Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:10 (za danes zaprto).
Animateka 2015

Fantomski deček Phantom Boy

Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli / Belgija, Francija / 2015 / 84 min / podnapisi, francoščina / 9+

Enajstletni Leo ima le 24 ur časa, da reši New York! Fantastična detektivka v slogu žlahtnega ameriškega stripa in filma noir.

režija Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli, scenarij Alain Gagnol, glasba Serge Besset, montaža Hervé Guichard, glasovi Audrey Tautou, Édouard Baer, Jean-Pierre Marielle, Jackie Berroyer, Gaspard Gagnol, producenta Jacques-Rémy Girerd, Annemie Degryse , distribucija Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta

festivali, nagrade Mednarodni festival animiranega filma Annecy 2015. Mednarodni festival filma za mlade Ciné-Jeune de l´Aisne Festival 2015. Toronto International Film Festival 2015. Mednarodni festival animiranega filma Fantoche 2015. Doha Tribeca Film Festival 2015. Mednarodni festival francosko govorečega filma Namur 2015. Mednarodni filmski festival Rio de Janeiro 2015. Mednarodni filmski festival Gent 2015. Mednarodni filmski festival Black Nights Film Festival Tallin 2015.  Mednarodni filmski, televizijski in novo medijski festival Cinekid Amsterdam 2015. Mednarodni festival animiranega filma Animateka 2015.

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Enajstletni Leo ima le 24 ur časa, da reši New York! Fantastična detektivka v slogu žlahtnega ameriškega stripa in filma noir.

zgodba
Leo živi v New Yorku, s čepico zakriva golo glavo in je zelo bolan. Svoji sestrici Titi rad bere detektivske zgodbe. Ko odide v bolnišnico, pa ugotovi, da je lahko s pomočjo svoje volje tudi sam nenavaden junak. Zapusti lahko svoje telo in leti naokoli, kot nekakšen fantom! S policijskim načelnikom Alexom, ki je prav tako v bolnišnici, začasno prikovan na invalidski voziček, morata New York rešiti pred skrivnostnim gangsterjem, možem spako, ki ga namerava s strašnim računalniškim virusom uničiti. Imata le 24 ur časa, da rešita mesto …

knjižica Fantomski deček

pedagoško gradivo

spletna stran filma

zanimivosti

Fantomski deček je delo avtorjev filma Mačje življenje, ki je bil nominiran za oskarja.

Film se slogovno opira na klasični ameriški strip (Batman, Spider-Man, Dick Tracy, Phantom Stranger), z dolgimi sencami pa tudi na film noir.

Na filmu je delalo 60 ljudi. Dve leti so potrebovali, da so končali scenarij, nato pa so tri leta animirali. Animiranje je potekalo računalniško, vendar z ročnim risanjem na tablicah.

Za oblikovanje ozadja so najprej risali s kredo na papir, nato pa so sliko prenesli v digitalno obliko. Pri računalniški obdelavi so skušali obdržati zrnato sliko, ki spominja na klasične ameriške stripe. Da bi obdržali klasični slog, so upočasnili tudi animacijo in uporabili le 12 sličic na sekundo (vsako so posneli dvakrat).

Pri oblikovanju moža spake so iskali navdih v filmu Nevidni človek (The Invisible Man, James Whale, 1933), pa tudi pri Batmanovem Jokerju in ne nazadnje v slikah Pabla Picassa (razbiti obraz spominja na kubizem).

Glas je filmu posodila slavna francoska igralka Audrey Tautou. Dečku je posodil glas 13-letni sin režiserja, Gaspard Gagnol, ki je bil sprva mišljen le za testno različico filma, toda ekipi je bil všeč in so ga obdržali.

o avtorjih
Alain Gagnol je študiral v šoli Émile Cohl v Lyonu. Leta 1988 se je v studiu Folimage lotil animacije. Z Jean-Loupom Feliciolijem je ustvaril več kratkih animiranih filmov: Egoist (1997), Nos na oknu (2000), Hodnik (2005), Le Mauvais temps (2006). Posnela sta tudi televizijsko animirano serijo Les tragédies miniscules (1999) in celovečerni animirani film Mačje življenje. Ta je prejel nagrado cezar za najboljši animirani celovečerni film leta 2011, februarja 2012 pa je bil nominiran tudi za oskarja.

