Danes je blagajna odprta od 15:00 do 21:00 (odprto še 01:31, tel: 01 239 22 17).
22. LIFFe v Kinodvoru

Črni kruh Pa negre

Agusti Villaronga / Španija / 2010 / 108 min

Osupljivo dovršeno in brutalno silovito delo, ki nas popelje v mračno in zloveščo ter zaradi krvave državljanske vojne razdvojeno katalonsko ruralno pokrajino, kjer sledimo senzibilni pripovedi o odraščanju in izgubi nedolžnosti, ki se izteče v prevpraševanje o tem, koliko človeškega je še ostalo v človekovi duši. režija Agustí Villaronga scenarij  Agustí Villaronga (po literarni predlogi/based on the book by Emili Teixidor) fotografija Antonio Riestra glasba/music José Manuel Pagán montaža Raúl Román igrajo Francesc Colomer (Andreu), Marina Comas (Nuria), Nora Navas (Florencia), Roger Casamajor (Farriol), Lluisa Castell (Ció), Marina Gatell (Enriqueta), Laia Marull (Pauleta), Eduard Fernández (učitelj/teacher), Sergi López (sodnik/judge)  

režija Agustí Villaronga, scenarij  Agustí Villaronga (po literarni predlogi), fotografija Antonio Riestra, glasba José Manuel Pagán, montaža Raúl Román, igrajo Francesc Colomer (Andreu), Marina Comas (Nuria), Nora Navas (Florencia), Roger Casamajor (Farriol), Lluisa Castell (Ció), Marina Gatell (Enriqueta), Laia Marull (Pauleta), Eduard Fernández (učitelj), Sergi López (sodnik)

 

festivali, nagrade San Sebastián 2010 (srebrna školjka za najboljšo igralko), nagrade Goya 2011 (najboljši film, najboljši režiser, najboljši scenarij, najboljša fotografija, najboljša igralka, najboljši novi igralec, najboljša nova igralka), Sant Jordi 2011 (nagrada občinstva)

Osupljivo dovršeno in brutalno silovito delo, ki nas popelje v mračno in zloveščo ter zaradi krvave državljanske vojne razdvojeno katalonsko ruralno pokrajino, kjer sledimo senzibilni pripovedi o odraščanju in izgubi nedolžnosti, ki se izteče v prevpraševanje o tem, koliko človeškega je še ostalo v človekovi duši.

V mračnih dneh neposredno po koncu španske državljanske vojne je 10-letni Andreu v katalonskem gozdu priča umoru dveh oseb: očeta in sina. Storilec ima zakrit obraz, zato ga Andreu ne more identificirati. A kmalu se položaj še dodatno zaplete, saj brutalnega zločina obdolžijo Farriola, očeta Andreuja, kar pri slednjem še stopnjuje travmatičnost izkušnje. Vsem je jasno, da se Farriolu, prepričanemu republikancu, z obtožbo maščujejo zmagoviti fašisti, toda Farriol mora vseeno oditi v ilegalo. S tem se položaj pri Andreuju doma še zaostri, zaradi česar ga pošljejo živet k sorodnikom. Kljub vsem težavam pa je odločen, da bo sam razkrinkal resničnega storilca in tako očetu omogočil, da se vrne domov.

Agusti Villaronga
Rodil se je leta 1953 v Palmi de Mallorci. Že s svojim celovečernim prvencem Tras el cristal, ki za mnoge še danes nosi pečat kontroverznosti, je silovito opozoril nase in si pridobil status enega najbolj samosvojih španskih cineastov. Sledil je niz del, v katerih je poudarjen nadrealizem, in s katerimi je Villaronga utrdil svojo mednarodno prepoznavnost. Črni kruh je njegov šesti celovečerec.

»Osrednja premisa filma je moralno opustošenje, ki ga vojna povzroči pri civilistih. Čeravno med liki soobstajajo tisti, ki so vojno dobili, in tisti, ki so jo izgubili, pa film zasnove ne opira na konflikte med zmagovalci in poraženci, temveč se neposredno osredotoča na čustva in občutenja junakov.«
– Agustí Villaronga

filmografija (izbor)
1987 Tras el cristal (In a Glass Cage)
1989 El niño de la luna (Moon Child)
1997 99.9
2000 El mar (The Sea/Morje)
2002 Aro Tolbukhin. En la mente del asesino (Aro Tolbukhin. In the Mind of a Killer)
2010 Pa negre (Black Bread/Črn kruh)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Film pod zvezdami / Odpovedano

Sadeži pozabe Mila

Christos Nikou

ponedeljek, 26. 07. 2021 / 21:30 / Ljubljanski grad

Režiser, ki so ga kritiki ob beneški premieri razglasili za novi up grškega novega vala, prinaša komično, nadrealistično in čudno aktualno zgodbo o identiteti, spominu in izgubi, postavljeno v svet, ki ga je zajela skrivnostna pandemija. Zmagovalec zadnjega Liffa.

Asistentka The Assistant

Kitty Green

torek, 27. 07. 2021 / 21:30 / Ljubljanski grad

Film, ki nas za devetdeset minut postavi v kožo mlade asistentke mogočnega filmskega producenta, ni zgodba o Harveyju Weinsteinu, pač pa zadržan in minimalističen portret sistema, ki tiho podpira nasilje nad ženskami.

Film pod zvezdami / Predpremiera

Hrupna soseda Sentimental

Cesc Gay

sreda, 28. 07. 2021 / 21:30 / Ljubljanski grad

Julio in Ana sta skupaj že več kot petnajst let. Drug drugega se komaj še dotakneta in prepiri so postali del njunega vsakdanjika. Ko se v hišo vselita nekoliko mlajša Salva in Laura, ju zakonca sprejmeta z odprtimi rokami, a neprestano stokanje in vzdihovanje, ki prihaja iz njunega stanovanja, Julia spravlja ob živce. Nekega dne ju Ana povabi na večerjo …