Danes je blagajna odprta od 16:30 do 20:30 (za danes zaprto).
Festival LGBT filma 2017

Chavela Chavela

Catherine Gund, Daresha Kyi / ZDA / 2017 / 93 min / angleščina, španščina

Ljubeč poklon legendarni mehiški pevki Chaveli Vargas, ki je očarala občinstvo s svojim čudovitim raskavim glasom, strastnimi nastopi in brezkompromisno držo.

režija Catherine Gund, Daresha Kyi, fotografija Catherine Gund, Natalia Cuevas, Paula Gutiérrez Orío, nastopajo Chavela Vargas, Pedro Almodóvar, Elena Benarroch, Miguel Bosé, Alicia Elena Pérez Duarte y Noroña, Liliana Felipe, Patria Jiménez Flores, Laura García-Lorca

festivali, nagrade Nagrada občinstva v sekciji Panorama Dokumente (drugo mesto) – Berlinale. Častna omemba, nagrada občinstva za najboljši dokumentarec – Frameline, San Francisco. Nagrada občinstva za najboljši dokumentarec – FIRE!!, Barcelona. Velika nagrada žirije za najboljši dokumentarec, nagrada občinstva za najboljši dokumentarec – Outfest, Los Angeles. BAFICI. Hot Docs. Sarajevo.

IMDb Uradna stran

Fotografije

Ljubeč poklon legendarni mehiški pevki Chaveli Vargas, ki je očarala občinstvo s svojim čudovitim raskavim glasom, strastnimi nastopi in brezkompromisno držo. Dokumentarec, zgrajen okoli ekskluzivnega intervjuja iz leta 1991, oriše umetničino razburkano življenjsko pot – od mladostne afere s Frido Kahlo do preboja na mednarodno prizorišče, h kateremu je v devetdesetih pripomogel njen dolgoletni občudovalec Pedro Almodóvar. Chavela je portret ženske, ki si je drznila oblačiti, govoriti, peti in sanjati tako, kot je sama hotela.

»’Osamljenost’, ‘bolečina’ in ‘obup’ so ključne besede v repertoarju legendarne mehiške pevke, a kot v dokumentarcu pripomni občudovalec, so lahko mračna čustva izjemno katarzična. In res: pričujoči opis pevkinega pestrega življenja se izkaže za silno zanosnega. Tako oboževalci kot tisti nepoučeni bodo z navdušenjem odkrivali glasbo velike vokalistke, katere mednarodni uspeh je doživel nov zagon, ko je začel Pedro Almodóvar njene pesmi vrteti v svojih filmih. Intervjuji, arhivsko gradivo in fotografije, vključno s posnetki Chavele same – tako v intervjujih kot v polnem zaletu na odru –, se združijo v slikovit portret umetniške, družbene in seksualne upornice /…/. Filmi o izpovedovanju trpljenja so redko tako navdihujoči.«
– Jonathan Romney, Screen Daily

»/…/ ljubeč poklon mehiški pevki Chaveli Vargas, pionirki svobodnega duha, katere apetit po tekili in ženskah ni bil nič manj legendaren kot njen presunljivi vokal. /…/ Pijači vdana upornica, ki je v mehiški popularni glasbi zrušila prevladujoči stereotip o ženstveni, spogledljivi, z boki migajoči senjoriti, skozi ves film obvladuje oder s strastnimi nastopi in značilnim androginim videzom /…/, zaradi katerega je postala queerovska ikona, še preden se je pri enainosemdesetih letih javno izrekla za lezbijko.«
– David Rooney, The Hollywood Reporter

»Dokumentarec, ki ga ne smete zamuditi. /…/ Izvemo, da je mlada Vargasova odkrila svojo odrsko identiteto, ko je šokirala Mexico City z moško kombinacijo hlač in ponča; zaradi njenih balad v slogu ranchera pa se ji očitno ni mogla upreti polovica poročenih žensk iz mehiške visoke družbe – niti, kot je trdila, Ava Gardner. Pesmi so čudovite: pričevanje o pionirki, ki je najbrž ultimativna nočna mora Donalda Trumpa – lezbična mehiška diva, ki vam zlomi srce.«
– Jonathan Romney, The Guardian

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črta La ligne

Ursula Meier

torek, 21. 03. 2023 / 16:30 / Dvorana

V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.

Blizu Close

Lukas Dhont

torek, 21. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

torek, 21. 03. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.