Jean-Loup Felicioli je francoski filmski režiser animiranih filmov. Študiral je na šolah Beaux Arts v Annecyju, v Strasbourgu, Perpignanu in Valencii, kjer se je ukvarjal s slikanjem. Od leta 1987 se ukvarja z animacijo v studiu Folimage.

Producent obeh njunih celovečercev je znani francoski animator Jacques-Rémy Girerd.

iz prve roke
»Film Fantomski deček so toplo sprejeli tudi onstran Atlantika, natančneje v Torontu. Gledalcem je bila všeč na roko risana animacijska tehnika, ki je povsem drugačna od računalniških tehnoloških podvigov. /…/ Lik bolnega otroka po navadi gledamo v melodramah, v tem filmu pa je deček v središču vrtoglavih akcij. /…/ Obožujem kriminalne romane. Tudi sam jih pišem. V izhodišču imam vedno precej morbidno zgodbo, potem pa jo Jean-Loup Felicioli s svojimi risbami in barvami spremeni v nekaj bolj lahkotnega in nežnega. To je posebnost najinega odnosa. Imava enak okus, toda drugačen pogled.«
– Alain Gagnol, sorežiser in scenarist

»Z Alainom si razdeliva delo. Med ustvarjanjem filma se ves čas posvetujeva. Moje področje je risanje. Pri tem se vedno opiram na motive iz slikarstva, pa tudi stripov. Obožujem Tintina, mislim, da se to tudi vidi na mojih risbah. Pri filmu Fantomski deček sem ustvaril domišljijsko podobo New Yorka. Poudaril sem vertikalno razsežnost mesta, ki je kakor labirint, po katerem se gibljejo ljudje.«
– Jean-Loup Felicioli, sorežiser

kritike
»Moč tega filma je kakovosten scenarij in dobra animacija. V njem lahko najdejo kaj zase tako odrasli kakor otroci. Dodajte temu še izvrstno interpretacijo Audrey Tautou, Jean-Pierra Mariella ali Patricka Ridremonta …«
– Michel Decoux-Derycke, 6néma

»Prefinjene risbe, igra obrisov in gibljivih senc, dodelana tehnika, barvni odtenki, prijetni očem. Zgodba je preprosta, dialogi eksplicitni. Kljub temu film v gledalcu nemalokrat prebudi čustva, predvsem takrat, ko se deček sooča s posledicami svoje bolezni, ki mu jih starši skušajo prikriti, ali ob načinu, kako njegova mlajša sestra prenaša bratovo odsotnost. /…/ Klasičen, lep risani film.«
– Olivier Bachelard, Abus de Ciné

obisk Jacques-Rémyja Girerda in filmski dvojček
Teta Hilda + Fantomski deček = 6 EUR
Na premieri Fantomskega dečka 2. aprila ob 16:00 bo z nami tudi producent filma in ustanovitelj studia Folimage, Jacques-Rémy Girerd. Premiera je del Festivala frankofonskega filma, ki poteka v sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji. Ob tej priložnosti bodo 1. aprila v Slovenski kinoteki pokazali tudi Girerdov zadnji film Teta Hilda (1. 4. in 8. 4. ob 17:00). Z vstopnico Tete Hilde si lahko Fantomskega dečka ogledate po klubski ceni (3 EUR) in obratno, po isti ceni si lahko ogledate Teto Hildo, če predložite vstopnico za Fantomskega dečka.

Dodatna gradiva

Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta


Pokukajmo v zakulisje filma

Kako je nastajal film? In kdo vse je sodeloval pri ustvarjanju? Pokukajmo v zakulisje. Potem rešimo še Veliki kviz za male detektive.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Vsi mi tujci All of Us Strangers

Andrew Haigh

nedelja, 25. 02. 2024 / 11:00 / Dvorana

Film Andrewa Haigha (45 let) je nostalgična, sanjava zgodba o izgubi, osamljenosti in moči ljubezni.

Nina in ježeva skrivnost Nina et le secret du hérisson

Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol

nedelja, 25. 02. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Barvita in napeta animirana detektivka, v kateri iznajdljiva otroka skrivaj rešujeta težave, ki jih je povzročil svet odraslih. Svoje mesto v svetu najdeta, ko pomagata drugim.

Šola čarobnih živali 2 Die Schule der magischen Tiere 2

Sven Unterwaldt Jr.

nedelja, 25. 02. 2024 / 14:00 / Dvorana

Prisrčna pustolovščina, postavljena v nenavadno šolo, kjer so otroci deležni čarobnega sveta živali.