Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (odpre se čez 08:06).
filmES: Teden španskega filma 2011

Garbo: vohun, ki je rešil svet Garbo. El Espia. El Hombre que salvo el mundo

Edmon Roch / Španija / 2009 / 87 min / angleščina, nemščina, španščina

Dokumentarni triler o pozabljenih in še živih spominih, junakih in vohunih, skrivnostih in lažeh prepleta fragmente hollywoodskih filmov z arhivskimi posnetki, intervjuji in posebnimi učinki – ter gledalca povabi, naj izbere lastno verzijo resnice.

režija Edmon Roch, scenarij Edmon Roch, Isaki Lacuesta, María Hervera, fotografija Bet Rourich, Gabriel Guerra, Joachin Bergamin, montaža Alexander Adams, glasba Fernando Velázquez, produkcija Edmon Roch, Sandra Hermida, Belén Bernuy, nastopajo Nigel West, Mark Seaman, Xavier Vinader, Stan Vranckx, Aline Griffith, Juan Pujol

festivali, nagrade Rim 2009 (uradna selekcija). Mednarodni festival dokumentarnega filma v Amsterdamu (IDFA) 2009. Festival evropskega filma v Sevilli 2009 (najboljši dokumentarni film). San Francisco 2010. Karlovi Vari 2010. Melbourne 2010. Nagrada goya 2010 za najboljši dokumentarni film. Nagradi gaudí 2010 za najboljši dokumentarni film in najboljši scenarij.

Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

zgodba
Dve vojni. Dve sprti strani. Dve družini. Dve smrti. En sam mož … vohun Garbo.
Zavezniki so imeli Garba, tretji rajh je imel Alarica. Bila sta najpomembnejša tajna agenta med drugo svetovno vojno. Alaric je po vojni izginil, Garbo pa je v Angoli umrl za malarijo. A za obema imenoma se skriva isti obraz, ena sama oseba: Juan Pujol, ki ga 35 let kasneje čilega in zdravega najdemo v Venezueli …

Dokumentarni triler o pozabljenih in še živih spominih, junakih in vohunih, skrivnostih in lažeh prepleta fragmente hollywoodskih filmov z arhivskimi posnetki, intervjuji in posebnimi učinki – ter gledalca povabi, naj izbere lastno verzijo resnice.

zanimivosti
Pujol je edini človek, ki je prejel najvišje odlikovanje Hitlerjevega režima, čeprav ni bil ne Nemec ne vojak. Kot nacistični vohun Alaric si je prislužil železni križec. Kot britanski tajni agent Garbo je postal član reda britanskega imperija (Member of the Order of the British Empire). Bil je edini posameznik, ki so ga med drugo svetovno vojno odlikovali zavezniki in nacisti.

Alaric, znan tudi pod imenom Vertrauensmann 319 (Zaupanja vreden človek 319), je osnoval Arabel, največjo mrežo nacističnih agentov v Veliki Britaniji med drugo svetovno vojno. Rekrutiral je 27 nižjih agentov, ki jih je zaposloval in vzdrževal tretji rajh. Vendar niti eden teh agentov v resnici ni obstajal. Vsi so bili plod Pujolove bujne domišljije.

iz prve roke
»Čeprav si bodo mnogi, ki ne poznajo te zgodbe, zaradi čudaštva in hitrega tempa filma morda mislili, da je v njem veliko izmišljenega, je vse resnično. Morda tudi zato, ker je bil sam Pujol sijajen pripovedovalec zgodb, bržkone eden najboljših pisateljev 20. stoletja. Pa ne zaradi svojega literarnega stila, ki je bil prej pretirano baročen in neizpiljen, pač pa zato, ker je imel zvesto občinstvo, ki mu je slepo verjelo. Pujol ni pisal za javnost, za bralce, pač pa je s svojim pisanjem prepričeval sovražnika in manipuliral z njim, da bi dobil bitko. Resničnost je resnično bolj čudna od fikcije.«
– Edmond Roch, režiser in koscenarist

portret avtorja
Edmond Roch, novinar in doktor umetnostne zgodovine, kot scenarist, režiser in producent podpiše pet kratkih filmov. Kot scenarist sodeluje pri filmih Tic Tac režiserke Rose Vergés (1996) in Mia Sarah Gustava Rona (2006), v različnih produkcijskih vlogah pa pri filmih Barcelona Whita Stillmana (1994), El efecto mariposa Fernanda Coloma (1995), Sedem let v Tibetu (Seven Years in Tibet, 1997) Jean-Jacquesa Annauda, prvem in tretjem delu trilogije The Tulse Luper Suitcases (2002/4) Petra Greenawaya, pri Tykwerjevem Parfumu (Perfume: The Story of a Murder, 2006) in kot koproducent pri filmu Ču do vi to (Biutiful, 2010) Alejandra Gonzáleza Iñárrituja. Garbo je avtorjev celovečerni režijski prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Lunana: jak v razredu Lunana: A Yak in the Classroom

Pawo Choyning Dorji

petek, 24. 03. 2023 / 16:15 / Dvorana

Zgodba, posneta v najodročnejši šoli na svetu, nas uči, da bomo srečo morda našli tam, kjer jo najmanj pričakujemo. Film je osvojil številne nagrade občinstva in se kot prvi butanski celovečerec uvrstil med nominirance za oskarja.

Blizu Close

Lukas Dhont

petek, 24. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

petek, 24. 03. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.