Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Blagine lekcije Urotčite na Blaga

Stephan Komandarev / Bolgarija, Nemčija / 2023 / 114 min / bolgarščina

V tretjem delu socialno obarvane trilogije Komandarev objektiv usmerja v življenje starejših občanov, ranljive skupine, ki jim politiki tako pogosto obljubljajo dostojno življenje, a je resničnost precej drugačna. Zmagovalec Karlovih Varov.

igrajo Eli Skorčeva (Blaga), Gerasim Georgiev, Rozalia Abgarian, Ivan Barnev, Stefan Denoljubov, Ivajlo Hristov

festivali, nagrade Karlovi Vari 2023 (najboljši film, najboljša igralka, nagrada ekumenske žirije)

Blaga je upokojena, pred kratkim ovdovela učiteljica. Za njo so dolga leta poučevanja primerjalne književnosti, ki je kljub težkemu gmotnemu položaju niso omajala pri njenih moralnih načelih. Zaradi skromne pokojnine še vedno dodatno poučuje in zbira denar za ureditev moževega nagrobnika. A ko ji tatovi s pomočjo telefonske prevare ukradejo prihranke, se vse spremeni. Navzven še vedno dostojanstveno hladnokrvna, a v sebi globoko obupana, spozna, da je prepuščena sama sebi in da se mora, če želi preživeti, prilagoditi surovosti tržno naravnanega okolja.

»V treh desetletjih je Bolgarija izgubila tretjino prebivalstva /…/. Veliko izobraženih in visoko kvalificiranih ljudi je posrkalo zahodno gospodarstvo; pozneje je odšla tudi slabo plačana delovna sila. /…/ Šole in bolnišnice v provincialnih mestih se zapirajo, izobraževanje pa je na splošno razvrednoteno. /…/ Nisem prepričan, ali je tu vzpostavljeni sistem kapitalizem ali nekakšen absurden nadomestek, vendar lahko drzno trdim, da pričakovanj moje generacije nista izpolnila niti novoustanovljeni red niti pridružitev Evropski uniji.« (Stephan Komandarev)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Anatomija padca Anatomie d’une chute

Justine Triet

sreda, 24. 07. 2024 / 21:30 / Ljubljanski grad

Justine Triet (Sibyl) v razburljivi sodni drami secira razpad zakonske zveze. Film z izjemno Sandro Hüller v glavni vlogi je osvojil zlato palmo na zadnjem festivalu v Cannesu.

Zadnjič

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

četrtek, 25. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

četrtek, 25. 07. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.