Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (za danes zaprto).

Grand Prix: 20 let Grand Prix: 20 let

različni avtorji / razno

Dvajsetletnico festivala bomo proslavili tudi s programom izbranih zmagovalnih filmov iz preteklosti. Od študentskega filma poljske dive Marte Pajek in draguljev estonskih avtorjev Kasparja Jancisa in Kristjana Holma, prek filmov, s katerima sta se Michaela Müller in Špela Čadež vpisali na zemljevid svetovne animacije, do mojstrovine enega in edinega Tomeka Popakula.

Po jabolkah / Po jabłkach / After Apples
Marta Pajek (ASP Krakow)
Poljska, 2004, 5’20”
GRAND PRIX ANIMATEKA 2005

Nekje sredi ničesar, ko so vsa jabolka že popadala z dreves, vse spi. V majhnem stanovanjcu trdno spita mati in otrok. Medtem ko misli spijo …

Krokodil / Krokodill / Crocodile
Kaspar Jancis (Esti Joonisfilm)
Estonija, 2009, 16’45” 
GRAND PRIX ANIMATEKA 2009

Zgodba o nekdanjem opernem pevcu, ki ga je pot usode prisilila, da se preživlja z zabavanjem otrok v nakupovalnem središču, oblečen v penast krokodilji kostum. Za bivšega tenorja je takšno življenje ne le žalostno, ampak ostudno, zato svojo jezo sprošča nad otroki. Nekega dne pa v njegovo življenje vstopita usodna ženska … in … krokodil.

Miramare
Michaela Müller (Academy of Fine Arts Zagreb/ Michaela Müller)
Hrvaška, Švica, 2009, 35mm, 8’
GRAND PRIX ANIMATEKA 2010

Pogled na življenje na mediteranskih mejah Evrope, kjer se sproščajo turisti, hkrati pa se »ilegalni« priseljenci borijo za priložnost za boljše življenje.

Velika hiša / Suur maja / Big House
Kristjan Holm (Silmviburlane)
Estonija, 2011, 10’24”
NAGRADA OBČINSTVA ANIMATEKA 2012

Nekega povsem običajnega toplega poletnega večera se prebivalci povsem običajnega stanovanjskega bloka po naključju zberejo na dvorišču. Človek z vprašljivimi nameni dogodek izkoristi in konec je precej pričakovan.

Boles
Špela Čadež (No History/Hupe Film)
Slovenija, Nemčija, 2013, 12’
NAGRADA OBČINSTVA ANIMATEKA 2013

Filip, ki živi v revni četrti, sanjari o pisateljski slavi in razkošnem življenju. Nekega dne na vrata potrka njegova soseda Tereza, starejša prostitutka, in ga prosi, da ji napiše pismo za njenega zaročenca.

Acid Rain
Tomek Popakul (Animoon)
Poljska, 2019, 26’16”
GRAND PRIX IN NAGRADA OBČINSTVA ANIMATEKA 2019

Nekje v vzhodni Evropi. Dekle pobegne iz depresivnega domačega kraja. Tako spozna Skinnyja, labilnega čudaka, ki živi v prikolici in se ukvarja z manj legalnimi posli. Pot ju vodi v čedalje bolj srhljive okoliščine.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

četrtek, 07. 12. 2023 / 16:15 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

četrtek, 07. 12. 2023 / 18:30 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Dodatna projekcija

Morilci cvetne lune Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese

petek, 08. 12. 2023 / 14:50 / Dvorana

Najnovejši film Martina Scorseseja je epska kriminalna saga o nizu umorov med pripadniki plemena Osage na začetku dvajsetega stoletja, prikazana skozi nenavadno romanco med belim prišlekom Ernestom Burkhartom in staroselko Mollie Kyle.