Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (odpre se čez 11:58).

Blagine lekcije Urotčite na Blaga

Stephan Komandarev / Bolgarija, Nemčija / 2023 / 114 min / bolgarščina

V tretjem delu socialno obarvane trilogije Komandarev objektiv usmerja v življenje starejših občanov, ranljive skupine, ki jim politiki tako pogosto obljubljajo dostojno življenje, a je resničnost precej drugačna. Zmagovalec Karlovih Varov.

igrajo Eli Skorčeva (Blaga), Gerasim Georgiev, Rozalia Abgarian, Ivan Barnev, Stefan Denoljubov, Ivajlo Hristov

festivali, nagrade Karlovi Vari 2023 (najboljši film, najboljša igralka, nagrada ekumenske žirije)

Blaga je upokojena, pred kratkim ovdovela učiteljica. Za njo so dolga leta poučevanja primerjalne književnosti, ki je kljub težkemu gmotnemu položaju niso omajala pri njenih moralnih načelih. Zaradi skromne pokojnine še vedno dodatno poučuje in zbira denar za ureditev moževega nagrobnika. A ko ji tatovi s pomočjo telefonske prevare ukradejo prihranke, se vse spremeni. Navzven še vedno dostojanstveno hladnokrvna, a v sebi globoko obupana, spozna, da je prepuščena sama sebi in da se mora, če želi preživeti, prilagoditi surovosti tržno naravnanega okolja.

»V treh desetletjih je Bolgarija izgubila tretjino prebivalstva /…/. Veliko izobraženih in visoko kvalificiranih ljudi je posrkalo zahodno gospodarstvo; pozneje je odšla tudi slabo plačana delovna sila. /…/ Šole in bolnišnice v provincialnih mestih se zapirajo, izobraževanje pa je na splošno razvrednoteno. /…/ Nisem prepričan, ali je tu vzpostavljeni sistem kapitalizem ali nekakšen absurden nadomestek, vendar lahko drzno trdim, da pričakovanj moje generacije nista izpolnila niti novoustanovljeni red niti pridružitev Evropski uniji.« (Stephan Komandarev)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Noč evropskega filma

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

torek, 05. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Dodatna projekcija

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

sreda, 06. 12. 2023 / 17:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!