Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odprto še 08:37, tel: 01 239 22 17).

Dvojno zavarovanje Double Indemnity

Billy Wilder / ZDA / 1944 / 108 min / angleščina

Zločin v Dvojnem zavarovanju, ki ga je leta 1944 posnel Billy Wilder (»preveč ciničen, da bi verjel svojemu cinizmu«, a zavedajoč se, da s tem filmom dela zgodovino), bi bil popoln, če bi si partnerja zaupala. Pa si ne.

režija Billy Wilder, scenarij Billy Wilder, Raymond Chandler, fotografija John F. Seitz, montaža Doane Harrison, glasba Miklos Rozsa, produkcija Paramount Pictures, igrajo Fred MacMurray, Barbara Stanwyck, Edward G. Robinson, distribucija Park Circus

 

festivali, nagrade sedem nominacij za oskarja, vključno za najboljši film

IMDb

Fotografije

Zločin v Dvojnem zavarovanju, ki ga je leta 1944 posnel Billy Wilder (»preveč ciničen, da bi verjel svojemu cinizmu«, a zavedajoč se, da s tem filmom dela zgodovino), bi bil popoln, če bi si partnerja zaupala. Pa si ne. Najprej – med najavno špico – zagledamo silhueto moškega, ki se 16. julija 1938 z berglami prebija po somračni ulici, potem pa se prikaže avto, ki drvi skozi Los Angeles. Za znake, ki ga ustavljajo, se ne zmeni. Ko pripelje do stavbe zavarovalnice Pacific All-Risk Insurance Company, izvemo, da je to zavarovalniški agent Walter Neff (Fred MacMurray). Vstopi v prazno stavbo, v kateri je le nočni čuvaj. Delovne mize samevajo. »Stroji« so se ustavili. »Tovarna« miruje.

Neff, ki je precej zadihan in ranjen, odkoraka do svoje pisarne, sede na stol, prižge cigareto, nastavi diktafon in napove »sporočilo za Bartona Keyesa« (Edward G. Robinson), zavarovalniškega inšpektorja. Pove mu, da so bili njegovi sklepi pravilni, razen enega – Dietrichsona je umoril on, Walter Neff, ne pa ta, ki ga je osumil. »Ubil sem ga zaradi denarja. In zaradi ženske. Dobil nisem ne denarja ne ženske. Lepo, ne.«

Nakar doda: »Vse se je začelo lanskega maja.« In potem se začne flešbek. Neff se pri zakoncih Dietrichson, ki stanujeta v mavzolejski »mediteranski« vili v Glendalu (dom v filmih noir pogosto izgleda kot pogrebni zavod), oglasi zato, da bi obnovil zavarovalno polico za Dietrichsonov avto, a Dietrichsona (Tom Powers) ni doma. Sprejme ga njegova žena Phyllis (Barbara Stanwyck), zdolgočasena, napol gola femme fatale, ameriška gospodinja, vsa v deviško belem, nevesta z zlato zapestnico na levem gležnju, zložena iz svetlobe in senc, sebičnosti in pohlepa, fantazij in sanj, modernosti in kiča, Machiavellija in Hobbesa, Pandore in Meduze, lažne Antigone in lažne Marije (Langove, tiste iz Metropolisa).

Tik preden Neff odide, se med njima vname soparen dialog, mali ognjemet ciničnega hard-boiled zapeljevanja in seksualizacije socialne distance.
»Phyllis: Gospod Neff, oglasite se jutri zvečer okrog pol devetih. Takrat bo doma.
Neff: Kdo?
Phyllis: Moj mož. Saj ste hoteli govoriti z njim, ne.
Neff: Ja, hotel sem, a sem to idejo že prebolel, če veste, kaj hočem reči.
Phyllis: V tej državi obstaja omejitev hitrosti, gospod Neff. Petinštirideset milj na uro.
Neff: Kako hitro pa sem peljal, gospod policaj.
Phyllis: Rekla bi, da okrog devetdeset.
Neff: Kaj če bi stopila z motorja in mi napisala kazen.
Phyllis: Kaj če bi vas tokrat spustila z opozorilom.
Neff: Kaj če to ne bi šlo.
Phyllis: Kaj če bi vas po riti.
Neff: Kaj če bi bušnil v jok in se naslonil na vaše rame.
Phyllis: Kaj če bi se raje naslonil na rame mojega moža.
Neff: To pa vse pokvari.«

Ko se pogovarjata, se zdi, kot da se oblečena žgeta na odprti sceni, vsem na očeh – kot da gledamo njuno erotično verzijo Poejevega Ukradenega pisma. Seks se ponuja skozi skrivanje, razkriva se skozi zakrivanje. A to ga pripenja na definicijo filma noir, ki je doktoriral iz sugeriranja seksa. Ali bolje rečeno: ker seksa na platnu ni bilo (ker ga na platnu ni smelo biti), je film noir gledalcem omogočil, da so fukali s platnom, Neffu in Phyllis pa, da sta fukala s kamero. In cenzura je bila nemočna.

Neff ve, v kaj se spušča, a se ne ustavi. Ve, da ga skuša Phyllis zmamiti v »popolni zločin«. Ve, kaj ga čaka, a glede svoje želje ne popusti. »Mašinerija se je premaknila in nič več je ni moglo ustaviti,« dahne Neff. Keyes pa: »To ni vožnja s trolejbusom – ne moreta izstopiti vsak na svoji postaji. Obtičala sta skupaj in odpeljati se morata do konca. In to je enosmerno potovanje in zadnja postaja je pokopališče.« Strasti in obsesije v filmih noir so nasilne. »From the Moment they met it was Murder,« se glasi slogan, s katerim so oglaševali Dvojno zavarovanje.
– Marcel Štefančič, jr.

Nov zvezek, posvečen filmu noir!

Čas je za nov začetek. Za nov trenčkot. Čas je, da opustiš verižno kajenje nefiltriranih cigaret in da spoznaš svojo femme fatale. Čas je za nov zvezek iz kolekcije zvezkov Zapisan filmu, ki je posvečen filmu noir.

Marcel Štefančič, jr. o klasičnem obdobju filma noir

V času predvajanja filmov noir v Kinodvoru, lahko v Knjigarnici knjigo Če umrem, preden se zbudim o filmu noir iz štiridesetih in petdesetih let prejšnjega stoletja – kupite po akcijski ceni 29,90 EUR, redna cena je 36,90 EUR. Akcija traja od 23. novembra 2021 do 26. januarja 2022.

od 26. oktobra 2021

Film noir v Kinodvoru

Razstava ob ciklu petih filmov noir v Kinodvoru.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Helmut Newton: lepe in poredne Helmut Newton: The Bad and the Beautiful

Gero von Boehm

sreda, 19. 01. 2022 / 15:00 / Dvorana

Razgiban in zabaven dokumentarec, v katerem o kontroverznem fotografu Helmutu Newtonu spregovorijo ženske, ki jih je ujel v svoj objektiv – od Grace Jones in Charlotte Rampling do Isabelle Rossellini.

Zadnji teden vsak dan

Francoska depeša The French Dispatch

Wes Anderson

sreda, 19. 01. 2022 / 17:30 / Dvorana

Wes Anderson oživlja zbirko zgodb iz zadnje številke ameriške revije The French Dispatch, ki naj bi v 20. stoletju izhajala v izmišljenem francoskem mestu. Ljubezensko pismo časnikarstvu in starim francoskim filmom.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

sreda, 19. 01. 2022 / 18:45 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.