Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:30 (odprto še 04:33, tel: 01 239 22 17).

Projekcije filma

petek, 15. 11. 2019 / 21:20 / Dvorana

LIFFe / Predpremiere

četrtek, 21. 11. 2019 / 16:45 / Dvorana

LIFFe / Predpremiere

Bog obstaja, ime ji je Petrunija Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija

Teona Strugar Mitevska / Severna Makedonija, Slovenija, Francija, Belgija, Hrvaška / 2019 / 100 min / makedonščina

Projekcije filma

petek, 15. 11. 2019 / 21:20 / Dvorana

LIFFe / Predpremiere

četrtek, 21. 11. 2019 / 16:45 / Dvorana

LIFFe / Predpremiere

Zgodba o dvaintridesetletnem dekletu brez prave prihodnosti, ki se pogumno upre tradiciji ter neprizanesljivo razgali mačizem in seksizem sodobne makedonske družbe.

režija Teona Strugar Mitevska, scenarij Elma Tataragić, Teona Strugar Mitevska, fotografija Virginie Saint Martin, glasba Olivier Samouillan, montaža Marie-Hélène Dozo, igrajo Zorica Nuševa (Petrunija), Labina Mitevska (Slavica), Simeon Moni Damevski (policijski inšpektor Milan), Suad Begovski (duhovnik), Violeta Šapkovska (Vaska), Stefan Vujisić (mladi policist ), Xhevdet Jasari (snemalec), Andrijana Kolevska (Blagica)

festivali, nagrade Berlinale 2019 (nagrada ekumenske žirije), Edinburg 2019, Sydney 2019

IMDb

Petrunijino življenje ni rožnato. Obilnejša postava, »neuporabna« diploma iz zgodovine in oblastna mama so prvi trije razlogi, da se v Štipu ne počuti najbolje. Ko nekega dne na poti domov spontano ujame križ, ki ga pravoslavni duhovnik ob cerkvenem prazniku po starem običaju simbolično vrže v ledeno mrzlo reko, pa čez noč postane osovražena. Ženska namreč sploh ne bi smela sodelovati pri tem obrednem tekmovanju, Petrunija pa pridobljenega lesenega simbola, ki naj bi lastniku prinesel srečo in blagoslov, noče kar tako izpustiti iz rok. Njeno dejanje sproži resen pravno-formalni cerkveni spor, ki pritegne medijsko pozornost in razplamti strasti množic. Bo Petrunija iz te trpko satirične bitke izšla kot poraženka ali kot zmagovalka?

»/…/ Petrunijino bistvo je samouresničitev. Ta njena rast. Vse skupaj se začne čisto nedolžno. Na začetku jo srečamo kot dekle brez kakršnihkoli načrtov ali ambicij, prej nesamozavestno kot samozavestno. S policijske postaje pa odide pokončna osebnost. Kot nekdo, ki je pripravljen spreminjati svet. Pomembno se mi zdi, da imajo prihodnje generacije, predvsem mlade ženske, zdravo mero samozavesti. Ženske se moramo zavedati, da lahko in da zmoremo.« (Teona Strugar Mitevska)

Teona Strugar Mitevska
Rojena leta 1974 v Skopju. S filmom se je kot igralka seznanila že v otroških letih, vendar je najprej doštudirala grafično oblikovanje in se nato odločila za študij filma na Tischevi umetnostni akademiji v New Yorku. Čeprav živi v Bruslju, se kot uveljavljena makedonska režiserka loteva tem, povezanih z domovino. Z bratom Vukom in sestro Labino je soustanoviteljica lastne produkcijske hiše Sisters and Brother Mitevski.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

LIFFe / Panorama

Dnevnik Diane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević

Dana Budisavljević

četrtek, 14. 11. 2019 / 17:00 / Dvorana

Igrano-dokumentarni film o neverjetni reševalni akciji otrok, ki se je med drugo svetovno vojno dogajala v Zagrebu. Veliki zmagovalec letošnjega puljskega festivala, ki je iz arene odnesel kar šest nagrad.

Pritisk Push

Fredrik Gertten

četrtek, 14. 11. 2019 / 18:15 / Mala dvorana

Pronicljiv uvid v mehanizem globalne stanovanjske krize odgovarja na vprašanje, zakaj si kar naenkrat ne moremo več privoščiti življenja v lastnem mestu, kdo našim skupnostim krade dušo in kaj lahko storimo, da si mesto priborimo nazaj.

LIFFe / Perspektive

Razbijalka sistema Systemsprenger

Nora Fingscheidt

četrtek, 14. 11. 2019 / 19:15 / Dvorana

Pretresljiv prikaz nezmožnosti prilagoditve devetletne deklice z vedenjsko motnjo, prežet z neprizanesljivo šokantnostjo in toplo človečnostjo.