Danes je blagajna odprta od 13:00 do 20:15 (odpre se čez 07:08).
Animateka 2015

Čarobna gora The Magic Mountain

Anca Damian / Romunija / 2015 / 89 min / angleščina

Film Čarobna gora je tako kot življenje Adama Jacka Winklerja hkrati komičen, poetičen, ciničen, zabaven in tragičen, saj preigrava kompleksen razpon človeških čustev in arhetipskih vrednot, ki ustvarjajo samo srž človeštva.

Režija Anca Damian
, Scenarij Anca Damian, Anna Winkler
, Animatorji Theodore Ushev, Sergiu Negulici, Raluca Popa, Dan Panaitescu, Tomek Ducki
, Glasba Alexander Balanescu
, Zvok Frédéric Théry, Sebastian Wlodarczyk, Glasovi Jean-Marc Barr, Lizzie Brochère, Producenti Anca Damian, Guillaume de Seille, Bénédicte Thomas, Joanna Ronikier, Włodzimierz Matuszewski
, Koprodukcija Studio Miniatur Filmowych, Studio Video Art, Krakow festival Office, Telewizja Polska, Produkcija Aparte Film, Filmograf, Arizona Productions 

IMDb

Biografija Adama Jacka Winklerja se v obliki animirane dokudrame sprehodi skozi skoraj pet desetletij.

Adam Jacek Winkler kot poljski begunec v Parizu živi življenje brez omejitev in želi spremeniti svet. V njegov avanturizem radikalno posežejo 80. leta, ko se iz Francije odide borit proti Sovjetom v Afganistan, na stran poveljnika Masuda. V luči 11. septembra 2011 njegova zgodba odseva usodo posameznika v odnosu do zgodovinskega dogajanja ter pogled človeka na lastno usodo.

Čarobna gora predstavlja drugi del filmske trilogije v čast junaštvu, ki se je začela s filmom Crulic – Potovanje na drugi svet. Oba pripovedujeta o posamezniku, ki se sooča z lastno smrtjo in želi življenju dati smisel. Če je bil Crulic kafkovski, od družbe preklet lik, je Winkler romantični junak, izgubljeni vitez 20. stoletja, čigar začetki so trdno zasidrani v zgodovino človeštva. Z bojem proti »zlu« želi življenju dati smisel. Za romantične junake sta »dobro« in »zlo« močni ideji z jasnimi mejami. Takšna življenja se pogosto sklenejo v boju in ne mine dan, da Winkler ne bi bil pripravljen umreti za svoje ideje. Zanj je smrt le merilo človekovih junaških dejanj.

Film v vizualnem smislu združuje stvarne elemente in ilustracije ter tako pričara nadrealistični učinek. Med »stvarnim elementi« so fotografije iz arhiva Adama Jacka Winklerja; nekatere je posnel v Afganistanu, druge prikazujejo njega samega. Avtor uporablja tudi reference iz zgodovine filma, večinoma iz obdobja nemega in črno-belega filma.

Film Čarobna gora je tako kot življenje Adama Jacka Winklerja hkrati komičen, poetičen, ciničen, zabaven in tragičen, saj preigrava kompleksen razpon človeških čustev in arhetipskih vrednot, ki ustvarjajo samo srž človeštva.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

torek, 06. 12. 2022 / 14:00 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Zločini prihodnosti Crimes of the Future

David Cronenberg

torek, 06. 12. 2022 / 17:00 / Dvorana

Zločini prihodnosti so futuristični film noir, s katerim se David Cronenberg vrača k svojim body horror koreninam, hkrati pa raziskuje teme umetnosti, tehnologije, evolucije in ekologije.

Razprodano

Dogodek L'événement

Audrey Diwan

torek, 06. 12. 2022 / 19:30 / Dvorana

Francija, 1963. Obetavna študentka Anne odkrije, da je noseča. Čeprav je splav zakonsko prepovedan, sklene ukrepati, saj hoče sama odločati o svojem telesu in svoji prihodnosti. A izpiti se bližajo, njen trebuh pa povečuje … Film, posnet po romanu Annie Ernaux, je osvojil zlatega leva v Benetkah in nagrado Kinotripove mladinske žirije na Liffu.