Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:00 (odprto še 06:50, tel: 01 239 22 17).

Ekatarina Velika – Kot bi bilo nekoč EKV – Kao da je bilo nekad

Dušan Vesić / Srbija / 2008 / 86 min

režija Dušan Vesić, scenarij Dušan Vesić, Sandra Rančić, fotografija Nebojša Bašić, Dejan Petrović, montaža Dušan Vesić, glasba Ekaterina Velika, Šarlo akrobata, Ekaterina II., produkcija Dušan Vesić, distribucija Demiurg

festivali

Zagreb Film Festival 2008, 11. Festival dokumentarnega filma Ljubljana

I kao da je bilo nekad
i kao da je bilo tu
Pod velikim svijetlim suncem,
pod velikim svijetlim svodom …
Ručali smo meso,
glodali smo kosti dobrih životinja
Mi imamo snage,
mi imamo snage za još dan …
Kao da je bilo nekad, Ekaterina Velika

zgodba

Dokumentarni film o kultni jugoslovanski novovalovski skupini Ekaterina Velika; vznemirljiva, pretresljiva zgodba o življenju in smrti, ustvarjanju in odvisnosti, ljubezni in sovraštvu, vzponu in padcu.

Ekatarina Velika je obveljala za nesrečno, celo tragično skupino, saj je v obdobju med letoma 1992 in 2002 umrlo pet njenih ključnih članov, med tudi njimi ustanovitelj in vodja Milan Mladenović. Ta je konec sedemdesetih let soustvaril kultno zasedbo Šarlo akrobata, po enem objavljenem albumu pa leta 1983 sestavil skupino Katarina II., ki se je po prvem albumu preimenovala v Ekatarino Veliko.

Film je med drugim zanimiv, ker prvič v kakšnem dokumentarcu o jugoslovanski glasbeni sceni nedvoumno obravnava bizarno povezavo med režimom nekdanje federacije in rokenrolom. Sogovorniki – med njimi Sonja Savič – brez dlake na jeziku govorijo o oblikovanih poteh trdih drog, ki so izvirale iz komunističnega vrha in se razmnožile v ustvarjalnem krogu generacije novega vala v Beogradu.

izjava avtorja

»Zbiranje gradiva za film in snemanje je trajalo enajst let. Sem zgodovinar, nam čas ne pomeni veliko. Dojemanje fenomena Ekatarine Velike sem iz ozkega kroga kritike rocka želel prenesti na širši krog. Lahko bi rekel, da je moj film tako dokument zgodovine kot klasični filmski izdelek.«
Dušan Vesić, scenarist in režiser

portret avtorja

Dušan Vesić: producent, scenarist, režiser, montažer. Po izobrazbi zgodovinar. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja se je ukvarjal z rock kritiko, v devetdesetih s političnim marketingom. Od leta 2002 dela kot televizijski producent. EKV – Kot bi bilo nekoč je zgodba njegove generacije.

_________________________________________________

EKATARINA VELIKA: KOT BI BILO NEKOČ

smo sanjali,
da bomo brez prask
živelo večno
kot v Jakopičevih slikah

a so se potrgale
niti razuma
in padli smo

v raztrgan korak
v prekinitev
v omrtvičen pogled

v suho žejo
brez srca

Igor Bizjan

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

TÁR TÁR

Todd Field

četrtek, 09. 02. 2023 / 14:30 / Dvorana

Todd Field (V pasti, Mali otroci) raziskuje teme moči in slave ter zastavlja večno vprašanje, ali lahko umetnost ločimo od umetnika. Cate Blanchett je za vlogo genialne in brezobzirne dirigentke na vrhuncu kariere zasluženo prejela zlati globus in nagrado za najboljšo igralko v Benetkah. Šest nominacij za oskarja, med drugim za najboljšo glavno igralko, film in režijo!

Po soncu Aftersun

Charlotte Wells

četrtek, 09. 02. 2023 / 17:45 / Dvorana

Režiserko je brskanje po starih družinskih albumih navdihnilo k razmisleku o tem, kako morda nikoli ne bomo zares razumeli kompleksnega notranjega življenja ljudi, ki jih imamo radi. Njen globoko osebni, slogovno izvirni in ganljivi celovečerni prvenec je navdušil kritike na festivalu v Cannesu in se uvrstil na številne lestvice najboljših filmov leta 2022.

Razprodano

MRI R.M.N.

Cristian Mungiu

četrtek, 09. 02. 2023 / 20:00 / Dvorana

Film, postavljen v multietnično transilvansko vas, raziskuje, kako se človek sooča z neznanim v kriznih časih. Prvak romunskega novega vala Cristian Mungiu (4 meseci, 3 tedni in 2 dneva, Matura) je svoj peti celovečerec premierno predstavil na festivalu v Cannesu.