Danes je blagajna odprta od 12:00 do 21:30 (za danes zaprto).

Ekatarina Velika – Kot bi bilo nekoč EKV – Kao da je bilo nekad

Dušan Vesić / Srbija / 2008 / 86 min

režija Dušan Vesić, scenarij Dušan Vesić, Sandra Rančić, fotografija Nebojša Bašić, Dejan Petrović, montaža Dušan Vesić, glasba Ekaterina Velika, Šarlo akrobata, Ekaterina II., produkcija Dušan Vesić, distribucija Demiurg

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

festivali

Zagreb Film Festival 2008, 11. Festival dokumentarnega filma Ljubljana

I kao da je bilo nekad
i kao da je bilo tu
Pod velikim svijetlim suncem,
pod velikim svijetlim svodom …
Ručali smo meso,
glodali smo kosti dobrih životinja
Mi imamo snage,
mi imamo snage za još dan …
Kao da je bilo nekad, Ekaterina Velika

zgodba

Dokumentarni film o kultni jugoslovanski novovalovski skupini Ekaterina Velika; vznemirljiva, pretresljiva zgodba o življenju in smrti, ustvarjanju in odvisnosti, ljubezni in sovraštvu, vzponu in padcu.

Ekatarina Velika je obveljala za nesrečno, celo tragično skupino, saj je v obdobju med letoma 1992 in 2002 umrlo pet njenih ključnih članov, med tudi njimi ustanovitelj in vodja Milan Mladenović. Ta je konec sedemdesetih let soustvaril kultno zasedbo Šarlo akrobata, po enem objavljenem albumu pa leta 1983 sestavil skupino Katarina II., ki se je po prvem albumu preimenovala v Ekatarino Veliko.

Film je med drugim zanimiv, ker prvič v kakšnem dokumentarcu o jugoslovanski glasbeni sceni nedvoumno obravnava bizarno povezavo med režimom nekdanje federacije in rokenrolom. Sogovorniki – med njimi Sonja Savič – brez dlake na jeziku govorijo o oblikovanih poteh trdih drog, ki so izvirale iz komunističnega vrha in se razmnožile v ustvarjalnem krogu generacije novega vala v Beogradu.

izjava avtorja

»Zbiranje gradiva za film in snemanje je trajalo enajst let. Sem zgodovinar, nam čas ne pomeni veliko. Dojemanje fenomena Ekatarine Velike sem iz ozkega kroga kritike rocka želel prenesti na širši krog. Lahko bi rekel, da je moj film tako dokument zgodovine kot klasični filmski izdelek.«
Dušan Vesić, scenarist in režiser

portret avtorja

Dušan Vesić: producent, scenarist, režiser, montažer. Po izobrazbi zgodovinar. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja se je ukvarjal z rock kritiko, v devetdesetih s političnim marketingom. Od leta 2002 dela kot televizijski producent. EKV – Kot bi bilo nekoč je zgodba njegove generacije.

_________________________________________________

EKATARINA VELIKA: KOT BI BILO NEKOČ

smo sanjali,
da bomo brez prask
živelo večno
kot v Jakopičevih slikah

a so se potrgale
niti razuma
in padli smo

v raztrgan korak
v prekinitev
v omrtvičen pogled

v suho žejo
brez srca

Igor Bizjan

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan

četrtek, 13. 06. 2024 / 17:10 / Dvorana

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.

Kinodvorišče / Zadnjič

Izzivalci Challengers

Luca Guadagnino

četrtek, 13. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Težko pričakovani novi film Luce Guadagnina (Pokliči me po svojem imenu, Nemirna obala) je zabavna, seksi in kinetična pripoved o zapletenem ljubezenskem trikotniku, postavljena v tekmovalni svet profesionalnega tenisa.

Štirje mali odrasli Neljä pientä aikuista

Selma Vilhunen

petek, 14. 06. 2024 / 18:20 / Dvorana

Ljubi in pusti ljubiti! Finska komična drama pripoveduje o paru srednjih let, ki se odloči vstopiti v zapleteni svet poliamorije. Nenavadna »zgodba o odraščanju« je na zadnjem Liffu prejela nagrado žirije Art kino mreže Slovenije.