Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (odprto še 01:35, tel: 01 239 22 17).

Frances Ha Frances Ha

Noah Baumbach / ZDA / 2012 / 86 min

Sodobna pravljica, umeščena v urbano okolje velemesta in prežeta z grenko-sladkim humorjem, pripoveduje o tem, kako moramo tudi že v odraslosti včasih še malo odrasti.

režija Noah Baumbach, scenarij Noah Baumbach, Greta Gerwig, fotografija Sam Levy, montaža Jennifer Lame, igrajo Greta Gerwig (Frances), Mickey Summer (Sophie), Michael Esper (Dan), Adam Driver (Lev), Michael Zegan (Benji), Charlotte d'Amboise (Colleen), Grace Gummer (Rachel)

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Sodobna pravljica, umeščena v urbano okolje velemesta in prežeta z grenko-sladkim humorjem, pripoveduje o tem, kako moramo tudi že v odraslosti včasih še malo odrasti.

27-letna Frances z najboljšo prijateljico Sophie živi v New Yorku. Poskuša se uveljaviti kot plesalka. Čeprav je od konca njenega študija minilo že kar nekaj časa, se zdi možnost, da bi na tem področju dobila kolikor toliko resno zaposlitev, vse manj verjetna. Vseeno je Frances v življenju še kar zadovoljna. V prvi vrsti zaradi Sophie, s katero živita kot stara zakonca. A nato se Sophie nenadoma odloči preseliti in v novo stanovanje ne povabi Frances, ampak neko drugo prijateljico. Frances nenadoma ostane sama. Zdaj mora poleg službe še iskati stanovanje. In čeprav ji tudi v ljubezenskem življenju ne gre vse po načrtih, je še vedno vesela, saj ljubi predvsem življenje samo.

»Ta tip psihološke komedije mi je bil vedno blizu. Nasprotje med podobo sveta, kakršnega si želimo, in sveta, kakršen je v resnici. Tu so vseskozi na delu večji ali manjši popravki. Pa naj gre za to, da imamo pred sabo konkretne ovire, ki jih moramo premagati, kot sta smrt in ločitev, ali pa preprosto za to, da imamo dvajset let in smo izgubljeni. Oboje mi je blizu. V življenju se mi je namreč že večkrat zgodilo, da preprosto nisem vedel, kaj naj s sabo.« (Noah Baumbach)

Noah Baumbach
Rojen leta 1969 v New Yorku. Kot režiser je leta 1995 debitiral z dramo iz študentskega življenja Kicking and Screaming. Prvi večji uspeh mu je prinesel tretji celovečerec The Squid and the Whale, nominiran za oskarja za izvirni scenarij. V scenaristični vlogi ga je k sodelovanju povabil tudi Wes Anderson (Življenje pod vodo, Fantastični gospod Fox), sodeloval pa je tudi pri nekaterih komercialnih projektih (Madagaskar 3).

 

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

TÁR TÁR

Todd Field

sreda, 08. 02. 2023 / 19:30 / Dvorana

Todd Field (V pasti, Mali otroci) raziskuje teme moči in slave ter zastavlja večno vprašanje, ali lahko umetnost ločimo od umetnika. Cate Blanchett je za vlogo genialne in brezobzirne dirigentke na vrhuncu kariere zasluženo prejela zlati globus in nagrado za najboljšo igralko v Benetkah. Šest nominacij za oskarja, med drugim za najboljšo glavno igralko, film in režijo!

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

sreda, 08. 02. 2023 / 20:30 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.

Titina Titina

Kajsa Næss

četrtek, 09. 02. 2023 / 10:00 / Dvorana

Družinski pustolovski film o resnični psički Titini je zabavna in vznemirljiva zgodba o skoraj pozabljenem raziskovalnem popotovanju: osvajanju severnega tečaja s cepelinom leta 1926.