Danes je blagajna odprta od 15:15 do 20:45 (odpre se čez 11:55).

Projekcije filma

sobota, 07. 10. 2023 / 16:00 / Dvorana

Festival Mesto žensk / Mestni kino 15!

Projekciji sledi pogovor. Brezplačno za člane Kluba Kinobalon.

Asset 1
7. oktobra 2023 ob 16:00 v Kinobalonu na Mestu žensk

Gabi med 8. in 13. letom Gabi, 8 till 13 år

Engeli Broberg / Švedska, Norveška, Danska / 2021 / 78 min / podnapisi, švedščina, angleščina / 12+

Projekcije filma

sobota, 07. 10. 2023 / 16:00 / Dvorana

Festival Mesto žensk / Mestni kino 15!

Projekciji sledi pogovor. Brezplačno za člane Kluba Kinobalon.

Asset 1
Gabi si želi biti samo Gabi. Enostavna želja, ki to ni. Ganljiva zgodba švedske mladostnice Gabi, ki skuša v družbi, temelječi na spolno specifičnih vlogah, izraziti svojo identiteto. 

režija Engeli Broberg, scenarij Engeli Broberg, producentka Anna J. Ljungmark

IMDb

zgodba
Film spremlja Gabi v petih letih odraščanja, ko se sooči z družbenimi stereotipi in pričakovanji. Je živahna in čuti, da je drugačna od drugih deklet. Rada izrazi svoje mnenje o vsem, kar se ji zdi narobe s svetom, zlasti o tem, da ne bi smelo biti razlik med dečki in deklicami. Ko se njena družina preseli iz Stockholma v majhno podeželsko mestece in se začne obdobje pubertete, se mora Gabi odločiti, ali naj si začrta lastno pot. 

Portret Gabi med 8. in 13. letom prinaša zgodbo o tem, kako biti zvest samemu sebi. 

o avtorici
Engeli Broberg se ukvarja s temami osamljenosti, izključenosti in identitete. V svojem filmu Happy End te teme raziskuje s spremljanjem likov v nordijskih domovih za ostarele, The Last Dance pa odstira perspektivo upokojenih plesalcev, ki se identificirajo izključno z nekdanjim poklicem. V filmu o Gabi te teme odpira skozi perspektivo otroka, ki se noče umeščati v okvire. Engeli izhaja iz družine plesalcev, zato ima izostreno oko za gibanje. Verjame, da so trenutki, preden spregovorimo, običajno najmočnejši in veliko bolj zgovorni od vsega, kar je nato izrečeno z besedami. Zato so v njenem pripovedovanju zgodb vedno pomembni tišina, odzivi in govorica telesa.

iz prve roke
»Vsi mislijo, da se trudim biti fant, vendar to ni res. Ne morem, lahko sem samo Gabi.«
– Gabi 

»Večina družb temelji na predpostavki, da imamo dve vrsti ljudi, ženske in moške. Naše fizično telo vpliva na našo osebnost, naše vedenje in naš položaj v družbi. Ljudje, ki delujejo zunaj tega miselnega vzorca, te norme, veljajo za drugačne. Zato je nujno, da se začnemo spraševati, kako si razlagamo spol; da se začnemo spraševati o normi, ki narekuje, kako naj živimo. Želim si, da se svet, ki je bil po nepotrebnem boleče omejen, odpre v polnih barvah in postane svet, v katerem je spol radosten za vse.«
– Engeli Broberg

kritike
»/…/ film ponuja osebni vpogled v vrsto vprašanj o spolu, identiteti in pripadnosti. Gabi se pod drobnogledom izkaže kot pametna, simpatična in zanimiva oseba. Sooča se s prihodnostjo, v kateri lahko le podprete njeno željo, da še naprej ostane zvesta sama sebi.«
– Allan Hunter, Screendaily 

»Gabi je neverjetno odrasla duša, ki jo je veselje gledati in poslušati. Engeli Broberg ji je uspela omogočiti, da je takšna, kot je, kar je pravi dosežek. Film iz Gabi ne skuša narediti svetnice ali junakinje, ampak prikaže njeno sliko v vsej človečnosti.«
– Nicole Santé, Business Doc Europe

torek, 19. 09. 2023

Kinobalon na Mestu žensk: Gabi med 8. in 13. letom

7. oktobra ob 16. uri bo na sporedu enkratna projekcija s pogovorom. Vstopnice so že v prodaji.

nedelja, 03. 09. 2023

Gabi med 8. in 13. letom tudi za šole

Vebljeni na šolsko projekcijo filma, ki bo v ponedeljek 9. oktobra ob 9. uri. Sledi pogovor.

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Asteroid City Asteroid City

Wes Anderson

petek, 29. 09. 2023 / 16:15 / Dvorana

Komedija, drama, romanca, znanstvena fantastika … nič ne more zares opisati tega vizualno osupljivega filma Wesa Andersona, kjer se o umetnosti, žalovanju, vesolju in smislu vsega skupaj sprašujemo v družbi nekaterih najsvetlejših zvezd filmskega neba: Scarlett Johansson, Jasona Schwartzmana, Toma Hanksa, Steva Carella, Margot Robbie in mnogih mnogih drugih …

Potniki noči Les passagers de la nuit

Mikhaël Hers

petek, 29. 09. 2023 / 18:30 / Dvorana

Film, prežet z zvoki, glasbo in barvami osemdesetih let, je intimna družinska kronika, ki najde poezijo v drobnih trenutkih vsakdanjega življenja. S Charlotte Gainsbourg v glavni vlogi.

Dodatna projekcija

Cesária Évora Cesária Évora

Ana Sofia Fonseca

petek, 29. 09. 2023 / 19:45 / Mala dvorana

Dokumentarec s pomočjo doslej nevidenih arhivskih posnetkov in ekskluzivnih intervjujev z njenimi bližnjimi splete intimen portret »bosonoge dive«. Nagrada občinstva na festivalu IndieLisboa.