Danes je blagajna odprta od 12:00 do 21:30 (za danes zaprto).

Curling Curling

Denis Côté / Kanada / 2010 / 92 min / francoščina

Melanholična zgodba, postavljena na rob družbe, ponuja vpogled v nenavadno zasebno življenje očeta in njegove hčere. Film je bil na festivalu v Locarnu nagrajen za najboljšega režiserja in najboljšo moško vlogo.

scenarij Denis Côté, fotografija Josée Deshaies, zvok Frédéric Cloutier, montaža Nicolas Roy, igrajo Emmanuel Bilodeau (Jean-Francois Sauvageau), Philomène Bilodeau (Julyvonne Sauvageau), Roc Lafortune (Kennedy), Sophie Desmarais (Isabelle), Muriel Dutil (Odile), Anie Pascale Robitaille (Mireille), Johanne Haberlin (Rosie), producent Stéphanie Morissette, produkcija Nihilproductions,

festivali, nagrade Locarno 2010 (najboljši režiser, najboljši igralec)

IMDb

Jean-François Sauvageau je človek, ki ne želi biti opažen, saj se to ne bi ujemalo z njegovo naravo. V skromni hiši daleč v predmestju živi s precej osamljeno dvanajstletno hčerko Julyvonne. Nekega dne ta pri sprehodu odtava dlje kot navadno. Dolgo hodi in odkrije neznan kraj. Na gozdnem obrobju opazi nekaj grozljivega. Videnega si ne zna razložiti in tako se razburjena vrne domov, očetu pa nenavadni dogodek zamolči. Kmalu zatem pa tudi Jean-François naleti na grozljivo …

»Film potrebuje ozračje dogodkov, ki jih kamera ne zazna. Kot dolžnost si nalagam dovoljevati zraku (enigmatičnosti ali skrivnostnosti, če želite) zapolnjevati medprostore v zgodbi. Gledalec te eliptične arhitekture ne bi smel razumeti kot provokacijo ali pripovedno poziranje. Dopuščam luknje, preskoke, mračne predele, preteklost likov ostaja zavestno zabrisana ali sorazmerno udušena. Ne gre za lenost ali nadutost, temveč za pisanje. Ne znam povedati popolne zgodbe, takšne, ki se logično vpelje in logično sklene ter ki bi me pri vsakem obratu o vsem obveščala. To ni kinematografija. Želim se izgubiti v tematiki, in kot gledalec se počutim inteligentnega, ko mi je dopuščena širina in je spoštovana sposobnost moje domišljije.« (Denis Côté)


Denis Côté
Rojen leta 1973 v New-Brunswicku, Kanada. Režiser in producent šteje za enega od predstavnikov sodobnega kanadskega neodvisnega filma. Kot novinar in filmski kritik je deloval do leta 2005, ko je posnel svoj prvi celovečerec Les états nordiques, nagrajen z zlatim leopardom v Locarnu.

filmografija (izbor)
2005 Les états nordiques (Drifting States)
2007 Nos vies privées (Our Private Lives)
2008 Elle veut le chaos (All that She Wants)
2009 Carcasses (dokumentarni)
2010 Les lignes ennemies (The Enemy Lines)
2010 Curling (Curling/Curling)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan

četrtek, 13. 06. 2024 / 17:10 / Dvorana

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.

Kinodvorišče / Zadnjič

Izzivalci Challengers

Luca Guadagnino

četrtek, 13. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Težko pričakovani novi film Luce Guadagnina (Pokliči me po svojem imenu, Nemirna obala) je zabavna, seksi in kinetična pripoved o zapletenem ljubezenskem trikotniku, postavljena v tekmovalni svet profesionalnega tenisa.

Štirje mali odrasli Neljä pientä aikuista

Selma Vilhunen

petek, 14. 06. 2024 / 18:20 / Dvorana

Ljubi in pusti ljubiti! Finska komična drama pripoveduje o paru srednjih let, ki se odloči vstopiti v zapleteni svet poliamorije. Nenavadna »zgodba o odraščanju« je na zadnjem Liffu prejela nagrado žirije Art kino mreže Slovenije.