Danes je blagajna odprta od 15:00 do 21:30 (odprto še 01:54, tel: 01 239 22 17).
Festival LGBT filma 2017

Chavela Chavela

Catherine Gund, Daresha Kyi / ZDA / 2017 / 93 min / angleščina, španščina

Ljubeč poklon legendarni mehiški pevki Chaveli Vargas, ki je očarala občinstvo s svojim čudovitim raskavim glasom, strastnimi nastopi in brezkompromisno držo.

režija Catherine Gund, Daresha Kyi, fotografija Catherine Gund, Natalia Cuevas, Paula Gutiérrez Orío, nastopajo Chavela Vargas, Pedro Almodóvar, Elena Benarroch, Miguel Bosé, Alicia Elena Pérez Duarte y Noroña, Liliana Felipe, Patria Jiménez Flores, Laura García-Lorca

festivali, nagrade Nagrada občinstva v sekciji Panorama Dokumente (drugo mesto) – Berlinale. Častna omemba, nagrada občinstva za najboljši dokumentarec – Frameline, San Francisco. Nagrada občinstva za najboljši dokumentarec – FIRE!!, Barcelona. Velika nagrada žirije za najboljši dokumentarec, nagrada občinstva za najboljši dokumentarec – Outfest, Los Angeles. BAFICI. Hot Docs. Sarajevo.

IMDb Uradna stran

Fotografije

Ljubeč poklon legendarni mehiški pevki Chaveli Vargas, ki je očarala občinstvo s svojim čudovitim raskavim glasom, strastnimi nastopi in brezkompromisno držo. Dokumentarec, zgrajen okoli ekskluzivnega intervjuja iz leta 1991, oriše umetničino razburkano življenjsko pot – od mladostne afere s Frido Kahlo do preboja na mednarodno prizorišče, h kateremu je v devetdesetih pripomogel njen dolgoletni občudovalec Pedro Almodóvar. Chavela je portret ženske, ki si je drznila oblačiti, govoriti, peti in sanjati tako, kot je sama hotela.

»’Osamljenost’, ‘bolečina’ in ‘obup’ so ključne besede v repertoarju legendarne mehiške pevke, a kot v dokumentarcu pripomni občudovalec, so lahko mračna čustva izjemno katarzična. In res: pričujoči opis pevkinega pestrega življenja se izkaže za silno zanosnega. Tako oboževalci kot tisti nepoučeni bodo z navdušenjem odkrivali glasbo velike vokalistke, katere mednarodni uspeh je doživel nov zagon, ko je začel Pedro Almodóvar njene pesmi vrteti v svojih filmih. Intervjuji, arhivsko gradivo in fotografije, vključno s posnetki Chavele same – tako v intervjujih kot v polnem zaletu na odru –, se združijo v slikovit portret umetniške, družbene in seksualne upornice /…/. Filmi o izpovedovanju trpljenja so redko tako navdihujoči.«
– Jonathan Romney, Screen Daily

»/…/ ljubeč poklon mehiški pevki Chaveli Vargas, pionirki svobodnega duha, katere apetit po tekili in ženskah ni bil nič manj legendaren kot njen presunljivi vokal. /…/ Pijači vdana upornica, ki je v mehiški popularni glasbi zrušila prevladujoči stereotip o ženstveni, spogledljivi, z boki migajoči senjoriti, skozi ves film obvladuje oder s strastnimi nastopi in značilnim androginim videzom /…/, zaradi katerega je postala queerovska ikona, še preden se je pri enainosemdesetih letih javno izrekla za lezbijko.«
– David Rooney, The Hollywood Reporter

»Dokumentarec, ki ga ne smete zamuditi. /…/ Izvemo, da je mlada Vargasova odkrila svojo odrsko identiteto, ko je šokirala Mexico City z moško kombinacijo hlač in ponča; zaradi njenih balad v slogu ranchera pa se ji očitno ni mogla upreti polovica poročenih žensk iz mehiške visoke družbe – niti, kot je trdila, Ava Gardner. Pesmi so čudovite: pričevanje o pionirki, ki je najbrž ultimativna nočna mora Donalda Trumpa – lezbična mehiška diva, ki vam zlomi srce.«
– Jonathan Romney, The Guardian

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

sobota, 10. 06. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.

Kinodvorišče / Prestavljeno v Dvorano

Dvanajstega ponoči La nuit du 12

Dominik Moll

sobota, 10. 06. 2023 / 21:30 / Kinodvorišče

Dvanajstega ponoči je svojevrsten detektivski triler, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest kipcev, tudi za najboljši celovečerec.

Poletje ’91 Poletje ’91

Žiga Virc

nedelja, 11. 06. 2023 / 11:00 / Dvorana

Arhivski dokumentarec Žige Virca (Houston, imamo problem!) prinaša nov in neobremenjen vpogled v vsakdanjik prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine. Film, nastal s pomočjo obsežne akcije, v kateri so ljudi povabili, naj jim pošljejo svoje domače posnetke, postavi gledalca v avdiovizualni časovni stroj in ga ponese v kaotično obdobje pred in med osamosvojitvijo Republike Slovenije ter po njej.