Danes je blagajna odprta od 15:00 do 20:45 (za danes zaprto).
Kinobalon na FeKKu - 20. avgusta 2022

Cinemini: Skrivno življenje Cinemini: Skrivno življenje

razno / 28 min / 4+

Film je čarovnija: z njim lahko opazujemo skrivna življenja živali in predmetov. Filme iz časa naših babic in dedkov ter dela sodobnih umetnikov z mislijo na najmlajše spremlja vodeni pogovor z otroki, ki vključuje tudi animacijo senčnih lutk in gibalno igro. Pogovor bo vodil pripovedovalec zgodb Rok Kušlan. 

vodenje igrivega pogovora za otroke Rok Kušlan

 

Fotografije

Program:

Nenavadne prigode kolesa Bizzarrie di una ruota

Rossi & C., Turin (produkcija), Italija, 1908, 3 minute, nemi

Med popravljanjem kočije deček pograbi kolo in ga potisne po hribu navzdol proti mestu. Kolo se vrti in vrti in povzroča eno nesrečo za drugo, dokler vsi ne tečejo za njim, da bi ustavili kaos. Film je situacijska komedija (slapstick), zaljubljena v podivjani predmet in zmedo, ki jo ta lahko povzroči, in to vedno znova, v neskončnih variacijah.

pedagoško gradivo Cinemini
filmski kartici za otroke Cinemini

 

Deklica in njena mačka La petite fille et son chat

Cinématographe Lumière, Francija, 1900, 1 minuta, nemi

Lepota bližine mačke. Njena dlaka, njeno predenje, njeni brki! Toda mačke so trmoglava bitja in mogoče jih boste morali privabili z nekaj hrane ter prenašati njihovo zadnjo plat pred svojim obrazom!

pedagoško gradivo Cinemini
filmska kartica za otroke Cinemini

Morske pošasti Les Monstres marines

Perrine Pype, Belgija, 2017, 7 minut, brez dialogov

Globoko pod gladino morja se nahaja drug svet. Ta prostor naseljujejo morska bitja vseh vrst. Z lahkoto se premikajo v vse smeri, včasih le za zabavo, včasih zato, da bi kam prišla, in včasih … da bi ulovila in pojedla drugo bitje. Čeprav se vse to dogaja pod vodo, bi se prav lahko dogajalo v vesolju; bitja, ki jih vidimo, pa bi lahko bila duhovi.

pedagoško gradivo Cinemini
filmski kartici za otroke Cinemini

Ptičji klici Birdcalls

Malcolm Sutherland, Kanada, 2006, 5 minut, brez dialogov

Lahko vse, kar slišimo, zapišemo na papir? In ali lahko slišimo vse, kar je zapisano? Po prižigu telefonskega odzivnika se predvajajo shranjena sporočila. Toda ne slišimo družinskih članov, ki bi govorili o nedeljski večerji, ali pa razburjenega soseda, ki bi se pritoževal. Namesto tega slišimo zvoke dvanajstih različnih ptičev in vidimo roko, ki skuša najti znake, simbole in črke, da bi zajela to, kar je bilo izgovorjeno. V nadaljevanju simboli začnejo plesati in živeti svoje življenje, plešejo po platnu in postanejo jezik nečesa, kar presega zgolj glasove ptičev.

pedagoško gradivo Cinemini
filmski kartici za otroke Cinemini

Stvari Dingen

Femke Shaap, Nizozemska , 2005, 2 minuti, brez dialogov

Vidimo stvari same ali zgolj njihove sence? To slavno Platonovo vprašanje bi lahko bilo ozadje filma Femkeja Shaapa, ki nam pokaže, kako so stvari – igrače, glasbeni inštrumenti, drsalke – naložene druga na drugo. Včasih najprej vidimo senco, včasih stvar samo, na začetku vidimo majhen kup, na koncu pa ugotovimo, da je bil to le vrh ledene gore. Film o filmu samem: o njegovi zmožnosti, da nam tridimenzionalni svet pokaže na dvodimenzionalni površini, ki zrcali sence, ter o sposobnosti, da nam detajl predstavi kot celoto – in obratno.

pedagoško gradivo Cinemini
filmski kartici za otroke Cinemini

Mali Cousteau Maly Cousteau

Jakub Kouřil, Češka, 2014, 8 minut, brez dialogov

Če ti je nekaj zelo všeč, to vidiš vsepovsod. In prav to se zgodi v animiranem filmu fantu, ki obožuje filmskega ustvarjalca in raziskovalca morja Jacquesa Cousteauja. Ker v bližnjem kinu ne vrtijo nobenega njegovega filma, zima v domačem mestu pa nima nič s Cousteaujevim svetom, se fant poda na potovanje, da bi ga našel. Zagotovo je to nekdo, ki živi skupaj z veliko hobotnico, ki jo je fantek videl na filmskem plakatu …

pedagoško gradivo Cinemini
filmski kartici za otroke Cinemini

 

Sally Sally

Luna Maurer, Roel Wouters, Nizozemska , 2005, 2 minuti, brez dialogov

Ena velika in okoli tri ducate majhnih frnikol v beli, močno osvetljeni sobi s stenami iz ploščic. Premikajo se od leve proti desni, od sprednje strani k zadnji, potem pa nenadoma začnejo skakati, na steno na desni, proti stropu in spet nazaj dol. So te frnikole res zgolj predmeti ali so oči, ki se lahko premikajo neodvisno od zakonov težnosti? Gledamo gor ali dol? Je to sploh soba, in če je, kje je?

pedagoško gradivo Cinemini
filmski kartici za otroke Cinemini

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Po soncu Aftersun

Charlotte Wells

petek, 27. 01. 2023 / 16:15 / Dvorana

Režiserko je brskanje po starih družinskih albumih navdihnilo k razmisleku o tem, kako morda nikoli ne bomo zares razumeli kompleksnega notranjega življenja ljudi, ki jih imamo radi. Njen globoko osebni, slogovno izvirni in ganljivi celovečerni prvenec je navdušil kritike na festivalu v Cannesu in se uvrstil na številne lestvice najboljših filmov leta 2022.

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

petek, 27. 01. 2023 / 17:30 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.

Alcarràs Alcarràs

Carla Simón

petek, 27. 01. 2023 / 18:30 / Dvorana

Katalonska režiserka z nami deli radosti in tegobe družine pridelovalcev breskev, ki se sooča z negotovo prihodnostjo. Dobitnik zlatega medveda na Berlinalu.