentka Theresa Plummer Andrews
ozadja za animacijo Igor Šinkovec in Tanja Komadina

zgodba
Egon svoja čustva in razpoloženjska stanja izraža skozi svoj klobuk, ki ob tem ustrezno spreminja barvo in obliko. Pri njegovih dogodivščinah ga spremlja modri kuža, ki Egonu pomaga in ga ob tem uči o pomembnosti sodelovanja in medsebojne pomoči.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

torek, 23. 07. 2024 / 18:40 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

torek, 23. 07. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Moj zločin Mon crime

François Ozon

torek, 23. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

François Ozon se po 8 ženskah in Gospodinji vrača s še eno duhovito komedijo o ženskah in slavi, postavljeno v glamurozni Pariz tridesetih let prejšnjega stoletja.