Danes je blagajna odprta od 17:00 do 21:30 (za danes zaprto).
Kinobalon na Liffu 2014

Emil iz Lönneberge Emil & Ida i Lönneberga

Alicja Björk, Lasse Persson, Per Ahlin / Švedska / 2013 / 63 min / pripovedovanje v slovenščini / 4+

Emilu se norčije kar zgodijo, zanje pa je kaznovan tako, kot ima najraje – oče ga za razmislek pošlje v vrtno uto, tam pa ima Emil na voljo ves svoj čas za rezljanje lesenih figuric. Filmska priredba zgodb Astrid Lindgren, osnovana na izvirnih knjižnih ilustracijah.

režija Alicja Björk, Lasse Persson, Per Ahlin , scenarij Hans Ake Gabrielsson, fotografija Piotr Jaworski, glasba Georg Riedel, montaža Olle Tannergard, producenti Malini Ahlberg, Lars Blomgren, Clas Cederholm, produkcija Filmlance International

festivali, nagrade Berlin Generation 2014, BUFF Malmö 2014

IMDb

Emilu se norčije kar zgodijo, zanje pa je kaznovan tako, kot ima najraje – oče ga za razmislek pošlje v vrtno uto, tam pa ima Emil na voljo ves svoj čas za rezljanje lesenih figuric. Filmska priredba zgodb Astrid Lindgren, osnovana na izvirnih knjižnih ilustracijah.

zgodba
»Eeeeeemil,« vpije oče po majhni kmetiji Mačkovina z nogo, priščipnjeno v past za podgane, z rokami, prekritimi z lepljivim papirjem za lovljenje muh, in z lasmi, polnimi testa. Pa smo spet tam – Emil spet zganja lumparije. Za kazen mora v vrtno uto. Toda za Emila to sploh ni nobena kazen. Nasprotno: zaklene se v uto in nemoteno rezlja lesene figurice, ki se jih je nabralo že za celo zbirko. Njegova mlajša sestra Ida bi prav tako rada sedela v uti, a se za kaj takega vede čisto preveč lepo. Poleg tega se ni lahko kosati z Emilovo vrsto vragolij. Vse, kar si ta bistri deček želi, je reševati probleme, teh pa se loteva s čisto svojo logiko. Nazadnje pa Idi vendarle uspe ujeti brata – s tem da razbije celo naročje jajc.

iz prve roke
»Nekateri ilustratorji so popolnoma poistoveteni z zgodbami Astrid Lindgren. Björn Berg je tako Emila in njegov svet upodobil z nepozabnimi liki. Ne samo prebivalcev kmetije Mačkovina v Lönnebergi, temveč tudi več drugih v srenji: Maja Robida, kmet Krakstorp, župan in njegova žena ter številni drugi.«
– Per Ahlin, sorežiser

Per Ahlin
Rojen leta 1931 v Hoforsu na Švedskem. Velja za najbolj slavnega švedskega avtorja risanih filmov. Je režiser animiranih sekvenc v prvem švedskem animiranem filmu.

P. A.: filmografija (izbor)
1974 Dunderklumpen!
1975 Sagan om Karl-Berltil Jonssons Julafton
1989 Resan till Melonia
2000 Hundhotellet
2013 Emil & Ida i Lönneberga (That Boy Emil/Emil iz Lönneberge)

Alicja Jaworski Björk
Rojena leta 1955 v Varšavi. Študirala je arhitekturo in delala v animacijskem studiu. Po selitvi na Švedsko je postala sodelavka studia PennFilm.

A. J. B.: filmografija (izbor)
2006 Lilla spöket Laban (TV-serija)
2012 Bara lite (kratki)
2012 Lilla Anna och Langa farbrorn

Lasse Persson
Rojen leta 1960 v Stockholmu na Švedskem. Študiral je dramatiko, gledališče, film in teologijo, potem pa ga je pot zanesla v industrijo animacije. Leta 1995 je ustanovil produkcijsko hišo Swedish Ecstasy Film.

L. P.: filmografija (izbor)
2006 Lilla spöket Laban (TV-serija)
2007 Lilla spöket Laban – Spökdags (kratki)
2009 Lilla spöket Laban – Bullar och Bang (kratki)
2011 Var inte rädd Langa farbrorn (kratki)

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Poletje, ko sem se naučila leteti Leto kada sam naučila da letim

Radivoje Andrić

sobota, 02. 07. 2022 / 16:30 / Dvorana

Z novimi prijatelji, simpatijami in dogodivščinami dobi Sofija sanjske počitnice, pa tudi veliko več od tega, kar si je lahko predstavljala. Poletna komedija je hkrati nežna zgodba o odraščanju in spravi.

Pariz, 13. okrožje Les Olympiades

Jacques Audiard

sobota, 02. 07. 2022 / 18:30 / Dvorana

Film Jacquesa Audiarda (Prerok, Rja in kost) je zgodba o ljubezni, seksu in prijateljstvu v času družabnih omrežij.

Antigona - Kako si upamo! Antigona - Kako si upamo!

Jani Sever

sobota, 02. 07. 2022 / 19:30 / Mala dvorana

Dokumentarno-igrani film po motivih drame Slavoja Žižka Trojno življenje Antigone. Dobitnik vesne za najboljši dokumentarec na Festivalu slovenskega filma.