Danes je blagajna odprta od 14:30 do 20:30 (za danes zaprto).
Za zamudnike na sporedu 24. aprila 2011

Črni labod Black Swan

Darren Aronofsky / ZDA / 2010 / 108 min / angleščina

Psihološki triler režiserja Darrena Aronofskyja, postavljen v svet newyorškega baleta, popelje gledalca na srhljivo avanturo skozi psihološki ustroj mlade balerine (oskarjevka Natalie Portman), ki se z vlogo dvolične labodje kraljice poistoveti do strašljive popolnosti.

režija Darren Aronofsky, scenarij Mark Heyman, Andrés Heinz, John McLaughlin, fotografija Matthew Libatique, montaža Andrew Weisblum, glasba Clint Mansell, produkcija Mike Medavoy, Arnold W. Messer, Brian Oliver, Scott Franklin, igrajo Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel, Barbara Hershey, Winona Ryder, distribucija v Sloveniji Blitz Film & Video Distribution d.o.o.

festivali, nagrade Svetovna premiera na festivalu v Benetkah 2010. Toronto 2010. Telluride 2010. London 2010. Oskar 2011 za najboljšo glavno žensko vlogo (Natalie Portman) ter nominacije za najboljši film, režijo, fotografijo in montažo. Nagrada BAFTA za najboljšo igralko. Zlati globus za najboljšo igralko ter nominacije za najboljši film, režijo in stransko žensko vlogo (Mila Kunis).

IMDb Uradna stran

zgodba
Psihološki triler režiserja Darrena Aronofskyja (Rokoborec, Rekviem za sanje), postavljen v svet newyorškega baleta, popelje gledalca na vznemirljivo in na trenutke srhljivo avanturo skozi psihološki ustroj mlade balerine (Natalie Portman), ki se z vlogo dvolične labodje kraljice poistoveti do strašljive popolnosti.

portret avtorja
Darren Aronofsky se leta 1969 rodi v newyorškem Brooklynu, kjer tudi odraste. Na filmsko prizorišče vstopi sunkovito. Celovečerni prvenec Pi (1998) mu na prestižnem festivalu ameriškega neodvisnega filma v Sundanceu prinese nagrado režije ter hipoma obvelja za kult. Za še bolj kultnega je proglašen tudi njegov drugi celovečerec Rekviem za sanje (Requiem for a Dream, 1999), vizualno hipnotična, frenetična in šokantna upodobitev najrazličnejših vrst odvisnosti. Po sorodno ekstravagantni znanstvenofantastični romanci Fontana življenja (The Fountain, 2006), ki kritiško povsem pogori, ignorirajo pa jo tudi gledalci, preseneti z Rokoborcem, vizualno umirjeno, povsem realistično in neobičajno pretresljivo dramo, ki mu zasluženo prinese zmago na prestižnem festivalu v Benetkah.

kritike
»Briljantni, spektakularno srhljivi, klinično precizni, filigransko morbidni epos o Nini (Natalie Portman), deviški, spolno zatrti balerini, ki hoče svoje totalno baletno telo prignati do perfekcije (»Hočem biti perfektna«), in njeni materi (Barbara Hershey), nekdanji balerini, ki noče, da bi se njeni hčerki smejali – med njima stojijo Thomas (Vincent Cassel), karizmatični baletni impresario, ki jo seksualizira (ne pa tudi razdeviči), odpadla primadona (Winona Ryder), ki jo »uroči«, in Lily (Mila Kunis), hedonistična rivalka z zahodne obale, baletna verzija »dekleta z zmajskim tatujem«, ki jo odpelje v disko. Nina, baletna fundamentalistka, ki jo vse bolj terorizirajo halucinacije dvojnic in stigmat, hoče dobiti glavno vlogo v Labodjem jezeru, toda trg je krut, brutalen in sadističen, konkurenca pa povsem okužena s krutostjo, brutalnostjo in sadizmom trga, ki ne pušča nobenega dvoma: če hoče Nina dobiti delo, mora biti pripravljena umreti. Vsi hočejo to vlogo, to delovno mesto – vsi bi zanj ubijali. Nina bi zanj umrla. Za svojo »stvar« so očitno pripravljeni umreti le še fundamentalisti – islamski in baletni. Oh, in rokoborci, kot je Mickey Rourke v Rokoborcu. ZELO ZA«  Marcel Štefančič, jr., Mladina

»Vse skupaj je sočna psihološka livada, na kateri se bodo do sitega napasli predvsem psihoanalitični interpretatorji. Čeprav je film posnet v istem slogu kot nalezljivo neposredni Rokoborec, s kamero iz roke in na zrnat 16-milimetrski film, ni v njem nič preprostega. Gre za intenziven, žanrsko težko ulovljiv sprimek tragične melodrame, psihološkega trilerja in hororja, ob katerem vas ves čas spreletava srh, na trenutke pa vam zna tudi zoprno zavozlati želodec.«  Špela Barlič, Pogledi

Dodatna gradiva

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Franckina juha La soupe de Franzy

razno

sobota, 08. 10. 2022 / 10:00 / Dvorana

Kuhamo, režemo, sekljamo, z odločnostjo in predanostjo malčka premikamo skale in zapojemo nežno pesmico, ko damo volnenega medvedka spat. Program likovno bogatih kratkih animiranih filmov s svetovno priznanega festivala animiranega filma Annecy, primernega za gledalce vseh starosti.

Najboljši rojstni dan Best Birthday Ever

Michael Ekbladh

sobota, 08. 10. 2022 / 16:15 / Dvorana

Vsak otrok ima rad svoj rojstni dan in nepričakovane dogodivščine! Družinski animirani film je primeren tudi za mlajše otroke in za prvo izkušnjo celovečernega filma.

Posrednik Broker

Hirokazu Koreeda

sobota, 08. 10. 2022 / 18:15 / Dvorana

Topel in ganljiv film ceste o petih ljudeh, ki se odpravijo na nenavadno popotovanje, ko jih po naključju združi zapuščeni otrok. Prvi korejski film Hirokaza Koreede (Tatiči) je Song Kang-hoju, zvezdniku Parazita, prinesel nagrado za najboljšega igralca v Cannesu.