Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:30 (odpre se čez 03:50).

Bog obstaja, ime ji je Petrunija Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija

Teona Strugar Mitevska / Severna Makedonija, Slovenija, Francija, Belgija, Hrvaška / 2019 / 100 min / makedonščina

Zgodba o dvaintridesetletnem dekletu brez prave prihodnosti, ki se pogumno upre tradiciji ter neprizanesljivo razgali mačizem in seksizem sodobne makedonske družbe.

režija Teona Strugar Mitevska, scenarij Elma Tataragić, Teona Strugar Mitevska, fotografija Virginie Saint Martin, glasba Olivier Samouillan, montaža Marie-Hélène Dozo, igrajo Zorica Nuševa (Petrunija), Labina Mitevska (Slavica), Simeon Moni Damevski (policijski inšpektor Milan), Suad Begovski (duhovnik), Violeta Šapkovska (Vaska), Stefan Vujisić (mladi policist ), Xhevdet Jasari (snemalec), Andrijana Kolevska (Blagica)

festivali, nagrade Berlinale 2019 (nagrada ekumenske žirije), Edinburg 2019, Sydney 2019

IMDb

Petrunijino življenje ni rožnato. Obilnejša postava, »neuporabna« diploma iz zgodovine in oblastna mama so prvi trije razlogi, da se v Štipu ne počuti najbolje. Ko nekega dne na poti domov spontano ujame križ, ki ga pravoslavni duhovnik ob cerkvenem prazniku po starem običaju simbolično vrže v ledeno mrzlo reko, pa čez noč postane osovražena. Ženska namreč sploh ne bi smela sodelovati pri tem obrednem tekmovanju, Petrunija pa pridobljenega lesenega simbola, ki naj bi lastniku prinesel srečo in blagoslov, noče kar tako izpustiti iz rok. Njeno dejanje sproži resen pravno-formalni cerkveni spor, ki pritegne medijsko pozornost in razplamti strasti množic. Bo Petrunija iz te trpko satirične bitke izšla kot poraženka ali kot zmagovalka?

»/…/ Petrunijino bistvo je samouresničitev. Ta njena rast. Vse skupaj se začne čisto nedolžno. Na začetku jo srečamo kot dekle brez kakršnihkoli načrtov ali ambicij, prej nesamozavestno kot samozavestno. S policijske postaje pa odide pokončna osebnost. Kot nekdo, ki je pripravljen spreminjati svet. Pomembno se mi zdi, da imajo prihodnje generacije, predvsem mlade ženske, zdravo mero samozavesti. Ženske se moramo zavedati, da lahko in da zmoremo.« (Teona Strugar Mitevska)

Teona Strugar Mitevska
Rojena leta 1974 v Skopju. S filmom se je kot igralka seznanila že v otroških letih, vendar je najprej doštudirala grafično oblikovanje in se nato odločila za študij filma na Tischevi umetnostni akademiji v New Yorku. Čeprav živi v Bruslju, se kot uveljavljena makedonska režiserka loteva tem, povezanih z domovino. Z bratom Vukom in sestro Labino je soustanoviteljica lastne produkcijske hiše Sisters and Brother Mitevski.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Čas deklištva Little Women

Greta Gerwig

nedelja, 26. 01. 2020 / 11:00 / Dvorana

Igralka in režiserka Greta Gerwig se po filmu Lady Bird vrača s svežo, sodobno in zelo osebno priredbo priljubljene zgodbe o štirih sestrah, odločenih živeti po lastnih pravilih.

Loti in izgubljeni zmaji Lotte ja kadunud lohed

Heiki Ernits, Janno Põldma

nedelja, 26. 01. 2020 / 11:15 / Mala dvorana

Dogodivščina prijazne psičke Loti je polna nenavadnih domišljijskih presenečenj, s čudovito narisanim svetom narave.

Kinobalon / Bobri

Binti Binti

Frederike Migom

nedelja, 26. 01. 2020 / 15:00 / Dvorana

Vlogerka Binti in njen prijatelj Elias načrtujeta akcijo, s katero bosta rešila prihodnost.